r
Nosalty Logó

Paradicsomba töltött muszaka

Gréti
Paradicsomba töltött muszaka
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

346
Kalória
22.4g
Fehérje
23g
Szénhidrát
17.5g
Zsír
378g
Víz
58.1g
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
13.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 346 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 2089 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 67 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    378 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    246 micro
  • β-karotin
    1382 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9243 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 346 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.2 g

Zsír

  • Összesen
    104.9 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4195.7 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    1123 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1619 mg
  • Nátrium
    861 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    2267.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1073 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    261 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    537 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    1473 micro
  • β-karotin
    8291 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    55460 micro
  • Lut-zea
    3192 micro
Összesen 2089 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    270 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1809 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 67 kcal

Elkészítés

A töltelék elkészítése

  1. A hagymát pucoljuk és kockázzuk, a fokhagymát a héja eltávolítása után nagyon apróra vágjuk. A padlizsánt az eredeti leírás alapján először sütjük, aztán kockázzuk, de mi mosás és vékonyra szeletelés után kockáztuk, ezért én így írom le itt a receptben.
  2. A hagymát közepes lángon, 2 ek olívaolajon, egy szószos edényben megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, de vigyázunk, ne piruljon, csak illatozzon.
  3. Ekkor jöhet a darált hús, melyet kifehéredésig pirítunk, immáron magasabb lángon. Közben hozzáadjuk a fűszereket: fahéj, só, bors, oregánó.
  4. Közben a mosott paradicsomok tetejét levágjuk és félretesszük. A közepüket pedig kanállal kivájjuk úgy, hogy biztosan ne sértsük meg a húsát, héját. Az üreges paradicsomokat egy olívaolajjal kikent tálba helyezzük, a kivájt részeket apróra vágjuk, és egy tálban a levével együtt félretesszük.
  5. Az illatos húshoz hozzáadjuk menet közben a padlizsánkockákat, majd pár perc múlva a bort, a félretett paradicsom belsejét és a paradicsompürét. Addig főzzük a tölteléket, hogy a levének nagy részét elfője. Ekkor hozzákeverjük az aprított zöldfűszerelket, a mentát és a petrezselymet, majd levesszük a lángról.

A sajtos besamel elkészítése

  1. Miközben lassan rotyog a töltelék, elkészítjük a paradicsom tetejére a besamelt. Folyamatosan keverjük, csak akkor hagyhatjuk abba, ha elájulnánk a nagy munkában. Mindent helyezzünk a kezünk ügyébe, és dolgozzon a karizom!
  2. Egy szószos edényben vajat olvasztunk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítjuk picit.
  3. Adagokban hozzáöntjük a tejet, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és végül a reszelt sajtot is hozzászórjuk. Ha elértük a kellő állagot, ami nem folyós, de nem is kőkemény, akkor lehúzzuk a tűzről.

Összeállítás, sütés, tálalás

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az olívaolajjal kikent tepsiben álló üreges paradicsomokat megtöltjük a húsos-padlizsános töltelékkel, jól belenyomkodjuk, hogy minél több férjen bele, de ne öntsük túl a pereménél.
  3. Aztán leöntjük sajtos besamellel a töltött paradicsomokat.
  4. A levágott paradicsomkalapokat állítva a paradicsomok közé tesszük sülni. Tálalás előtt, ha van kedvünk, akkor a sült besamelre tesszük a kalapokat, de enélkül is csinosak lesznek. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol ezt a nagyszerű moussaka-változatot, és még 4 görög ételkülönlegességet készítettünk. Ezek közül további két receptet megtalálsz a szakácsprofilomban, érdemes megtekinteni őket!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...