Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pincepörkölt bográcsban

Pincepörkölt bográcsban
Pincepörkölt bográcsban
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer kipróbáltuk, mert a gulyást már meguntuk.


hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Friss kenyérrel és csemege uborkával vagy kovászos uborkával tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk.
  2. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik,majd felöntjük egy kis vízzel. 
  3. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve, puhára főzzük. Figyeljünk,hogy sok lé ne legyen alatta. 
  4. Amikor már majdnem kész, a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk, hogy a kisebb darabok jól szétfőljenek, (ettől lesz jó sűrű a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak. Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit.
  5. Ha kész, levesszük a tűzről és beleöntjük a vörösbort, jól elkeverjük, majd 5 perc után tálalhatjuk.  
     

  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 36 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 189
össznézettség: 254 427
elküldve: 42
receptkönyvben: 537
elkészítve: 22/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Ramonika

Mióta szakács: 2009.07.22.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülökpörkölt, bográcsos pörkölt

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisvakond007
kisvakond007 Mon, 2014-05-19 09:16

Köszönöm szépen a receptet!:) Olvastam az idetartozó hozzászólásokat is, és egy kicsit meg voltam lepődve néhányon. Szerintem egyetlen recept sem kinyilatkoztatás, amit bárkinek kötelessége lenne követni, mindegyik csupán egy minta, egy útmutatás, hogyan is kell nagyjából az adott ételnek kinéznie. Mindenki szabadon változtathatja saját ízlése szerint úgy, ahogy csak szeretné, és ahogy a fantáziája megengedi, hiszen mindenkinek más az elképzelése arról, hogy milyennek kellene lennie a legtökéletesebb ízvilágnak. Másnak a feltöltött receptjét megköszönni illik, és nem kritizálni szerintem. A főzés pedig egy művészet, és rengeteg kreativitást lehet belevinni, mindenki valósítsa meg a saját elképzelését, a dicséretet/kritikát pedig gyűjtse be azoktól, akik megkóstolták, az a leghitelesebb:)))

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2017-09-14 07:36

Kedves Kisvakond!
Nem későn ébredtem, hanem a szüret közeledtével kerestem egy jó receptet, mert az évek során többféle módon készített marhapörköltet már megunta a társaság.
Egy mondatod kivételével teljesen egyetértek veled. Azért tettem idézőjelbe, mert ez az én véleményem.
" A kritizálás jogát minden szakácstársunknak meg kell hagyni! "
Viszont ez egy jó recept, ezért én a dicséreten kívül más kritikával nem illetném.
Zoli

szalokirobert
szalokirobert Sat, 2012-10-27 19:32

szeretném megkérdezni bárki tud segiteni csülköt dagadóval pörköltnek össze lehet fözni

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Fri, 2012-06-08 11:28

Jó recept, őszintén megvallom én ( állítólag) tudok főzni, bográcsolni meg kifejezetten imádok. Van egy öreg présházam, pincével, 3 mandulafával a kertben, ott igazán öröm főzni.
Kettő darab észrevételem/kérdésem van: 1,. nálunk ez az adag nem elég tíz főre, négyen, max. öten simán bedörgöljük. 2,. A csülök adag ( az én olvasatom szerint ) kicsontozva értendő. Ja, még egy: én lapockából szeretem, sokkal zaftosabb! Vörösbor meg van a pincében, így nem csak az ételbe, hanem a főzőbe és -nem utolsósorban - a vendégekbe is jut bőven.
Kovászos uborkával, jó vastag szelet friss kenyérrel az igazi (lehet tunkolni) és az ember lába sem izzad a krumplitól.
Isten áldotta Jó hétvégét mindenkinek.
Üdv. Bandipapa

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Thu, 2012-07-12 11:09

Kedves Bandipapa!

Én is elfogadnék egy ilyen présházat,minden hétvégén ott múlatnánk az időt! :)
Mi csajok, pont jól lakunk ennyivel. Aztán jöhet még utána a desszert is. :)
Ha többen vagyunk és ha több a férfi is, akkor természetesen többet készítünk.
Én általában combból készítem, de ha nem kapok szépet,akkor én is lapockát veszek.
Minden jót kívánok!

Üdvözlettel: R.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2011-09-12 07:04

Kedves Ramóna!A csülökből nem olvad ki a zsír főzés közben?Én itt egy kis ellentmondást látok.Természetesen nem a préselt rosszízü bolti sertészsírra gondoltam,hanem az otthon olvasztott libazsírra,vagy a füstöltszalonna kiolvasztott zsírjára.

Üdv:T

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Mon, 2011-09-12 08:28

Sajnálom, én így készítem és így szeretem...
Ez csak egy receptötlet volt, de aki másképp szereti, készítse úgy,ahogy neki ízlik.
Üdv. R.

Hoborc
Hoborc Tue, 2011-09-20 11:53

Én azért szeretem ezt az oldalt, mert kommetálják az adott receptet, akik elkészítették, abból lehet ötleteket, tanulságokat gyűjteni.
Aki viszont nem főzte meg, felesleges leírnia, ő hogyan szokta, hiszen nem ő tette fel a receptet, tehát érdektelen.
Jő főzést mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-16 11:46

Elkészítettem a remekművet, igaz némi technológiai módosítással. Mivel nem kaptam 2 decis vörösbort, csak 7 deciset, így hosszas töprengés után a pazarlás elkerülése végett kénytelen voltam leinni 5 decit a flaskából . Így még finomabb lett :-))

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Sat, 2010-10-16 13:23

Hát igen...., ízlések és pofonok. Örülök neki,hogy jól sikerült, különben én is sokszor többet rakok bele.:D
További jó főzőcskézést.
Üdv. R.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-08-31 14:17

Kedves Ramóna!Köszi szépen.Hát, a jó időre még várhatunk, kiszámíthatatlan, milyen lesz az ősz, a tél főleg, meg a tavasz is.Évek óta így van, de ez az utóbbi, kiakasztó volt!!!!Tényleg várom a tavaszt, onnan éledek fel!!!!!!Addig is kitartást, főzöcskézést, várom az új receptedet, én is alkotok majd, de sajna lassabban tehetem majd fel, megindul a suli, a fiam info szakos, úgyhogy azt a tantárgyat e csodamasinán tanulja, esetleg délelőtt lóghatok fel, két ételkavarás közt, vagy hétvégén.De azért főzök,fényképezik a fiam, és megy fel a recept.Szép napot:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-30 20:38

Szabó Ramóna!
Most jutok csak ide hozzád.Az augusztus huszadikai hosszú hétvége egyik napján elkészült az olajos alapon lévő pincepörkölt.Én úgy csináltam, ahogy írtad, ugyanis, bár sok dologhoz tényleg jó a zsír és kell is, de sajnos, már nem mindenhez fül a fogam, a fogunk, egész egyszerűen nehéz a gyomornak, és akkor váltok.Ezért a legelső, fentebb lévő véleményem alapján, és most is írtam, olajon készítettem el.Havi 3-4 olyan recept van, ami zsírral készül vagy szalonnával.Sajna, az ember változik, és mi például azért használunk kevesebb zsírt, mert nem bírja a gyomrunk, de pld. a párom annak idején megevett egy ültő helyében 7 dl-es sárgabaracklekvárt, házit, ma már 2 kanál után ég a gyomra.Detto ez van a házi paradicsomlével, paradicsomlevessel, a paradicsomszósszal húsgombóccal, hogy ne soroljam tovább, mint pld. a napi fél liter teje, amit 17 évvel ezelőtt, amikor összeházasodtunk minden nap vettem, mert azt vitt munkába, most meg 3 és fél éve nem ihat nyers tejet, mert érzékeny rá.Tehát főzve jó, ételekben megfőzve is,de másként nem.Ez az Élet!!
A pincepörkölt nagyon nagy siker volt, és köszönöm szépen a receptedet.Ha majd visszajön a jó idő, azaz jövőre, újra megcsinálom, és így.További jó főzögetést, csak ne felejtsd el lefényképezni ha kész, szép napokat:Éva-Anyóca

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Mon, 2010-08-30 21:19

Kedves Éva-Anyóca!
Nagyon szépen köszönem-e kedves sorokat, örültem neki és annak is,hogy az étel nagyon ízlett.
Csak lenne már megint jó idő.:D
Bár volt rá példa,hogy még decemberben is elkészítettük kint az udvaron, egy kis melegítő pálinka kíséretében.:D
Igyekszem használni a fényképezőt,már tettem is fel egy új receptet,lassan sorra kerül.
Neked is minden jó kívánok!
Üdv. R.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-07-26 09:55

Szabó Ramóna!!Köszi, remélem összejön nekem is.Neked meg csak annyit még:csak így tovább!!!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-07-24 20:53

Jézusom!Ez egy jó recept,amit kaptunk.Igenis támadásos volt az a vélemény nyilvánítás, amit kapott az elkészítő Szabó Ramóna, pedig nem érdemelte meg!!Neki ez és így tetszik.Ennyi.Igen, az igazi pöri zsírral készül,de már nekem se, mert megváltozott a főzési szokásom!!Akkor, aki már nem szalonnát és zsírt tesz a pörkölt alá, az már béna és nem tud főzni?Ez butaság.Mindenki azt és úgy főz, ahogy tud.Véleményt lehet mondani, ha nem tetszik, ahogy írtátok fent , ki is lehet innen lépni, de az a megjegyzés nem építő jellegű volt, hanem véres kritika és az már sértő!!Ha valaki véleményt mond, teheti, ha tanácsot ad teheti, ahogy szokták mondani, tanácsot lehet adni, meg is kell hallgatni, de nem kell megfogadni!!!Ha már ötvenszer főzött olyan ételt, tán csak tud valamit Ramóna,nem??Csinálja ő is úgy, ahogy tanulta, szokta, tudja.Szerintem.Ha valakinek nem tetszik, lépjen egy másik oldalra, és kész. Ezek után már csak azért is megcsinálom Ramóna receptjét, és igen, eleink zsírral és szalonnával főztek, de mi most nem.Akkor itt a világvége?Ugyanis én is olajjal fogom csinálni.Gerzsónak is igaza van, ez az oldal azért van, amit írt!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-09 18:02

Szia jó a recept/persze kiderül ,ha megföztem/. a kérdés szintén a csülökre vonatkozik. Böröstöl kockázom vagy nem?Ha olvastad próbálj vissza irni, mert holnap fözném!
Köszönettel! Bali László

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Sat, 2010-07-10 00:22

Szia! Most ültem csak géphez. Igen bőröstől rakom bele. Remélem ízleni fog,én vasárnap készítem el ismét.:D
Üdv. R.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-05 17:43

Kedves Ramona.
Szeretnem megkerdezni, hogy mikor kerul bele a csulok. Ugyanis a hozzavaloknal elso helyen van az elkeszitesnel pedig nincs emlitve sehol. Szeretnem kiprobalni a receptet, mivel meg soha nem csinaltam igy tanacstalan vagyok.
Koszonom szepen.

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Mon, 2010-07-05 22:36

Szia Gyongyic!
Benne van a receptbe,hogy a kockára vágott húst beletesszük. Ebbe tartozik bele a csülök is.
Én a csontot is bele szoktam főzni. Remélem jól fog sikerülni.:D
Üdv. R.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-03 22:28

Kedves mindenki, csak véletlenül tévedtem erre az oldalra, de magával ragadott a résztvevők szenvedélye. Ahogy az ételkészítés egyeseket lázba hoz. Helyes ! Így is kell, lépjünk túl a hamarjában összeütött ötperces vacsorákon, hideg és meleg szendvicses főétkezéseken. Teremtse meg mindenki otthon a saját gasztró kultúráját. Az élet minősége lesz jobb!
Az ilyen értekezések, viták mindenesetre előre viszik a dolgokat.
Azért pár megjegyzést tennék. A pince pörkölt legalább öt féle (többnyire csülök, sertés-marha lábszár, lapocka, comb, -akár csirke-, pulyka szárny valamilyen variációja) és három fajta (sertés, marha, szárnyas) húsból készül. A pörköltet valóban pörkölni kell, ami a húst illeti. Attól az a neve. A paprikás hosszú lével, bő tejfölös-paprikás szafttal készül. Általában csirkéből, borjúból, halból készülhet többek között. Magyar sajátosság.
A székely káposztában nincs rizs! Az a töltött káposztában van. Egy Székely nevű színészről kapta a nevét amikor az előadás után betért egy vendéglőbe, és már csak egy kis maradék káposztát, meg sertéspörköltet tudtak összekeverni neki.
A legtöbb un. magyaros étel pedig valóban füstölt szalonna kiolvasztott zsírján fonnyasztott hagymával indul. Tehát eleink zsírral főztek.
Üdv mindenkinek, csak így tovább.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-31 23:16

Hali! Én a pincepörit úgy ismerem, hogy savanyú káposztával van megfőzve, azt hiszem a vége felé kell belerakni, mikor már majdnem kész. De a Te változatodat sokszor készítettem bográcsba, és imádjuk.
Egyébként én a pörit úgy készítem, hogy a először lepirítom a hagymát, majd fehéredésig a húst, és csak utána paprikázom meg.
További sikeres főzőcskézést. Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-26 18:22

Szia! A székelykáposztában van rizs is, de tudod ahány ház annyi szokás!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-31 18:20

Jó ez a recept úgy ahogy van .Üdv tgyury Érdről

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-03-09 13:29

Kedves Ramonika!
Jó a recepted. Ezen az oldalon az a jó, hogy mindenki a saját izlése szerint főzi és írja le az ételeket. Aztán ki-ki válassza ki a neki legjobban tetszőt, esetleg megírhatja a véleményét, de ne jelentse ki "ex cathedra".
Jól látom, hogy kicserélted a fényképedet? Miért, olyan helyesek voltatok!
Üdv.Zsóka

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Tue, 2010-03-09 13:57

Köszönöm Gerzsó!
Ez így van,ezért van ez az oldal.
Majd visszarakom azt a képet,csak egy kicsit változtatni akartam..:D
Üdv. R.

Peter42
Peter42 Tue, 2010-03-09 12:52

Ja ! Ha imádsz, akkor minden gyönyörű ! Mindent csináljunk kedvesen és finoman,kinek,hogy izlik

Kézcsók,pussszantás !

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-07 20:04

Sajnos egy kiegészités Pincepöri no olaj csak szalonna !!!!!!!!!!!!!
Zsiradék helyett a szalonnát kiolvasztani arra rá a hagyma stb.......... és a kkor stimmel !
Olaj,meg a többi az hamisitvány........mert az műanyag !!!!!!!!!!!!!

loncsi
loncsi Sun, 2010-03-07 22:46

Bocsánat Peter42, a pincepörkölt szalonnával jó, ez igaz, de mi az, hogy az olaj az műanyag, hiszen növényekből préselik ki, azok meg nem igazán műanyagok!

Üdv

loncsi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-09 11:28

Pörköltbe az olaj olyan,mint a rézkilincs helyett a műanyag. Sze vili nem ?
Ajakruzs helyet disznózsirral kened az ajkad ? Na ugye!
Olasz étel libazsirral szintén műanyagos ügy.Nem eredeti!
Persze nem tilos egyik sem ,de nem eredeti !!!!

loncsi
loncsi Tue, 2010-03-09 12:12

Kedves Peter42!

Feltételeztem, hogy ha el tudod olvasni, amit írtam, érted is. Remélem így már elég „vili”? Növényekből préselik ki őket, így nem műanyagok, de ha már itt tartunk az általad oly annyira kedvelt sertés zsírt (én is szeretem), melyet az állat szalonnájából SÜTNEK ki, kémiailag mindenképpen roncsolóbb eljárás, mint a hideg sajtolás (ez csak fizikai eljárás). Felhívnám a figyelmedet, hogy meg sem kérdőjeleztem, hogy a pincepörkölt alapja füstölt kenyérszalonna frissen kisütött zsírja! Sőt jeleztem, hogy én is így készítem. Ne ködösítsünk, van amikor az embernek egyszerűen nincs igaza.
Azért ismeretlenül is imádlak
Szeretettel
loncsi

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Fri, 2012-06-08 11:32

Kedves Loncsi!
A zsír kisütése nem kémiai hanem fizikai eljárás, melynek során a zsírsejteket "tároló" sejtfal hő hatására roncsolódik, így a benne rejtőzködő zsír szabadon távozhat. Nem kioktatni akarlak,(Isten ments, csak pontosítottam. Bocs', szakmai ártalom.
Üdv Bandipapa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-07 20:01

A pincepöri az mindig a borospincében készült. Ott született a recept. Vagy a szölőben !?
Viz nincsen csak bor. Tehát szárazborban fő a pöri. Ha pöri. Mert a sertés az nem pöri ,hanem
paprikás . Na ennyi.

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Tue, 2010-01-19 16:29

Kedves Gargoyle! Remélem ízleni fog a Cukkinis-paprikás hús. A barna hajú vagyok a képen.:) Igyekszem még sok receptet feltenni,de az a baj,hogy sokszor elfelejtem lefényképezni az ételt,és akkor jut eszembe, mikor már elfogyott....de megpróbálok odafigyelni rá.:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-01-19 17:25

Na ezzel vagyunk mi is így néha, hogy már csak az utolsó kocka vigyorog a tepsi alján és akkor jut eszembe nekem is. :-D
(én is a barnára tippeltem... ;-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-01-19 15:13

Kedves Ramóna!
Neked pedig további jó főzőcskézést kívánok. Megnéztem a receptjeidet, nekem személy szerint tetszenek. Egyszerűek, ízesek, emlékeztet az otthoni ízekre, amiket jelenleg eléggé hiányolok. Azt a cukkinis-paprikás húst pedig mindenképp ki fogom próbálni.
Tessék csak szépen továbbra is főzni nekünk. Èn biztosan várni fogom. :-)
Üdvözlettel:
Eszter

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2010-01-18 17:21

Kedves Ramóna,
Öröm látni, hogy hölgyek is főznek pörköltet.
Ha egy jó tanácsot elfogadsz: én is főzök pörkölteket akár otthon a konyhában, akár bográcsban szabadtűzön. Az étel lényege benne van a nevében: pörkölt. Magyarul a húst nem párolni kell, hanem állandó felügyelet mellett mindig zsírjára pirítani, pörkölni. Aztán pótolni a hiányzó folyadékot, de mindig apránként. Igazán jó szaftja akkor lesz az ételednek. No és zsírral, nem pedig olajjal, ha már pörkölt...:o)

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Mon, 2010-01-18 18:19

Szia! Köszi a tanácsot, a párolás szót átjavíthatom pörkölésre is....lehet,hogy rosszul fogalmaztam.
És állandó felügyelet mellett pörkölöm,mindig kevés vízzel pótolva,azért szokott főzés után még egy hétig füstszagom lenni...
Lehet,hogy zsírral finomabb,de én nem szeretem a zsírral készült ételeket.....

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2010-01-18 18:46

Egyébként még egy dolog: szintén jó tanács, ha a húst beleteszed, akkor sózni és borsozni is kell.
A sótól levet fog engedni a hús, könnyebben el tudod főzni.

Szabó Ramóna
Ramonika / Szabó Ramóna Mon, 2010-01-18 23:20

Köszönöm a tanácsokat,már vagy 50-szer főztem ilyet és eddig mindig nagyon finomra sikerült.
Mindenki úgy csinálja,ahogyan akarja, én csak leírtam,hogy én hogyan készítem el és ezt javasolom másoknak is.
De,nem kötelező kipróbálni, ez az ÉN receptem!
Ja, és szerintem ez az oldal azért van,hogy megosszuk egymással a saját főzés- és ízvilágunkat,nem lehet mindent egyformán készíteni.
Én eddig is így csináltam és ezentúl is így fogom!

775
sertéscsülök 1 kg
sertéslapocka 1.5 kg
burgonya 3 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 1 fej
paradicsom 4 db
paprika 4 közepes db
napraforgó olaj 8 ek
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
vörösbor 2 dl