Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone

Panettone
Panettone
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A panettone mintegy 2000 éves múlttal rendelkező itáliai sütemény, hagyományosan nagy ünnepekre készítik. Tulajdonképpen egy sok vajjal és tojással készült, szárított citrusfélékkel, mazsolával ízesített kalács, amit magas falú edényben sütnek. Ez akár egy, még rendeltetésszerűen sosem használt virágcserép is lehet.

hozzávalók / 4 adag

A panettonéhoz

A kenéshez

ajánlat

Amint a képen látszik, én alaposan leegyszerűsítettem a tészta készítését: a hozzávalókat kenyérsütőbe pakoltam, oly módon, hogy az élesztőt a tej egy részében egy kanál cukorral megfuttattam, a vajat pedig felolvasztottam. Egy normál kenyérsütő programot indítottam el. A gyümölcsöket a hangjelzéskor szórtam bele.

Borajánlat: Tokaji Aszú. Nesze, nektek olaszok :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik.
  2. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni.
  3. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját hozzáadjuk a tésztához.
  4. Mehetnek bele a feldarabolt vaj és a fűszerek is.
  5. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Egy óra hosszáig kelesztjük.
  6. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket.
  7. A formát kivajazzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk.
  8. A tésztát beletesszük a sütőformába, és még egy óráig kelesztjük.
  9. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (légkeveréssel 180 fok, gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 75 211
elküldve: 8
receptkönyvben: 680
elkészítve: 19/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Büszkeszósz

Mióta szakács: 2008.10.31.
29 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

olasz karácsonyi kalács

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cloudberry
cloudberry Thu, 2017-11-16 20:28

Kenyérsütő gépben csináltam, nem lett jó. A tészta annyira sűrű és nehéz, hogy a kelés esélytelen. Sülés alatt nőtt egy kicsit, de így is nagyon tömör maradt. Az alapprogram nem volt neki elég, a közepe nem sült jól át (tűpróbával ellenőrizve), viszont mire belülről készen lett, addigra a külseje megégett. Mindenképpen több folyadékot igényel. Keresek tovább....

eva_sweet
eva_sweet Sat, 2011-11-05 20:17

Na vegre sikerult ma elkeszitenem nagyon finom lett:) sajnos mar alig van belole:(( de ahogy lesz meg idom megint elkeszitem koszonom szepen a receptet!

eva_sweet
eva_sweet Sun, 2011-07-17 20:36

en nagyon szeretem mindig szoktam venni az uzletbol meg anyum is szikott hozni olaszbol de ezt en is el fogom kesziteni mar alig varom nagyon jol nez ki

erikaesp
erikaesp Thu, 2011-03-24 16:54

a panettoni egy tipikus karacsonyi kalacs, amit pezsgovel fogyasztanak az olaszok :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-03 12:13

igen, de én korábban adnám hozzá, gyári pirítás nélkül + a hipermarketekben lehet kapni sótlan földimogyeszt is, akkor tényleg nem lesz sós ;)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 14:18

Én is szeretném tudni, hogy kenyérsütőben milyen programon készítetted, mert nincs sajnos időm evvel bíbelődni, viszont a gép szerintem elboldogulna vele!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-11-28 21:26

Engem is nagyon felcsigázott ! PONTOSAN MELYIK HANGJELZÉSNÉL TESZED BELE A GYÜMÖLCSÖT?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 20:09

SZURKOLJATOK! MÉG MA NEKILÁTOK.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-03 09:41

Megsütöttem az íze finom volt de kicsit tömör.Nincs gépem így pepcseltem vele,de milyen állagúnak ( keménységű ) kell lenni a tésztának,hogy ilyen szépen feljöjjön ? Láttam olyan receptet is ahol ugyan ehhez a lisztmennyiséghez 3 dl tejet írnak,ezért nem igazán tudom eldönteni,hogy a keménység kérdését.
A kelesztési időt is betartottam.
Köszönöm a választ.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-21 08:59

Annyira finom volt,hogy most ajándékba is ezt sütöm majd!Köszönöm a receptet!Bátran csinálja meg mindenki,géppel nagyon könnyű!

T.Kriszta
T.Kriszta Tue, 2010-01-05 07:39

Nagyon tetszik a recept,h kenyersutoben is el lehet készíteni :O)
A kand. narihéjat a Lidl-ben szoktam beszerezni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-18 11:36

Én is szeretném tudni, hogy kenyérsütőben milyen programon készítetted, mert nincs sajnos időm evvel bíbelődni, viszont a gép szerintem elboldogulna vele!

vttm
Büszkeszósz / vttm Fri, 2009-12-18 13:48

A normál dagasztás/sütés programon, közepes sütési fokozaton készítettem (az én gépemen 1. sz.program)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-18 17:15

Köszönöm! Ki fogom próbálni!

vttm
Büszkeszósz / vttm Fri, 2009-12-18 13:47

A normál dagasztás/sütés programon, közepes sütési fokozaton készítettem (az én gépemen 1. sz.program)

Sz.Robi
Sz.Robi Tue, 2009-12-15 13:31

Most próbálom, szintén géppel, már kel. Kicsit moddoltam a dolgot, fele rétes, fele sima liszt, instant élesztő, 20dkg vaj helyett 10 dkg kacsa zsír, kicsit több tej... meglátjuk remélem nem egy massza lesz)))))

vttm
Büszkeszósz / vttm Tue, 2009-03-31 13:01

Bizony, kiváló mindenféle aszalt gyümölccsel, akár befőttel is, sok mazsolával, birssajttal. Nagyobb élelmiszerüzletben, hiperekben egyébként kapsz cukrozott narancs-, citromhéjat. A sütési kellékek, illetve az aszalt gyümölcsök környékén keresd. Én nagyon szeretem a mediterrán mixet, ebben az aszalt gyümik mellett van kandírozott narancshéj is.

(Bocs, hogy csak most vélaszoltam, rég jártam erre...)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-03-22 13:11

Szia!

Nagyon szimpatikus nekem ez a süti :) Szerencsére én is rendelkezem kenyérsütő géppel, szeretném elkészíteni és ehhez egy olyan információra lenne szükségem, hogy: melyik programon sütötted? Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy honnan lehet cukrozott narancs- és citromhéjat beszerezni? Még soha nem próbáltam meg házilag csinálni, boltban árulják? De gondolom aszalt gyümölcsökkel is nagyon kiváló lehet.
Előre is köszönöm a választ!

Ildi

1254
finomliszt 50 dkg
cukor 10 dkg
élesztő 4 dkg
tej 1 dl
tojássárgája 6 db
vaj 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
kandírozott citromhéj 7.5 dkg
kandírozott narancshéj 7.5 dkg
cseresznyebefőtt 5 dkg
mazsola 10 dkg
2 csipet
szegfűszeg 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db