Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Focaccia alla genovese

Focaccia alla genovese
Focaccia alla genovese
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A genovai focaccia igazi finomság Ligúriából. A város utcái tele vannak eme olasz finomságot árusító boltokkal, pékségekkel. Elkészítése igen bonyolult, na nem a hozzávalók miatt, hanem a folyamatos odafigyelés és törődés miatt. A kelt tésztára egyébként is fokozottan kell figyelni, a focacciát még olajjal meg vízzel is kell locsolni. Aki viszont nekiáll, különleges, finom kenyeret tehet az asztalra!

A focacciát különböző feltétekkel is el lehet készíteni, rakhatunk rá hagymát, olívabogyót, sonkát, de simán megszórhatjuk rozmaringgal is, illetve ahogy Recco-ban csinálják: sajtot halmoznak a tetejére.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: Vegyünk elő egy közepesen nagy tálat. A 400 ml langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a sót, 40 ml olívaolajat, illetve a liszt felét. Robotgéppel, a tésztakeverővel eldolgozzuk 2-3 percig, majd hozzáadjuk a maradék lisztet is, és tovább eldolgozzuk a géppel, amíg egy homogén állagot nem kapunk (ez egyébként a jó pizzatészta receptje is). 
  2. Tepsi előkészítése és pihentetés: A focaccia készítés legfontosabb mozzanata a pihentetés! Egy nagy tepsit felöntünk 50 ml olívaolajjal, egy picit megszórhatjuk liszttel is. A tésztát a közepére helyezzük, kicsit lelapogatjuk, a tetejét megkenjük olívaolajjal konyhai ecset segítségével, megsózzuk, majd egy-másfél órára kelni hagyjuk meleg környezetben (30°), míg kétszeresére nem dagad.
  3. A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy az egész tepsiben elterüljön, négyzet alakú legyen, ujjainkkal megszurkáljuk a felületét, hogy a klasszikus focaccia bemélyedéseket kapjuk. Újra megkenjük a maradék olívaolajjal, és nagy szemű sóval megsózzuk. Fél órára megint kelni hagyjuk. Ezt a műveletet kétszer megismételjük, ujjainkkal mindig megnyomkodjuk a tésztát. A kelés ideje alatt a tészta magába szívja az olívaolajat, ettől lesz olyan finom és puha. 
  4. Sütés: A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Mielőtt betennénk a tepsit, a focaccia felszínét megspricceljük egy kis vízzel, majd 15 percre a sütőbe tesszük. Amikor kivettük, újra megspricceljük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva fogyasztható.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 729
elküldve: 1
receptkönyvben: 34
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Timi Poppins

Mióta szakács: 2013.08.21.
37 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

genovai focaccia, olasz kenyérlepény, toszkán lepénykenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

872
finomliszt 600 g
friss élesztő 25 g
víz 4 dl
cukor 2 teáskanál
15 g
olívaolaj 140 ml