r
Nosalty Logó

Csülökpörkölt bográcsban

Gy.Zsuzsi
Csülökpörkölt bográcsban
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

648
Kalória
52.3g
Fehérje
7g
Szénhidrátok
44.2g
Zsír
258.6g
Víz
186.8g
Koleszterin
1.5g
Rost
3.2g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 648 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 6477 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.3 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    187 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    942.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    557 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    258.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 648 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    523.3 g

Zsír

  • Összesen
    441.9 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    1868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9425.5 g
  • Cink
    54 mg
  • Szelén
    499 mg
  • Kálcium
    492 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    581 mg
  • Foszfor
    5568 mg
  • Nátrium
    2205 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    2586.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    203 mg
  • D vitamin:
    504 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    157 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    1777 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    236 micro
  • β-karotin
    1245 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    829 micro
Összesen 6477 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    54.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    109 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

  1. Először is mindent készítsünk elő, mivel a bográcsban főzésnél sokkal jobb, ha minden kéznél van. Sőt készítsük elő a bográcsot, annak helyét, és ha fával fűtünk alatta, akkor azt is időben gyújtsuk meg. Én gázzal főztem, de így is sokkal finomabb a bográcsban készült étel, viszont jobban szabályozható a tűz. :)
  2. A húst, ha szeretnénk, akkor már a hentessel vágassuk le a csontról, így egyszerűbb megvenni a kellő mennyiséget is. Én magam vágtam le a csontról. A bőrt nézzük át, a pecsétes, esetleg sérült részt vágjuk ki. Majd vágjuk kockákra a húst. Volt olyan rész, ahol a húson hagytam a bőrt is, és úgy kockáztam fel, de volt ahol levágtam, és külön a bőrt, külön a húst kockáztam. Így mindenki tud szedni belőle, hiszen nem mindenki szereti a zsíros, bőrös részeket.
  3. A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra. A húsos szalonna bőrét vágjuk le, a szalonnát kis csíkokra vágjuk fel. A paprikát és paradicsomot tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Készítsük elő a fűszereket is, és vigyünk mindent ki a kertbe, ahol a bográcsot felállítottuk.
  4. Ha minden kész, kezdjünk hozzá. Amikor a bogrács átmelegedett, tegyük bele a húsos szalonnát, és süssük, míg zsírt ereszt.
  5. Ekkor tegyük rá a hagymát, és pároljuk üvegesre.
  6. Jöhet bele a paradicsom és paprika, amivel szintén kicsit pároljuk.
  7. Rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Közben keverjük sűrűn, nehogy leégjen.
  8. Amikor a hús kellő levet eresztett és szépen kifehéredett, akkor beletesszük a fokhagymát, babérlevet, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Ha úgy látjuk, hogy nem elég a lé a húson, akkor kevés vizet öntünk rá, de mindig csak egy keveset, mert az a jó, ha sűrű szaftos a pörkölt.
  9. Hagyjuk felforrni, közben keverjünk rajta, majd ha felforrt, akkor addig főzzük, míg a hús megfő. Közben néha-néha megkeverjük, és megkóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük.
  10. Az elejétől kezdve, tehát mikor beletesszük a szalonnát, a hús teljes megfőzéséig, kb. 3-4 órahossza szükséges. Ez függ a hús korától, attól, hogy mekkora darabokra vágjuk és a tűz intenzitásától. Az a jó, ha kicsit gyöngyözve fő.
  11. Köretnek főtt burgonyát és uborkasalátát kínálunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 240 perc
  • Főzés módja: bográcsos

A 30. születésnapomra készítettem ezt a vendégseregnek. Mindenkinek ízlett, én is meg voltam elégedve magammal, hiszen életemben másodjára főztem bográcsban, viszont csülökpörköltet elsőnek készítettem.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tepsis húsos burgonya

Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...