r
Nosalty Logó

Paradicsomba töltött muszaka

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Paradicsomba töltött muszaka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 334 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 2018 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Összesen 65 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    378 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    246 micro
  • β-karotin
    1382 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9243 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 334 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4195.5 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    1123 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1619 mg
  • Nátrium
    860 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    2267.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1073 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    261 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    532 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    1473 micro
  • β-karotin
    8291 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    55460 micro
  • Lut-zea
    3192 micro
Összesen 2018 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    271 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1814 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 65 Kcal

Hozzávalók

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Elkészítés

A töltelék elkészítése

  1. A hagymát pucoljuk és kockázzuk, a fokhagymát a héja eltávolítása után nagyon apróra vágjuk. A padlizsánt az eredeti leírás alapján először sütjük, aztán kockázzuk, de mi mosás és vékonyra szeletelés után kockáztuk, ezért én így írom le itt a receptben.
  2. A hagymát közepes lángon, 2 ek olívaolajon, egy szószos edényben megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, de vigyázunk, ne piruljon, csak illatozzon.
  3. Ekkor jöhet a darált hús, melyet kifehéredésig pirítunk, immáron magasabb lángon. Közben hozzáadjuk a fűszereket: fahéj, só, bors, oregánó.
  4. Közben a mosott paradicsomok tetejét levágjuk és félretesszük. A közepüket pedig kanállal kivájjuk úgy, hogy biztosan ne sértsük meg a húsát, héját. Az üreges paradicsomokat egy olívaolajjal kikent tálba helyezzük, a kivájt részeket apróra vágjuk, és egy tálban a levével együtt félretesszük.
  5. Az illatos húshoz hozzáadjuk menet közben a padlizsánkockákat, majd pár perc múlva a bort, a félretett paradicsom belsejét és a paradicsompürét. Addig főzzük a tölteléket, hogy a levének nagy részét elfője. Ekkor hozzákeverjük az aprított zöldfűszerelket, a mentát és a petrezselymet, majd levesszük a lángról.

A sajtos besamel elkészítése

  1. Miközben lassan rotyog a töltelék, elkészítjük a paradicsom tetejére a besamelt. Folyamatosan keverjük, csak akkor hagyhatjuk abba, ha elájulnánk a nagy munkában. Mindent helyezzünk a kezünk ügyébe, és dolgozzon a karizom!
  2. Egy szószos edényben vajat olvasztunk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítjuk picit.
  3. Adagokban hozzáöntjük a tejet, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és végül a reszelt sajtot is hozzászórjuk. Ha elértük a kellő állagot, ami nem folyós, de nem is kőkemény, akkor lehúzzuk a tűzről.

Összeállítás, sütés, tálalás

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az olívaolajjal kikent tepsiben álló üreges paradicsomokat megtöltjük a húsos-padlizsános töltelékkel, jól belenyomkodjuk, hogy minél több férjen bele, de ne öntsük túl a pereménél.
  3. Aztán leöntjük sajtos besamellel a töltött paradicsomokat.
  4. A levágott paradicsomkalapokat állítva a paradicsomok közé tesszük sülni. Tálalás előtt, ha van kedvünk, akkor a sült besamelre tesszük a kalapokat, de enélkül is csinosak lesznek. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 1964
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 18.

Ajánló

Vendégfogadásra nagyszerű fogás, a csodásan pirult paradicsomokkal nagy hatást gyakorolhatunk a meghívottakra.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol ezt a nagyszerű moussaka-változatot, és még 4 görög ételkülönlegességet készítettünk. Ezek közül további két receptet megtalálsz a szakácsprofilomban, érdemes megtekinteni őket!

Hozzávalók

A töltelék elkészítése

A sajtos besamel elkészítése

Összeállítás, sütés, tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.