r
Nosalty Logó

Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
dnbsoldiers
Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 418 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2514 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 153 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    498.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    104 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    558 micro
Összesen 418 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    93.2 g

Zsír

  • Összesen
    189.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    463 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2991.7 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    800 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    359 mg
  • Foszfor
    1240 mg
  • Nátrium
    446 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1091.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1266 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    259 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    505 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    211 micro
  • β-karotin
    3504 micro
  • β-crypt
    622 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3349 micro
Összesen 2514 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 153 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst kb. 1 cm-es kockákra, a hagymát apróra vágjuk.
  2. A zsírban a vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk, és tovább pörköljük.
  3. A húst kevés vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, köménymaggal, babérlevéllel, apróra vágott fokhagymával, és időnként megkeverve, fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
  4. Ha levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék. Ha a hús megpuhult kész.
  5. A burgonyát kis kockákra, a zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva, lehetőleg külön-külön, kevés sós vízben puhára főzzük, majd levükkel együtt a kész pörköltre öntjük.
  6. Hozzáadunk annyi csontlevet (vagy hiányában vizet), hogy kb. 2 liternyi levest kapjunk.
  7. Ha felforrt, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, végül finomra vágott, zsenge kaprot hintünk rá.
  8. Ki-ki ízlés szerint kevés citromlével vagy tárkonyecettel teheti pikánsabbá.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 33
  • 7 napos nézettség: 253
  • Össznézettség: 97774
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Palócleves Gundel módra dnbsoldierstől
dnbsoldiers 26 recept

Gundel Károly édesapjának, Gundel Jánosnak kreációja, híres írónk, Mikszáth Kálmán (1847-1910), a "nagy palóc" tiszteletére.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Meglepo, hogy senki se dicserte meg meg ezt a receptet. Gratulalok es egyben koszonom a receptet. Masodjara keszitettem el ezt a meses, szivet melengeto levest. Mindenkinek nagy szeretettel ajanlom!

Törölt felhasználó

Holnap ki is próbálom, tuti finom, jól hangzik, és már érzem a számban az ízét. Köszi!!

kulcsarpisti

Nem kell a jót dicsérni. Az öreg Gundel János készítette Palócleves, mely zöldbabos ürüleves tejföllel habarva, és b?ven kaporral ízesítve, amit Mikszáth Kálmán, a ?nagy palóc? tiszteletére alkotott. Mikszáth Kálmán azt kérte, hogy Gundel olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett.

Greg

Karácsonyra el fogom készíteni, bár a bárány lapocka nem lesz egy olcsó alkatrész. Több helyen ettem már és majdnem mindenhol igazán ízlett. Épp ideje elkészítenem.

Messzi mama

Ma elkészítettem, igaz pulykamell volt itthon a h?t?ben, könyv szerint csináltam, nagyon finom lett. Tökéletes recept, nagyon jót ettünk, köszönöm szépen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!