Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pillekönnyű túrós pite

Pillekönnyű túrós pite
Pillekönnyű túrós pite
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a túrót és a túrós édességeket. Abba a gondba viszont mindig belefutottam, hogy állandóan erőltetik rájuk a linzertésztás, meg mindenféle alapot, tetőt, amit én sosem értettem, miért jó. A régi szomszédasszonyunktól meg megtanultam azt a túrós pitét, ami kézmelegen még szinte habosan rezeg, annyira könnyű, de három nap múlva is isteni, ha úgy alakul (még nem nagyon alakult úgy). És nincs semmilyen alja meg teteje, ami fojtós! :):) Tényleg pillekönnyű, vaníliás-citromos illatú, töménység nélkül is édes, szabadon szórható minden földi jóval. Szóval úgy eteti magát, hogy az valami botrány.

hozzávalók / 6 adag

A pite alaprecepthez

A gyümölcs-variációkhoz

ajánlat

Az eredeti recept 500 g túróból van, de az első sütés után rájöttem, hogy ezt nem érdemes ennyiből csinálni, mert tömegverekedés lesz.

Még annyit jegyeznék meg, hogy ha kicsit nagyobb tepsiben készítjük, laposabb lesz, valaki úgy szereti inkább. Ekkora tepsiben kb. 4-5 cm magas lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pite hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Ha a mazsolás verziót választjuk, akkor a mazsolát is belekeverjük.
  2. Előmelegítjük a sütőt, a pitét pedig egy kivajazott tepsibe öntjük.
  3. Ha gyümölcsökkel szeretnénk enni, akkor a választott gyümölcsöt egyenletesen rászórjuk a tetejére, és betesszük a sütőbe.
  4. Akkor van kész, ha a teteje halvány aranyszínű (a gyümölcsök közt is nagyjából látni lehet), de tűpróbával ellenőrizzük.
  5. Akkor szeleteljük, ha nagyjából kihűlt. Ha gyümölccsel készült, meghintjük fahéjas porcukorral.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x30 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 838
elküldve: 22
receptkönyvben: 353
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyümölcsös túrós, túrós süti, mazsolás túrós pite

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gamica
gamica Sat, 2013-05-25 11:49

Remek, rezgős és pofonegyszerű, szóval mindenkinek ajánlom! :-)

Angielány
Angielány Sun, 2012-09-09 13:41

Most raktam a sütőbe (futtában csináltam csak meg ebéd után), de most látom, hogy kimaradt egy elég fontosnak ítélt lépés: nem raktam be hűtőbe összekeverés után a hozzávalókat... :-( Lehet, hogy kiskanállal evős lesz. :-S

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2012-09-09 15:21

Húha, én még így nem jártam...:/ Úgyhogy épkézláb tanácsot sem tudok adni, de ez a lépés azért fontos, hogy megszívja magát a gríz. Szerintem nagy baja nem lesz így sem, mert talán van ideje megpuhulni sülés közben is! Én szurkolok Neked! :) Ha nem nagy fáradság, majd írd meg, hogy milyen lett, hogy ha más is jár így véletlen, pánikba essen-e, vagy nyugodtan dőljön hátra! :D

Angielány
Angielány Sun, 2012-09-09 17:23

Nah, hát felszeleteltem, abszolút rendben van a süti. :-) Mivel először csináltam, nem tudom, hogy van-e különbség így, de én teljesen jónak ítélem az állagát így is. Persze lehet, hogy az eredeti, nem elrontott :) recept szerint még puhább és könnyebb lesz, de nekem így is ízlik. :) Nagyon szuper kis recept! Köszönöm szépen!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2012-09-09 18:21

Jaj, de jó! :):) Örülök neki, hogy nem lett kanalazgatás belőle, és happy end lett! Ha meg legközelebb készíted (ha adsz neki majd még egy esélyt :D), majd megnézheted, van-e különbség. :) Köszi, hogy megírtad!

Angielány
Angielány Sun, 2012-09-09 18:46

Mindenképpen megcsinálom majd még szerintem többször is. :-) Legközelebb kipróbálom gyümölccsel, most nem raktam rá semmit, de így is nagyon finom! Úgy látszik, elronthatatlan a recept. :-)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Mon, 2012-07-02 16:47

Nagyon örülök neki, egészségetekre! :):):) Igen, én is langyosan szoktam megbontani, mert akkor még szinte rezeg! :) Köszönöm a visszajelzést, szép napot Nektek!

Málna-Mc
Málna-Mc Mon, 2012-07-02 16:20

Kedves Sütőtök89!
Most vettem ki a sütőből a pitét és gyönyörű lett. Nem bírtuk megvárni, hogy langyos legyen, de melegen is isteni finom. Köszi a receptet!
Üdv, Málna
Ja és nem fojtós, hanem pillekönnyű!!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-06-30 11:40

Jaj, de örülök! :) Egyébként egyszer készítettem friss, piaci házi túróból, (mert azt mondták azzal a legfinomabb) és csalódás volt, lenehezítette. Úgyhogy én mindig bolti, sovány/félzsíros túróval csinálom, azzal a "legpillébb". :)

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2012-06-30 02:55

Eroltetik a linzertesztat?! Ki?! A te receptet tok jol hangzik, de ez a sima "alj nelkuli turos". En speciel imadom a linzertesztas turost is (ami olyan, mint az almas pite), ugyhogy szerintem egyaltalan nem kellene ilyan lenezoen irnod a tobbi -ugyanilyen finom- turos sutikrol. Rengeteg recept kereng: tesztaval es anelkul; valassz, ami tetszik, a tobbit meg hagyd beken! A tetonek igenis van ertelme, meg akkor is, ha te nem erted...

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-06-30 11:42

Amint eszek egy finom linzeres túróst, visszavonom. Addig biztosan nem. De nem nézem le őket, hanem azért írom így a véleményemet, mert ha vannak olyanok, akik hasonló okok miatt vadásznak emilyen sütikre, akkor lássák, hogy íme, itt van.

cinipók
cinipók Fri, 2012-06-29 18:20

Te Sütőtök! Nagyon alapos csajszi lehetsz! Remekek a leírásaid és az ajánlataid! :) Csinálom is sorban a receptjeidet! Csak így tovább!
Az akadékoskodókkal meg ne törődj! Ha megsütik, tudni fogják, hogy igazad van! :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-06-29 16:54

Tény, hogy rengeteg rossz recept van, és ha jó is a leírás, még mindig el is kell tudni készíteni. Én is sok felejthető vagy kifejezetten rossz túrós sütit ettem már, de erről már akkor megállapítottuk, hogy csoda, amikor tíz éve a szomszédéknál ettük. Nekem bevált, kívánom ezt Nektek is!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-06-29 14:05

Érdekes...nekem mindig a botrányosan sok túrótól fojtós egy süti (max 25 dkg amit el tudok viselni egy ekkora tepsihez) , soha nem az aljától és a tetejétől. Erősen kétlem, hogy 5 tojástól és egy kiló túrótól még lehet valami pillekönnyű...persze ettől még más érezheti annak, szó se róla.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-06-29 16:56

Amíg nem sütöd meg, ne ítélkezz, kérlek! Nálunk ez tízből tízszer pillekönnyű lesz, ezért tettem, fel, hogy mások is hasznát vegyék. Nem fogok pisztolyt senki fejéhez, hogy márpedig ezt kell megsütnie. Akkor süss mást!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Fri, 2012-06-29 13:17

Nagyon tetszik, hogy ilyen egyszerű elkészíteni! :) Mindenképp ki fogom próbálni, köszi a receptet!

1184
tehéntúró 1 kg
tejföl 7 dl
búzadara 6 púpozott ek
rétesliszt 8 evőkanál
sütőpor 0.5 csomag
tojás 5 db
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 13 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliaaroma 3 kávéskanál
vaj 1 ek
mazsola 20 dkg
szilvabefőtt 700 g
fahéj 1 kávéskanál
őszibarack konzerv 700 g
meggybefőtt 700 g
málna 800 g