r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb tiramisu

Lakos Benedek
Klasszikus tiramisu tányéron, kakaóporral meghintve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A krémhez

A rétegezéshez

737
Kalória
16.1g
Fehérje
41.1g
Szénhidrát
56.1g
Zsír
88.9g
Víz
135g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
28.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A rétegezéshez

Összesen 737 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A rétegezéshez

Összesen 5886 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A rétegezéshez

Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    56.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    88.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 737 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    128.6 g

Zsír

  • Összesen
    448.5 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2368.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    585 mg
  • Foszfor
    830 mg
  • Nátrium
    627 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    328.7 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    711.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    870 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1472 micro
Összesen 5886 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

A krémhez

  1. A tojásokat szétválasztjuk. Egy lábosban vizet forralunk, majd ha a víz már forr, ráhelyezünk egy hőálló tálat és takarékra vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. A tálba tesszük a sárgáját és a cukor felét, amit egy kézi robotgéppel, közepes fokozaton verni kezdünk, így gőz fölött pasztörizálva a nyers tojást. 5-7 perc folyamatos keverés után a keverék világossárga és légies lesz: ekkor készült el. Kissé hagyjuk kihűlni.
  2. Egy nagy keverőtálba öntjük a cukros sárgáját, majd három adagban robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét.
  3. A fehérjéket és egy csipet sót robotgéppel elkezdünk közepes fokozaton felverni. Amikor a tojás fehéredni és habosodni kezd, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Magas fokozaton kemény habbá verjük.
  4. A mascarponés alapkrémhez adjuk a tojáshab harmadát, majd határozott mozdulatokkal belekeverjük, ezzel fellazítva a krémet. A maradék fehérjét két részletben, óvatosan forgatva adjuk a masszához.

A rétegezéshez

  1. Egy nagyobb kerámiaedény, tepsi vagy jénai aljában eloszlatunk egy vékony réteg mascarponekrémet. Erre jöhet egy réteg kávéban megmártott babapiskóta, amit megkenünk egy vastag réteg krémmel. Újabb réteg kávés piskóta következik, amit felül csak vékonyan kenünk meg krémmel. A maradék mascarponét habzsákba töltjük és kis cseppekkel dekoráljuk a sütemény felszínét.
  2. A tiramisut egy éjszakára, de legalább 3 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, majd kockákban szervírozzuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Főzés módja: süti sütés nélkül

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az egyéjszakás pihentetést nem érdemes lespórolni, ugyanis ettől lesz igazán ellenállhatatlan a krémes, kávés desszert.

Bár a tiramisu az egyik legegyszerűbb sütés nélküli desszert, van pár apró részlet, amire érdemes odafigyelni a mennyei végeredmény érdekében. A tökéletes alaprecept mellett most eláruljuk, mi az, amire mindenképp ügyelj, ha tiramisut készítesz.

Tiramisu tányéron
A tiramisu az egyik legegyszerűbb sütés nélküli desszert
Nosalty / Lakos Benedek

6 hiba, amit ne kövess el, ha mennyei tiramisut szeretnél készíteni

Túlságosan felvered a mascarponét

A mascarpone egy édesített sajt, amely meghatározza a tiramisu minőségét. Magas zsírtartalma miatt, ha a mascarponét túlhabosítják, a textúrája a túróéra kezd hasonlítani.

Ennek megelőzése érdekében ne hagyd szobahőmérsékleten állni a mascarponét, mielőtt felvernéd, és csak addig keverd a gépben, amíg össze nem áll, majd kézzel keverd tovább az édesítőszert és a mascarponét.

Nem szobahőmérsékletű tojást használsz

A szobahőmérsékletű tojás használata azért fontos a sütés során, mert így nagyobb lesz a térfogata, és jobban kötődik a többi hozzávalóhoz, tehát jobban összetartja a sütemény szerkezetét.

Bár vannak más sütemények, amikben elmegy a hideg tojás, a tiramisu nem tartozik ezek közé.

Nem kevered össze azonnal a tojást és a cukrot

Fontos, hogy a tojássárgáját és a cukrot azonnal összekeverd, ne várj vele.

A cukor hozzáadása a tojássárgájához megváltoztatja a tojás kémiai szerkezetét, lényegében kiszívja a vizet a tojássárgája felületéről, és megégeti azt.

Ezért, amint érintkezésbe lépnek egymással, azonnal keverd össze őket, így megelőzheted, hogy csomók keletkezzenek. (Ha mégis így történne, akkor egy szitával megpróbálhatod ezeket eltávolítani.)

Instant kávét használsz erősebb helyett

A tiramisu védjegye a kávés aroma. Az instant kávépor használata ugyan gyors módja annak, hogy a babapiskótát kávéval itasd át, de ez inkább a lusták útja, nem a maximalistáké.

A legtöbb tiramisureceptben frissen főzött erős, szobahőmérsékletű kávé vagy eszpresszó szerepel, mert elegendő ízre van szükség ahhoz, hogy átjárja a kekszeket.

Férfikéz babapiskótát áztat kávéba egy fehér terítőn
A babapiskóta kávéba áztatása különleges odafigyelést kíván

Túl sokáig hagyod a babapiskótát a kávéban

Babapiskótát kávéba áztatni igazi művészet: nem szabad túl sokáig benne hagyni a babapiskótát, mert átnedvesedik és eltörik, de elegendő ideig kell áztatni ahhoz, hogy a keksz átvegye a kávé ízét.  

Optimális esetben ez a folyamat néhány másodpercet vesz igénybe oldalanként.

Fontos, hogy mindkét oldalát bevond a babapiskótának, mert a tiramisu réteges étel, és így lesz egyenletes az íz!

Hideg kávét használj!

A babapiskóták mártogatását megelőzően győződj meg arról, hogy a kávé kihűlt. Ezzel csökkentheted az esélyét, hogy a kekszek/piskóták eltörjenek.

Nem pihenteted elegendő ideig a hűtőben a tiramisut

Ha van egy dolog, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy ne folyjon szanaszét a tiramisu, az az, hogy a hűtőbe teszed, hogy lehűljön, Így lesz a lehető legjobb állagú.

Hagyd pihenni!

Érdemes minimum hat órán át pihentetni, de a legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben hagyod a tiramisut fogyasztás előtt.

És nem csalás, nem ámítás, a tiramisut akár vegán változatban is elkészítheted, mutatjuk, hogyan:

Nosalty stories

További receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek