Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől

Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől
Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja, híres írónk, Mikszáth Kálmán (1847-1910), a "nagy palóc" tiszteletére.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst kb. 1 cm-es kockákra, a hagymát apróra vágjuk.
  2. A zsírban a vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk, és tovább pörköljük.
  3. A húst kevés vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, köménymaggal, babérlevéllel, apróra vágott fokhagymával, és időnként megkeverve, fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
  4. Ha levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék. Ha a hús megpuhult kész.
  5. A burgonyát kis kockákra, a zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva, lehetőleg külön-külön, kevés sós vízben puhára főzzük, majd levükkel együtt a kész pörköltre öntjük.
  6. Hozzáadunk annyi csontlevet (vagy hiányában vizet), hogy kb. 2 liternyi levest kapjunk.
  7. Ha felforrt, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, végül finomra vágott, zsenge kaprot hintünk rá.
  8. Ki-ki ízlés szerint kevés citromlével vagy tárkonyecettel teheti pikánsabbá.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 62 358
elküldve: 12
receptkönyvben: 449
elkészítve: 41/41
Facebookon megjelent: -

szakács

dnbsoldiers

Mióta szakács: 2013.01.27.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Palócleves, zöldbableves juhhússal, húsos zöldbableves tejfölösen

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Fri, 2016-12-16 22:49

Karácsonyra el fogom készíteni, bár a bárány lapocka nem lesz egy olcsó alkatrész. Több helyen ettem már és majdnem mindenhol igazán ízlett. Épp ideje elkészítenem.

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Tue, 2014-03-11 15:31

Nem kell a jót dicsérni.
Az öreg Gundel János készítette Palócleves, mely zöldbabos ürüleves tejföllel habarva, és bőven kaporral ízesítve, amit Mikszáth Kálmán, a „nagy palóc” tiszteletére alkotott. Mikszáth Kálmán azt kérte, hogy Gundel olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett.

AnideFl
AnideFl Mon, 2014-02-10 18:21

Meglepo, hogy senki se dicserte meg meg ezt a receptet. Gratulalok es egyben koszonom a receptet. Masodjara keszitettem el ezt a meses, szivet melengeto levest. Mindenkinek nagy szeretettel ajanlom!

416
juhhús 400 g
vöröshagyma 120 g
mangalica zsír 60 g
fűszerpaprika 10 g
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
babérlevél 2 db
fokhagyma 2 gerezd
burgonya 350 g
zöldbab 250 g
tejföl 2 dl
finomliszt 20 g
kapor 1 csokor
citromlé 1 citromból nyert
tárkonyecet 1 teáskanál