r
Nosalty Logó

Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól

NS
Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Előkészítéshez:

A tésztához:

Marcipánkrémhez:

Csokikrémhez:

A torta összeállítása:

A díszítéshez:

639
Kalória
12.2g
Fehérje
61.7g
Szénhidrát
39.9g
Zsír
29.4g
Víz
134.2g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
39.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészítéshez:

A tésztához:

Marcipánkrémhez:

Csokikrémhez:

A torta összeállítása:

A díszítéshez:

Összesen 639 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészítéshez:

A tésztához:

Marcipánkrémhez:

Csokikrémhez:

A torta összeállítása:

A díszítéshez:

Összesen 7642 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészítéshez:

A tésztához:

Marcipánkrémhez:

Csokikrémhez:

A torta összeállítása:

A díszítéshez:

Összesen 301 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    670.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.7 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    224 micro
Összesen 639 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.8 g

Zsír

  • Összesen
    479.3 g
  • Telített zsírsav
    250 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8049.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    1731 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    777 mg
  • Foszfor
    3423 mg
  • Nátrium
    1928 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    739.9 g
  • Cukor
    472 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

Víz

  • Összesen
    352.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1748 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    333 micro
  • K vitamin:
    351 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    1340 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1528 micro
  • α-karotin
    251 micro
  • β-karotin
    2335 micro
  • β-crypt
    403 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2682 micro
Összesen 7642 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 301 kcal

Elkészítés

Előkészítéshez:

  1. Az aszalt szilvánkból tegyünk félre 16 szép egyforma darabot a díszítéshez. A maradék aszalt szilvákat daraboljuk fel apró kockákra, majd öntsük le a rumaromával egy tálban. Tegyük félre.
  2. Az őrölt diót serpenyőben kicsit pirítsuk le, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Sütőpapíron a 28 centis tortakarikánkat 3x körberajzoljuk. Félretesszük.

A tésztához:

  1. Az egész tojásokat gépi habverő segítségével egészen habosra felverjük.
  2. A margarint a porcukorral szintén habosra kikeverjük.
  3. Összeállítjuk a tésztánkat a következő összetevőkkel: kikevert tojások, habosra kevert margarin elegy, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek. fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só.
  4. Hozzáadjuk a keverékünkhöz a darabolt aszalt szilvánkat. Jól elkeverjük.
  5. Végül hozzáadjuk a tönkölylisztet. Eldolgozzuk benne a lisztet, de ne sokáig kevergessük, mert hamar összeállhat a tésztánk.
  6. 3 részre elosztjuk a tésztánkat a megrajzolt sütőpapírjainkra, és körkörös mozdulatokkal, habkártya segítségével elsimítjuk a tésztákat.
  7. Megsütjük egyenként a lapokat előmelegített sütőben, 180' fokon, 10 percig. Sütőből kivéve a papíron kihűtjük.

Marcipánkrémhez:

  1. A tej kétharmad részét a cukorral felforraljuk, majd tűzről levéve belereszeljük a marcipánt, elkeverjük benne.
  2. Külön a tojássárgáját elkeverjük a maradék hideg tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejhez. Picit visszatesszük a tűzhelyre, és tovább kevergetve besűrítjük. Vigyázat, könnyen leég! Félretesszük, kihűtjük.
  3. A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.

Csokikrémhez:

  1. A kakaóport a cukorral és 1 dl vízzel felforraljuk, majd beletördeljük a csokoládét. Tovább kevergetve 2 percig tovább hevítjük, amíg besűrűsödik. Tűzről levéve kihűtjük.
  2. Következő lépésben ugyanúgy járunk el, mint a marcipánkrémnél. A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.

A torta összeállítása:

  1. Amilyen tálcán akarjuk tálalni a tortánkat, rátesszük az első tortalapot, természetesen lehúzzuk róla a sütőpapírt. Pálinkába mártjuk ecsetünket és 1-1 mozdulattal végighúzzuk a lapon. Ne áztassuk át teljesen a lapokat! Megkenjük házi szilvalekvárral. Megszórjuk előzőleg megpirított dióval.
  2. Következő lépésben mehet rá a marcipánkrémünk kétharmada. Elkenjük.
  3. Rátesszük a következő tortalapot. Sorrendben ugyanúgy járunk el, mint az első szintünkkel: pálinka+szilvalekvár+dió... Erre a rétegre rákenjük a csokikrémünk kétharmadát.
  4. A harmadik lapot is feltesszük, és ismétlődnek a folyamatok: pálinka+ szilvalekvár+ dió... A maradék 1-1 harmad krémünket elegyítve (márványosan) felvisszük.

A díszítéshez:

  1. A díszítéshez a tejszínt felverjük, kevés habbal a torta oldalát bekenjük, vagy, ha esetleg maradt krémünk akkor azzal is jó.
  2. "Bepanírozzuk": bevonjuk a torta oldalát pirított mandulával. Helyettesíthetjük darált pörkölt dióval is.
  3. A torta tetejét tejszínrózsákkal felosztjuk 16 részre. Végül aszalt szilvával, dióval díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28

A torta az eredeti Szatmári szilvatorta receptje alapján készült, természetesen némi változtatással, de így is óriási sikert könyvelhet el! Nagyon népszerű lett az ismerősök, a család körében! Nehézségi foka: nehéz, de minden munkát megér!!!

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek