Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pastéis de belém

Pastéis de belém
Pastéis de belém
117 perc / előkészület: 90 perc főzés: 10 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept nem az én találmányom, hanem a Lady and Pups blogon találtam rá, viszont annyira zseniális, hogy muszáj megosztanom. Szóval az a helyzet, hogy az eredeti Pastéis de belémet reprodukálni nagyon nehéz, nem is igazán sikerül senkinek, ez a recept viszont már egészen közel van a megoldáshoz. A kihívás nem is a krém, hanem a ropogós, réteges tésztakosárka, és a recept zsenialitása pont ebben rejlik. Egyetlen nehézség van csupán, hogy kell hozzá egy tésztanyújtó gép, ugyanis a folyamat úgy néz ki, hogy jó vékonyra ki kell nyújtani a tésztát, majd megkenni vajjal, és ezt szépen feltekercselni, majd karikákra vágni és belenyomkodni a formába. Ha gép van, akkor az elkészítés nem nehéz, viszont kicsit időigényes, de szerintem nagyon is megéri!

hozzávalók / 6 adag

A krémhez

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

A krémhez

  1. A tejet, a tejszínt, a cukrot és a lisztet alaposan keverjük ki egy kisebb lábosban. Kaparjuk ki a fél vaníliarúd magjait, és ezt is keverjük hozzá, majd tegyük fel az egészet alacsony lángon melegíteni. Kavargassuk jó szorgosan, amíg kicsit be nem sűrűsödik, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig hűlni.
  2. Közben a tojássárgáját egy másik tálban habverővel keverjük ki a sűrített tejjel, és ha ez megvan, akkor szép lassan csurgassuk hozzá a még meleg tejes-tejszínes cuccot, viszont közben folyamatosan keverjük a habverővel, nehogy rántotta legyen a tojásból!
  3. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd utána tegyük be a hűtőbe 2-3 órára, hogy tényleg jó hideg legyen.

A tésztához

  1. A tészta elkészítése nem bonyolult, csak kicsit szöszölős, de ne adjátok fel, tényleg isteni! Szóval, ami nagyon fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű, azaz puha, kenhető legyen! Először is az egy evőkanál vajat (a többi majd később kell), a lisztet, a sót és a vizet keverjük össze, és addig gyúrjuk, amíg egy sima gombóccá össze nem áll és nem ragad (ha mégis így tenne, nagyon pici lisztet adjunk még hozzá). Ezt csinálhatjuk egész nyugodtan géppel is, ha van erre alkalmas szerkezetünk. Csomagoljuk fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.
  2. Ha letelt a tészta pihentetési ideje, akkor csomagoljuk ki a fóliából, és felezzük meg. Az egyik felét tegyük ki a pultra, a másik mehet vissza még a hűtőbe.
  3. Készítsük elő a tésztanyújtógépet, és akkorára nyújtsuk ki kézzel a tésztát, amekkora a gép szélessége. Ha ez megvan, lisztezzük be alaposan a tészta felületét, majd kezdjük el a géppel nyújtani. A legvastagabb "álláson" kezdjük, majd szépen, fokozatosan állítsuk a gépet egyre vékonyabbra. A végén már elképzelhető, hogy plusz két segítő kezet igénybe kell vennünk, hogy jól tudjunk dolgozni a tésztával, de az se baj, ha menet közben megfelezzük. A lényeg, hogy a végén a legvékonyabb fokozaton nyújtsuk ki a tésztát.
  4. Ha megvagyunk a nyújtással, terítsük lisztezett felületre, és most jöhet a maradék vaj! Az ujjainkkal kezdjük el megkenni a tészta felületét úgy, hogy jó alaposan bevajazzuk. Ebben a körben el kellene használnunk a vaj felét (hiszen a tészta hűtőben pihenő másik felére jön majd a maradék vaj), szóval ne féljünk, tényleg jó alaposan meg kell vajazni.
  5. Ha rajta a vaj, akkor kezdjük el az egyik felénél feltekerni a tésztát, lehetőleg minél szorosabbra. Ha a nyújtásnál megfeleztük a tésztát, akkor ha elfogyott az egyik fele, akkor a feltekercselt tésztát tegyük a másik nyújtott tészta elejére, és egyszerűen csak folytassuk a tekerést. (Ha közben a tésztagurigánk két végén vékonyka kis farkincák lennének, akkor csak simán hajtsuk be őket, és tekerjük bele a hengerbe.)
  6. Ha megvan a tésztagurigánk, akkor tegyük félre, és vegyük ki a hűtőből a tészta másik felét. Ezt is nyújtsuk ki, vajazzuk meg, viszont a tekerést majd úgy kezdjük, hogy az előző tésztahengerre tekerjük rá az újabb réteg vajas tésztát.
  7. Ha kész a tésztaguriga, akkor mehet fóliában a hűtőbe egy órára, hogy a vaj megdermedjen benne.
  8. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a két végét fél-fél centi vastagon vágjuk le (mert valószínűleg ez nem lett elég vastag és elég szép). A maradék tésztát pedig vágjuk kb. egy centis darabokra. Kb. 10-12 jön ki ebből a mennyiségből. Várjunk 10 percet, hogy kicsit "felengedjen" a tészta.
  9. Fogjunk egy muffintepsit, és tegyünk mindegyik mélyedésbe 1-1 tésztát. A közepétől kifelé haladva nyomkodjuk szépben bele formába, és alaposan simítsuk bele. Ha kész, formával együtt mehet megint 30 percre a hűtőbe.

Az összeállítás

  1. A hűtött tésztakosárkákat töltsük meg teljesen a krémmel, majd 10 percre tegyük 250 fokos sütőbe. Utána pedig kapcsoljuk át a sütőt felülről sütésre vagy grill fokozatra (feltéve, ha van ilyenünk, ha nincs, akkor hagyjuk csak ugyanúgy), és süssük még 6-7 percig, amíg a teteje karamellizálódni nem kezd.
  2. Ha kész, hagyjuk 5 percet hűlni a formában, majd óvatosan szedegessük ki őket.
  3. Porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 874
elküldve: 1
receptkönyvben: 69
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: portugál
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

portugál kosárka, vaníliakrémes kosár

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

431
tej 250 ml
habtejszín 150 ml
cukor 40 g
finomliszt 1.5 evőkanál
tojássárgája 3 db
sűrített tej 3 ek
vanília 0.5 db
vaj 110 g
finomliszt 150 g
vaj 1 ek
1 csipet
víz 75 g