r
Nosalty Logó

Pastéis de belém

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Pastéis de belém
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállítás

Összesen 431 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállítás

Összesen 2587 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállítás

Összesen 283 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 431 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    42.7 g

Zsír

  • Összesen
    173.5 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1099 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1766.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    652 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.8 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    254.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1529 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1498 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    345 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    687 micro
Összesen 2587 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 283 Kcal

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

Az összeállítás

Elkészítés

A krémhez

  1. A tejet, a tejszínt, a cukrot és a lisztet alaposan keverjük ki egy kisebb lábosban. Kaparjuk ki a fél vaníliarúd magjait, és ezt is keverjük hozzá, majd tegyük fel az egészet alacsony lángon melegíteni. Kavargassuk jó szorgosan, amíg kicsit be nem sűrűsödik, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig hűlni.
  2. Közben a tojássárgáját egy másik tálban habverővel keverjük ki a sűrített tejjel, és ha ez megvan, akkor szép lassan csurgassuk hozzá a még meleg tejes-tejszínes cuccot, viszont közben folyamatosan keverjük a habverővel, nehogy rántotta legyen a tojásból!
  3. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd utána tegyük be a hűtőbe 2-3 órára, hogy tényleg jó hideg legyen.

A tésztához

  1. A tészta elkészítése nem bonyolult, csak kicsit szöszölős, de ne adjátok fel, tényleg isteni! Szóval, ami nagyon fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű, azaz puha, kenhető legyen! Először is az egy evőkanál vajat (a többi majd később kell), a lisztet, a sót és a vizet keverjük össze, és addig gyúrjuk, amíg egy sima gombóccá össze nem áll és nem ragad (ha mégis így tenne, nagyon pici lisztet adjunk még hozzá). Ezt csinálhatjuk egész nyugodtan géppel is, ha van erre alkalmas szerkezetünk. Csomagoljuk fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.
  2. Ha letelt a tészta pihentetési ideje, akkor csomagoljuk ki a fóliából, és felezzük meg. Az egyik felét tegyük ki a pultra, a másik mehet vissza még a hűtőbe.
  3. Készítsük elő a tésztanyújtógépet, és akkorára nyújtsuk ki kézzel a tésztát, amekkora a gép szélessége. Ha ez megvan, lisztezzük be alaposan a tészta felületét, majd kezdjük el a géppel nyújtani. A legvastagabb "álláson" kezdjük, majd szépen, fokozatosan állítsuk a gépet egyre vékonyabbra. A végén már elképzelhető, hogy plusz két segítő kezet igénybe kell vennünk, hogy jól tudjunk dolgozni a tésztával, de az se baj, ha menet közben megfelezzük. A lényeg, hogy a végén a legvékonyabb fokozaton nyújtsuk ki a tésztát.
  4. Ha megvagyunk a nyújtással, terítsük lisztezett felületre, és most jöhet a maradék vaj! Az ujjainkkal kezdjük el megkenni a tészta felületét úgy, hogy jó alaposan bevajazzuk. Ebben a körben el kellene használnunk a vaj felét (hiszen a tészta hűtőben pihenő másik felére jön majd a maradék vaj), szóval ne féljünk, tényleg jó alaposan meg kell vajazni.
  5. Ha rajta a vaj, akkor kezdjük el az egyik felénél feltekerni a tésztát, lehetőleg minél szorosabbra. Ha a nyújtásnál megfeleztük a tésztát, akkor ha elfogyott az egyik fele, akkor a feltekercselt tésztát tegyük a másik nyújtott tészta elejére, és egyszerűen csak folytassuk a tekerést. (Ha közben a tésztagurigánk két végén vékonyka kis farkincák lennének, akkor csak simán hajtsuk be őket, és tekerjük bele a hengerbe.)
  6. Ha megvan a tésztagurigánk, akkor tegyük félre, és vegyük ki a hűtőből a tészta másik felét. Ezt is nyújtsuk ki, vajazzuk meg, viszont a tekerést majd úgy kezdjük, hogy az előző tésztahengerre tekerjük rá az újabb réteg vajas tésztát.
  7. Ha kész a tésztaguriga, akkor mehet fóliában a hűtőbe egy órára, hogy a vaj megdermedjen benne.
  8. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a két végét fél-fél centi vastagon vágjuk le (mert valószínűleg ez nem lett elég vastag és elég szép). A maradék tésztát pedig vágjuk kb. egy centis darabokra. Kb. 10-12 jön ki ebből a mennyiségből. Várjunk 10 percet, hogy kicsit "felengedjen" a tészta.
  9. Fogjunk egy muffintepsit, és tegyünk mindegyik mélyedésbe 1-1 tésztát. A közepétől kifelé haladva nyomkodjuk szépben bele formába, és alaposan simítsuk bele. Ha kész, formával együtt mehet megint 30 percre a hűtőbe.

Az összeállítás

  1. A hűtött tésztakosárkákat töltsük meg teljesen a krémmel, majd 10 percre tegyük 250 fokos sütőbe. Utána pedig kapcsoljuk át a sütőt felülről sütésre vagy grill fokozatra (feltéve, ha van ilyenünk, ha nincs, akkor hagyjuk csak ugyanúgy), és süssük még 6-7 percig, amíg a teteje karamellizálódni nem kezd.
  2. Ha kész, hagyjuk 5 percet hűlni a formában, majd óvatosan szedegessük ki őket.
  3. Porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 17 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6710
  • Feltöltés dátuma: 2017. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept nem az én találmányom, hanem a Lady and Pups blogon találtam rá, viszont annyira zseniális, hogy muszáj megosztanom. Szóval az a helyzet, hogy az eredeti Pastéis de belémet reprodukálni nagyon nehéz, nem is igazán sikerül senkinek, ez a recept viszont már egészen közel van a megoldáshoz. A kihívás nem is a krém, hanem a ropogós, réteges tésztakosárka, és a recept zsenialitása pont ebben rejlik. Egyetlen nehézség van csupán, hogy kell hozzá egy tésztanyújtó gép, ugyanis a folyamat úgy néz ki, hogy jó vékonyra ki kell nyújtani a tésztát, majd megkenni vajjal, és ezt szépen feltekercselni, majd karikákra vágni és belenyomkodni a formába. Ha gép van, akkor az elkészítés nem nehéz, viszont kicsit időigényes, de szerintem nagyon is megéri!

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

Az összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek