Juhhús

Juhhús

Leírás

Kérődző emlősállat, melynek húsát, gyapját, bőrét, tejét egyaránt felhasználják. Míg a bárányok (fiatalabb állatok) húsa fehér, puha és zsírszegény, addig az idősebb birka húsa már vörös, jóval zsírosabb, jellegzetesen faggyú szagú és ízű. A birkahús íze és minősége nagyban függ attól, hogy milyen táplálékot fogyaszt. A legelőkön tartott, gyógynövényeket is fogyasztó állatok húsa sokkal ízletesebb, mint a takarmányozott, faggyúsabb húsú birkáé. A birkahús jellegzetes íze sokakat eltántorít a fogyasztásától, de hosszú pácolási, esetleg főzési idővel ez tompítható. Bizonyos részei, pl. a comb és a lapocka egyben sütésre is alkalmas, grillezett ételekhez akár szelve, akár darált húsként nagyon ízletes, de leggyakrabban mégis birkapörkölt készül belőle, ahol a hosszú főzési idővel a hús vajpuhává válhat.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, vagy mélyhűtőben.

100g Juhhús

fehérjetartalom

16.88 g

zsírtartalom

72020.03 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

60.7 g

gramm juhhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

160 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

22 mg

Kalcium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.13 g

Niacin - B3 vitamin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.88 g

Zsír

telített zsírsav

9.47 g

egyszeresen telített zsírsav

8.86 g

többszörösen telített zsírsav

1.7 g

koleszterin

72 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

1.57 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

160 mg

Nátrium

58 mg

Cink

3.33 mg

Réz

0.104 mg

Mangán

0.019 mg

Szelén

19.8 µg

szénhidrát

víz

60.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.12 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Folát

18 µg

E vitamin

0.21 mg

B12 vitamin

2.39 µg

B6 vitamin

0.13 g

5 találat

Címlapról ajánljuk

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

Nosalty

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek