Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pácolt tüzes csirkeszárnyak

Pácolt tüzes csirkeszárnyak
Pácolt tüzes csirkeszárnyak
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy azt egy régi rigmus tartja: „Vége, vége, vége mindennek, vége a jó kedvünknek”, azaz elmúlt a hétvége, elfogyott a rántott hús, és a megbetonosodtak pogácsák is. Azt gondolom, mindenki osztja a nézetemet, hogy egy család-körbelátogatós hétvége után kicsit úgy érezzük magunkat, mintha öntőformák lennénk egy szobrászszakkörön, és kikentek volna belülről minket gipsszel. Adjunk most egy ébresztő pofont a szervezetünknek és az ízlelőrendszerünknek, gyerekek. Gyorsnak akkor gyors, ha előkészülsz, könnyűnek könnyű, és végre más. 15-20 perc előkészület. Az egész - ahhoz, hogy a kívánt állagú legyen a végén - kb. 2-3 órát pácolódik, és 1,5-2 órát sül, ezért azzal számolj, hogy fogyasztás előtt 5 órával kell nekiállnod.
Készítsük el először az ördög köntösét. Fogj 8 db sokszor ócsárolt, egész csirkeszárnyat. Sokan a csirkefarháttal emlegetik egy lapon ezt a húsfélét. Hát valóban nem a húsok limuzinja, de nem is egy fogadásra készülünk vele. Tedd a szárnyakat egy vágódeszkára, és az Elemi ösztön című nagysikerű film nyomán egy hegyes kés (ha ragaszkodsz a filmhez, akkor jégvágó) segítségével többször is döfd át a szárnyakat. Kapd elő a bosszúálló énedet. Képzelj magad elé egy békésnek induló szombat reggelt. Mit sem sejtve a gyereknek bekapcsolod a TV-t, hadd nézzen mesét, amíg te megtalálod a vérnyomásodat a kávéfőzőben. Aztán hirtelen megszólal egy nagysikerű 1 centes japán animációs mese, amiben üveghangon üvöltve esnek egymásnak az eltúzottszemű groteszk humanoidok. Képzelj egy ilyet a deszkára. Most már megy a döfés ugye? Na.
Vegyél elő egy mély tálat, és készítsd el a páclevet. Jól keverd össze, majd dobáld bele a szárnyakat, és alaposan paskold körbe őket a cuccal. Fedd, le alufóliával, majd tedd félre kb. 2-3 órára. Nem kell hűtőbe tenni. Pucolj meg 1,5 kg krumplit és 1 fej lilahagymát, ha bííírod, akkor 1 db erőspaprikát, és 1 db póré- vagy újhagymát. Kockázd fel őket, és tedd egy akkora tepsibe, amekkorába csak tudod. Persze azért férjen be a sütőbe. Ez nem hátrány. Egy kicsit öntözd meg olívaolajjal, sózd, és borsozd meg, majd forgasd meg őket a tepsiben. Általában gyárilag minden sütőhöz adnak egy grillrácsot. Nincs meg? Ez az, amit eddig egy kicsit alul felszerelt háztartásban esetleg hörcsöglétrának vagy zokni szárításához használhattál. Na, ugye, hogy megvan.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra, menjen az alsó és a felső sütő funkció is. Told be az előmelegített sütő közepére a tepsit, és közvetlenül fölé, de egy emelettel feljebb, egy helyet hagyva, a grillrácsot. A rácsra pakold fel a szárnyakat a bőrükkel felfelé, ne érjenek össze. A szárnyakat most sózd meg. Mindegyikre egy csipet só. Süsd 60 percen keresztül. A kettő szépen együtt, szoros kohézióban sül. Alulról a hagyma gőze járja át a húst, felülről a hús pácleve kezeli a krumplit. Közben 15 percenként a szárnyakat fordítsd meg, és a krumplit kicsit mozgasd meg egy lapos fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Emeld meg a hőfokot 200 fokra, süsd őket további fél órán keresztül, és közben egyszer megint fordítsd meg. Az utolsó fázis jön. Emeld a hőfokot 220 fokra, és ha van légkeverőd, akkor kapcsold be. Fontos, hogy most a szárnyak bőrös része felfelé nézzen. Süsd őket addig, míg a hús bőre, barna nem lesz.

hozzávalók / 4 adag

A csirkeszárny pácolásához

A körethez

ajánlat

Mielőtt azonban nekiállnál, guríts le 3 cl konyakot, vagy a legjobb, ha tequilát. Az elejére visszacsatolva, erre azért van szükség, hogy megtisztítsd a gipsztől a formát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy mély keverőtálba állítsuk össze a pácot.
  2. A csirkeszárnyakat egy hegyes késsel több helyen szúrjuk keresztül, majd forgassuk meg őket a pácban, és 2 órára tegyük félre pihenni (nem kell hűtőbe, nem kell sózni).
  3. Pucoljuk meg a krumplit és a hagymákat, majd kockázzuk fel őket.
  4. Tegyük be őket a legnagyobb tepsibe, ami befér a sütőbe, majd szórjuk rájuk a kukoricadarát (elhagyható), sót, olívaolajat.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
  6. A sütőbe toljuk be kb. középre a körettel megrakott tepsit, majd közvetlenül fölé toljuk be a grillrácsot.
  7. A csirkeszárnyakat a 2 óra elteltével mindkét oldalán egy csipet sóval szórjuk meg, majd pakoljuk a grillrácsra úgy, hogy ne érjenek össze.
  8. Süssük így 60 percen keresztül, és 15 percenként forgassuk meg.
  9. 60 perc után emeljük a hőfokot 200-ra, és süssük további 30 percen keresztül, közben egyszer forgassuk meg.
  10. 30 perc elteltével tekerjük fel a sütőt 220 fokra, ha van légkeverés, akkor kacsoljuk be, és most fontos, hogy a bőrük felfelé nézzen. Addig sütjük, míg meg nem pirul.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 461
elküldve: 0
receptkönyvben: 307
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

angyali szárnyak az ördög köntösében, pácolt csirke tepsiben, grillezett csirkeszárnyak

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maybee
Maybee Fri, 2011-07-22 11:00

pár napja kipróbáltam a receptet. már sütés közben is fantasztikus illata volt és pillanatok alatt el is fogyott. szóval köszönöm, nagy sikere volt :) biztos elkészítjük majd még néhányszor.

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-08-20 16:59

Kedves Maybee!
Először is, bocs, hogy csak most reagálok, de a szabi az szabi...:D
Örülök, hogy ízlett. Babpürével, tejföllel nagggyon mexikóóó.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-06 19:47

És a story-don pedig kidőltem a nevetéstől:)))

orla
orla / orla Sun, 2011-03-06 17:24

Nem sok egy kicsit ez a sütési idő ekkora hőfokon a csirkeszárnyaknak? A recept szimpatikus, kipróbálom.

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-03-06 17:39

Kedves Orla!
Nem, nem lesz sok. Mondjuk az fontos, hogy nem madarasteszkós szárnyból szoltuk készíteni, mert úgy ítélem meg, hogy azok valami bukott énekesmadártenyészetből lehetnek, olyan kicsik. Ez akkor igazán finom, ha nem csak puha lesz, hanem naggyon ropogós. A forgatáson van a hangsúly. A légkeverést nem szabad használni, mert kiszárad és megég, de forgatni kell, hogy a felesleges nedvesség és zsír eltávozzon.
Sok sikert hozzá
Üdv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-06 19:40

"nem madarasteszkós szárnyból szoktuk készíteni, mert úgy ítélem meg, hogy azok valami bukott énekesmadártenyészetből lehetnek, olyan kicsik" .... hát ez nagyon tetszik:)) Sajnos legtöbb helyen csak zárt körülmények között nevelt csirkéket árulnak, mert az olcsó. ennek az a következménye, hogy végtagjaik deformálódnak. Múltkor olyan görbe csirkecombokat láttam, hogy még az étvágyam is elment.
A receptet én is ismerem, szoktam készíteni, barátnőim örömére.
Üdv: Erika

827
csirkeszárny 8 db
olívaolaj 1 dl
tej 1 dl
tequila 0.5 dl
csípős paprikakrém 4 ek
oregánó 1 tk
bazsalikom 1 tk
lila hagyma 1 közepes fej
burgonya 1.5 kg
póréhagyma 1 db
hegyes erős paprika 1 db
1 tk
olívaolaj 3 ek
bors 1 tk
kukoricadara 1 teáskanál