Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizza Prosciutto

Pizza Prosciutto
Pizza Prosciutto
18 perc / előkészület: 15 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pizza. Ez egy klasszikus. Eredetileg olasz étel, de már mindenhol készítik a világon. Nem véletlenül lett ilyen népszerű. Az én receptem sokadik kipróbálás, kísérletezgetés után érte el a mai formáját, ezzel megközelítve az eredeti olasz pizza színvonalát. (az itt szereplő alapanyagok 2 db 32 cm átmérőjű pizzához elegendőek)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

A szóráshoz

ajánlat

A sonkát hanyagolva ehetik a vegák is, a feltét használata rajtunk múlik. Bármit rakhatunk rá. Mindenkinek ajánlom, akár meleg előételként, ahogy az olaszok is fogyasztják, főételként, ahogy nálunk szokás enni, vagy a nap bármely szakában. Üljük körbe az ismerősökkel és a családdal és igyunk hozzá egy pofa sört, vagy egy pohárka fehérbort, a gyerekek pedig finom szörpöket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a tejben felfuttatjuk, majd kimérjük a lisztet. A nagy olaszok persze nem méregetnek, de ez egy nagyon jól bevált, többszörösen kipróbált arány. Nagyjából 10 perc alatt begadasszuk a tésztát és ketté szedjük. Meleg helyen, ruhával lefedve kelni hagyjuk 50-60 percet.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a szószt: többféle szósz közül ez a legegyszerűbb, és úgymond "legolaszosabb". A lényeg a jó minőségben rejlik. A paradicsomlevet forraljuk be 15-20 perc alatt egy kicsit sűrűbbre, de ne annyira, mint például a ketchup.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen kézzel! kinyújtjuk oly módon, hogy a széle mindig lelóg egy keveset a munkafelületről. Így kapunk szép kerek tésztát. Nyújtsuk minél vékonyabbra, sülés közben úgyis megemelkedik kissé.
  4. Ha kész a kör alakú tésztánk, megkenjük a szósszal szép egyenletesen, egy csipet sóval leszórjuk, ráreszeljük a sajtot, rádobáljuk a sonkákat és előmelegített sütőben 2-3 perc alatt addig sütjük, míg a sajt megolvad az alja pedig kevés színt nem kap a tésztának. Fontos, hogy a sütő nagyon meleg legyen, amennyire csak lehetséges. Valószínűleg még így sem tudjuk reprodukálni az 400 °C fokos kemencét, ahol e remekek tradícionálisan készülnek, de azért törekedjünk rá.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 32 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 7 121
elküldve: 1
receptkönyvben: 74
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pizza
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sonkás pizza, olasz vékony pizza, pizza prosciutto-val

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-04-02 09:43

Kedves Norbi,

Néhány észrevétel:
A prosciutto crudo olasz szárított sonka, életében nem látott és nem is fog füstöt látni (hacsak nem a Sauris szerepel a receptedben, amit a nagy sonkák esetében kivételesen nem szárítanak, hanem hidegen füstölnek).
Amúgy feltétként kizárólag akkor szerepelhet, amikor a pizza már megsült. Sütést követően hajszál vékonyra vágva fektetik a tetejére, és az ekkor kapott hőtől válik üvegessé. Sütőbe nem kerülhet, mert nem lesz jó illata, és étvágyrontó lesz.
A fatüzelésű kemencékben jó esetben 350-400 C fok lehet sütésnél, máskülönben minden elégne bennük.
Otthoni sütőben pedig 220 fokon 2-3 perc alatt a világon semmi nem történik a pizza sütéskor, ezen a hőmérsékleten legalább 12-15 percet van bent a pizza, máskülönben nyers és sületlen marad. További jó sütést!

Üdv.: Kornél

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Mon, 2012-04-02 11:04

Kedves Kornél!

Köszönöm az észrevételeket.
A sonkával kapcsolatban újat tanultam, érdekes, ki is javítom.
A sütővel kapcsolatban azt mondanám, hogy máshogy működik a tiéd, mint az enyém, ugyanis itt átsül 3-4 perc alatt ha elhiszed, ha nem :-) Nem most készítettem először, és amiket írtam egy olasz szakácstól "tanultam" Olaszországban. Lehet pontatlanul emlékszem pár dologra, vagy félreértettem, ugyanis akkor még csak 6 éve beszéltem a nyelvet. Észrevételeim szerint ha 15 percig bent hagyom a vékony pizzát (2-5 mm) akkor jó eséllyel kapok egy kemény korongot, de ez nem egy ropi recept. Mindenesetre a hasznos észrevételeket köszönöm.

Üdv.: Norbi

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-04-02 11:45

Csak egy dolog:

Az otthoni sütőben nincsenek samott lapok, amik kellőképpen átforrósodnának, tehát feltehetően Te is sütőlemezen teszed be a nyers tésztát, amikor elkezdesz sütni. 220 fokon igenis időbe telik, mire a lemez átmelegszik, nem hogy a tészta elkezdene sülni. Én sütöttem pizzákat már fatüzelésű, elektromos, és otthoni készülékekben is, elhiheted, hogy nem csak elméletből írtam le az észrevételeimet, azon túl pedig kizárólag a nápolyi vékony tésztás pizzával vagyok hajlandó foglalkozni, az pedig ugyebár nem jó, ha kekszes, vagy ropis, de még rosszabb, ha sületlen...
Mindenesetre ismerem a tejes alapú pizzareceptet is, ott lágyabb lesz kicsivel a tészta, mint a víz bázisúnál, ettől független annak is meg kell sülnie, az otthoni tűzhelyek pedig alapvetően alkalmatlanok a pizzasütésre.
De ez már más kérdés... Ha neked 3-4 perc otthon elég, akkor az egy szuper sütő, és vetekszik az elektromos pizzasütő kemencékkel, amik 315 fokon sütnek már, és hasonló ideig van bent a pizza...
A crudo-t viszont javítsd, mert az nem stimmel...:))

Üdv.: Kornél

816
finomliszt 40 dkg
tej 1 dl
víz 1 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
olívaolaj 1 ek
cukor 1 teáskanál
1 tk
paradicsomlé 5 dl
mozzarella 35 dkg
prosciutto 20 dkg
1 csipet