Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirosgyümölcsös-puncstortácska

Pirosgyümölcsös-puncstortácska
Pirosgyümölcsös-puncstortácska
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mindennapi sütés-főzés során szeretem apró trükkökkel különlegesebbé tenni az ételek megjelenését. A Hemofília Világnapjára is mindenképp egy küllemében (és persze ízében) figyelemfelkeltő desszertet szerettem volna elkészíteni, melyet egy egyszerű rétegzési technikával igyekeztem elérni.

Tortácskaforma híján hagyományos tortaformában is elkészíthető. 

hozzávalók / 6 adag

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot, vaníliát, sót, tejszínt és olajat is. Végül a masszához keverjük a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A kemény habbá vert tojásfehérjét 2-3 részletben a tojássárgás keverékhez forgatjuk. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, s 180 fokra előmelegített sütőbe téve készre sütjük.
  3. A tortácskákhoz használt kb. 7,5 cm-es átmérőjű formák segítségével 6 kört szúrunk ki a kész piskótából. A körök tetejét éles késsel levágjuk, hogy egyenes felületű, vékony lapokat kapjunk. Ez lesz a torták alapja.
  4. A lenyesett részeket és a maradék piskótát apró darabokra tépkedjük. Ez lesz a puncsos réteg alapja.

Gyümölcsszirup

  1. Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük. (Ezt a lépést a mousse első lépésével egyben is elvégezhetjük: ekkor 500 g gyümölcsöt és 250 ml vizet használunk, s a végén a pürét elfelezzük.)
  2. A pürét a cukorral, citromlével és vaníliával 10-15 percig főzzük, majd rumaromával ízesítjük, félretesszük. Langyosra hűtjük, mielőtt a puncsos alaphoz felhasználnánk.

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

  1. A kimért vizet a hibiszkusszal és csipkebogyóval magas hőfokon főzni kezdjük. Kb. 10 perc után sötétbordóvá válik a színe, ekkor leszűrjük.
  2. Az így kapott teát ízlés szerint citrommal és cukorral ízesítjük, s további 10-15 percig főzzük (ekkorra kb. 400 ml-re redukálódik). Ekkor adjuk hozzá a beáztatott és kicsavart zselatint, amivel együtt még pár percig forraljuk. Félretesszük, míg langyosra hűl.

Erdeigyümölcs-mousse

  1. A mousse elkészítéséhez csak akkor kezdünk hozzá, ha a tortácskák összeállítását már elkezdtük, és már a zseléréteggel a tetejükön dermednek a sütik a hűtőben.
  2. Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük.
  3. A pürét a cukorral főzni kezdjük. Amint kissé sűrűbbé válik, 1-2 evőkanál pürével előzetesen simára kevert pudingport keverünk hozzá habverővel.
  4. A beáztatott és kicsavart zselatint hozzáadjuk a püréhez, 1-2 perc alatt összeforraljuk, félretesszük.
  5. Amint a püré szobahőmérsékletűre hűlt, kemény habbá verjük a hideg tejszínt a habfixálóval. A tejszínhabot több részletben a gyümölcspüréhez forgatjuk.

Összeállítás

  1. A tortácskák alapját a formák aljába tesszük.
  2. A langyosra hűlt szirupot lassanként hozzáadagoljuk a puncsos töltelékhez félretett piskótához. Csak annyit tegyünk hozzá, amennyitől még a nagyobb darabok megtartják formájukat, ne áztassuk túl! Az így kapott puncsos tölteléket az alapokra simítjuk, jól lenyomkodjuk. A tortácskaforma kb. 1/3 részét töltöttük ki ezidáig.
  3. A tortácskákat egy tálcára készítjük úgy, hogy a formák egyik oldalát kb. 1/2-1 ujjnyi magasságban megemeljük. Ehhez én a formákat egyik szélüknél 1-1 szélesebb kupakra tettem. Az így előkészített formákba kanalazzuk a langyos (még nem szilárduló) zselét. A folyadék a döntött felület miatt a tortácska egyik szélén épp befedi a puncsos tölteléket, míg a másik szélén majdnem a forma pereméig ér. Óvatosan a hűtőbe tesszük dermedni.
  4. Amint megdermedt a zselé, a gyümölcskrémmel kitöltjük a már vízszintes felületre állított formákat. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára. A tortácskákat a formákból kivéve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 és 7,5 cm
  • költség: 2500 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 713
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Klarissy

Mióta szakács: 2017.06.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

erdei gyümölcsös mini torta, erdei gyümölcsös puncstorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

593
tojás 4 db
cukor 100 g
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 1 késhegynyi
habtejszín 15 ml
napraforgó olaj 15 ml
1 csipet
finomliszt 100 g
sütőpor 1 teáskanál
erdei gyümölcs mix 250 g
víz 150 ml
cukor 100 g
citromlé 1 citromból nyert
vanília 1 késhegynyi
rumaroma 10 ml
víz 500 ml
szárított hibiszkuszvirág 15 g
csipkebogyó 10 dkg
cukor 75 g
citromlé 1 teáskanál
lapzselatin 4 db
erdei gyümölcs mix 250 g
víz 100 ml
cukor 75 g
vaníliás pudingpor 1 ek
lapzselatin 6 db
habtejszín 300 ml
habfixáló 1 csomag