Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns focaccia pepperonival és bogyókkal

Pikáns focaccia pepperonival és bogyókkal
Pikáns focaccia pepperonival és bogyókkal
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A múzsám Kiki fűszeres focacciája volt. Ritka kivétellel minden kenyérfélét és péksüteményt teljes kiőrlésű lisztből sütök. Ha úgy gondolom, hogy a teljes kiőrlésű liszt erőteljesebb íze, szemcsésebb állaga és a sima liszttől eltérő sütési tulajdonságai veszélybe sodorhatják a  végkifejletet, akkor csak a finom búzaliszt kb. 1/3-át helyettesítem vele, ahogy most is tettem.
A pepperoni lehet több is, ha bírjuk a csípőset. A kapribogyó elhagyható, ha nincs épp otthon. A fűszerezéssel is lehet ízlés szerint játszani. Természetesen hagyományos élesztővel is működik, én egy-két rossz tapasztalat után nem szívesen használom. A kukoricaliszt csak egy kis plusz, az is elhagyható.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem sokkal gazdagabb a teljes lisztek ízvilága. Egy finom reggelihez vagy vacsihoz akár magában is vagy halványan megvajazva, szelet sajttal (én a füstölt parenyicára voksolok), roppanós fejes salátával, paradicsommal királyi eleség.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mély tálba öntjük a vizet, egyenletesen rászórjuk az élesztőt.  Hozzáadjuk a sót, a zöldfűszereket, az olívaolajat. Jól elkeverjük.
  2. Mehet bele a kétféle liszt, fakanállal közepesen kemény, homogén masszává összedolgozzuk. Ha nagyon ragad a tál oldalához, kevés liszttel ezen a ponton még lehet rajta segíteni. Meleg helyen, letakarva, 1 órát kelesztjük, annak ellenére, hogy expressz az élesztő.
  3. Közepes méretű tepsinket vékonyan kikenjük olajjal, majd ki(kukorica)lisztezzük, de csak az alját. Beleöntjük a tésztát, ellapogatjuk, a forma széleihez igazítjuk.
  4. Tetejére szórjuk az olajbogyót, belenyomkodjuk a tésztába.
  5. Begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük. A keletkező hőből profitálva a gáztűzhelyre tesszük a letakart tepsit, dagadjon csak szépen az a focaccia.
  6. Betoljuk a forró csőbe, és megsütjük. Tűpróbát végezzünk.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 107
elküldve: 2
receptkönyvben: 61
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

expressz focaccia gazdagon, olajbogyós kelt lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

GtheW
GtheW Wed, 2012-02-15 13:00

Ó megláttam a képét és egyből beugrott az íze! Ez egy nagyon ízletes darab! Mindenki ki kell próbálja!

354
víz 5 dl
instant élesztő 1 tasak
1 teáskanál
olívaolaj 1 ek
zöldfűszer 1 ek
pepperoni 5 db
kapribogyó 2 ek
finomliszt 30 dkg
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
olajbogyó 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
kukoricaliszt 1 evőkanál