Szilvabefőtt

A szilva ovális vagy kerek formájú csonthéjas gyümölcs, hazánk legelterjedtebb gyümölcse, amelyet számos különböző módon felhasználhatunk, készülhet belőle például szilvabefőtt. A befőzés célja, hogy a gyümölcsöt fagyasztás nélkül, hosszabb ideig tartósítani tudjuk. A szilvabefőttet készíthetjük egész, magvas szilvából, vagy félbevágott, kimagozott szilvából is. Fontos, hogy a gyümölcsöt frissen vásároljuk meg, és mihamarabb használjuk fel. A befőtt elkészítéséhez csak egészséges szemeket használjunk és a gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne túl sokáig, mert elveszítheti aromáját. A befőzéshez használt üvegeket készítsük elő, mossuk ki alaposan, de akár ki is főzhetjük. A szilvabefőtt készíthető nyers szilvából, de egyesek egy-két percig főzik a gyümölcsöt, mielőtt üvegbe kerül. Amennyiben nyersen rakjuk el, az üvegbe rakott szilvákra meleg cukorszirupot öntünk. A szilvabefőtt alapfűszerei a szegfűszeg és a fahéj, de ízesíthetjük csillagánizzsal és kardamonnal is. Az elkészült szilvabefőttet röviden dunsztoljuk, majd miután kihűlt, mehet is a kamrába.
Bármikor.
Hűvös helyen.
Sonkás-hagymás, nagyon sajtos vagy gombás tésztára vágysz? Esetleg a spenót nálad a nyerő. Akkor ezekkel a rakott változatokkal nem tudsz majd betelni!
NosaltyVan, amikor nem úgy indul a hét, ahogy elterveztük. Ilyenkor jön jól egy nagy tányér puha, meleg, és minden finomsággal megkent palacsinta!
NosaltyNem sok jobb dolog van, mint saját, házi készítésű kiflivel kezdeni egy hétvégi reggelt. Rákenni a kedvenc lekvárod, sok-sok vajat, vagy csak magában harapni. Nem kevés receptet mutatunk!
NosaltyVannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!
Itt az ideje túllépni a rántott halon, és kipróbálni pár izgalmas halfogást, ami a karácsonyi asztalon is nagyon jól mutat. És még egészséges és könnyed is!
Péksütik, egytálételek, húsételek, zöldséges ebédek és sütemények hada vár titeket – ha lusták vagytok, ha nem, ezek egészen gyorsan összedobható finomságok!