Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomba töltött muszaka

Paradicsomba töltött muszaka
Paradicsomba töltött muszaka
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol ezt a nagyszerű moussaka-változatot, és még 4 görög ételkülönlegességet készítettünk. Ezek közül további két receptet megtalálsz a szakácsprofilomban, érdemes megtekinteni őket!

hozzávalók / 6 adag

A muszakával töltött paradicsomhoz

A sajtos besamelhez

ajánlat

Vendégfogadásra nagyszerű fogás, a csodásan pirult paradicsomokkal nagy hatást gyakorolhatunk a meghívottakra.

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelék elkészítése

  1. A hagymát pucoljuk és kockázzuk, a fokhagymát a héja eltávolítása után nagyon apróra vágjuk. A padlizsánt az eredeti leírás alapján először sütjük, aztán kockázzuk, de mi mosás és vékonyra szeletelés után kockáztuk, ezért én így írom le itt a receptben.
  2. A hagymát közepes lángon, 2 ek olívaolajon, egy szószos edényben megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, de vigyázunk, ne piruljon, csak illatozzon.
  3. Ekkor jöhet a darált hús, melyet kifehéredésig pirítunk, immáron magasabb lángon. Közben hozzáadjuk a fűszereket: fahéj, só, bors, oregánó.
  4. Közben a mosott paradicsomok tetejét levágjuk és félretesszük. A közepüket pedig kanállal kivájjuk úgy, hogy biztosan ne sértsük meg a húsát, héját. Az üreges paradicsomokat egy olívaolajjal kikent tálba helyezzük, a kivájt részeket apróra vágjuk, és egy tálban a levével együtt félretesszük.
  5. Az illatos húshoz hozzáadjuk menet közben a padlizsánkockákat, majd pár perc múlva a bort, a félretett paradicsom belsejét és a paradicsompürét. Addig főzzük a tölteléket, hogy a levének nagy részét elfője. Ekkor hozzákeverjük az aprított zöldfűszerelket, a mentát és a petrezselymet, majd levesszük a lángról.

A sajtos besamel elkészítése

  1. Miközben lassan rotyog a töltelék, elkészítjük a paradicsom tetejére a besamelt. Folyamatosan keverjük, csak akkor hagyhatjuk abba, ha elájulnánk a nagy munkában. Mindent helyezzünk a kezünk ügyébe, és dolgozzon a karizom!
  2. Egy szószos edényben vajat olvasztunk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítjuk picit.
  3. Adagokban hozzáöntjük a tejet, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és végül a reszelt sajtot is hozzászórjuk. Ha elértük a kellő állagot, ami nem folyós, de nem is kőkemény, akkor lehúzzuk a tűzről.

Összeállítás, sütés, tálalás

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az olívaolajjal kikent tepsiben álló üreges paradicsomokat megtöltjük a húsos-padlizsános töltelékkel, jól belenyomkodjuk, hogy minél több férjen bele, de ne öntsük túl a pereménél.
  3. Aztán leöntjük sajtos besamellel a töltött paradicsomokat.
  4. A levágott paradicsomkalapokat állítva a paradicsomok közé tesszük sülni. Tálalás előtt, ha van kedvünk, akkor a sült besamelre tesszük a kalapokat, de enélkül is csinosak lesznek. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 933
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

moussaka paradicsomba töltve, muszaka másképpen

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

334
paradicsom 8 nagy db
padlizsán 1 db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
darált marhahús 400 g
sűrített paradicsom 4 ek
vörösbor 1 dl
petrezselyem 0.5 csokor
menta 1 marék
fahéj 2 kávéskanál
oregánó 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 4 ek
vaj 20 g
finomliszt 20 g
tej 400 ml
sajt 5 dkg
szerecsendió 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint