Legegyszerűbb tiramisu
Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az egyéjszakás pihentetést nem érdemes lespórolni, ugyanis ettől lesz igazán ellenállhatatlan a krémes, kávés desszert.
Bár a tiramisu az egyik legegyszerűbb sütés nélküli desszert, van pár apró részlet, amire érdemes odafigyelni a mennyei végeredmény érdekében. A tökéletes alaprecept mellett most eláruljuk, mi az, amire mindenképp ügyelj, ha tiramisut készítesz.
6 hiba, amit ne kövess el, ha mennyei tiramisut szeretnél készíteni
Túlságosan felvered a mascarponét
A mascarpone egy édesített sajt, amely meghatározza a tiramisu minőségét. Magas zsírtartalma miatt, ha a mascarponét túlhabosítják, a textúrája a túróéra kezd hasonlítani.
Ennek megelőzése érdekében ne hagyd szobahőmérsékleten állni a mascarponét, mielőtt felvernéd, és csak addig keverd a gépben, amíg össze nem áll, majd kézzel keverd tovább az édesítőszert és a mascarponét.
Nem szobahőmérsékletű tojást használsz
A szobahőmérsékletű tojás használata azért fontos a sütés során, mert így nagyobb lesz a térfogata, és jobban kötődik a többi hozzávalóhoz, tehát jobban összetartja a sütemény szerkezetét.
Bár vannak más sütemények, amikben elmegy a hideg tojás, a tiramisu nem tartozik ezek közé.
Nem kevered össze azonnal a tojást és a cukrot
Fontos, hogy a tojássárgáját és a cukrot azonnal összekeverd, ne várj vele.
A cukor hozzáadása a tojássárgájához megváltoztatja a tojás kémiai szerkezetét, lényegében kiszívja a vizet a tojássárgája felületéről, és megégeti azt.
Ezért, amint érintkezésbe lépnek egymással, azonnal keverd össze őket, így megelőzheted, hogy csomók keletkezzenek. (Ha mégis így történne, akkor egy szitával megpróbálhatod ezeket eltávolítani.)
Instant kávét használsz erősebb helyett
A tiramisu védjegye a kávés aroma. Az instant kávépor használata ugyan gyors módja annak, hogy a babapiskótát kávéval itasd át, de ez inkább a lusták útja, nem a maximalistáké.
A legtöbb tiramisureceptben frissen főzött erős, szobahőmérsékletű kávé vagy eszpresszó szerepel, mert elegendő ízre van szükség ahhoz, hogy átjárja a kekszeket.
Túl sokáig hagyod a babapiskótát a kávéban
Babapiskótát kávéba áztatni igazi művészet: nem szabad túl sokáig benne hagyni a babapiskótát, mert átnedvesedik és eltörik, de elegendő ideig kell áztatni ahhoz, hogy a keksz átvegye a kávé ízét.
Optimális esetben ez a folyamat néhány másodpercet vesz igénybe oldalanként.
Fontos, hogy mindkét oldalát bevond a babapiskótának, mert a tiramisu réteges étel, és így lesz egyenletes az íz!
Hideg kávét használj!
Nem pihenteted elegendő ideig a hűtőben a tiramisut
Ha van egy dolog, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy ne folyjon szanaszét a tiramisu, az az, hogy a hűtőbe teszed, hogy lehűljön, Így lesz a lehető legjobb állagú.
Hagyd pihenni!
És nem csalás, nem ámítás, a tiramisut akár vegán változatban is elkészítheted, mutatjuk, hogyan: