Tequila

A tequila nem csupán ital, hanem Mexikó egyik legismertebb exportcikke és kulturális szimbóluma. A kék agávéból készült párlat világszerte ismert, és gasztronómiai szerepe is egyre sokrétűbb – nemcsak koktélok alapanyagaként, hanem fűszeres, aromás kiegészítőként is megállja a helyét.

Leírás

Tequila – receptek, leírás, tippek

A tequila elsőre klasszikus italként jut eszünkbe – főként citrommal és sóval, netán koktélokban –, de valójában egy sokoldalúan használható alapanyag a modern gasztronómiában is. Karakteres íze – különösen a 100%-os agávéból készült változatoké – remekül érvényesül italokban, desszertekben, sőt, sós fogásokban is. A tequila kék agavéból készített pálinka, Mexikó nemzeti itala. Fajtái: oro (érleletlen, ízesített, színezett), blanco (érleletlen,ízesítetlen), resposado (pihentetett), añejo (érlelt), és extra-añejo (sokáig érlelt).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Tequila

Mi az a tequila?

A tequila egy mexikói eredetű, kék agávéból (Agave tequilana) erjesztett és lepárolt szeszes ital, amelyet kizárólag Mexikó egyes régióiban – elsősorban Jalisco államban – készítenek. A 100%-os agávéból készült tequilák mellett léteznek kevert változatok is (mixto), amelyek más cukorforrásokat is tartalmaznak. Többféle érlelési kategóriája van: blanco (érleletlen), reposado (érlelt) és añejo (hosszabb ideig érlelt).

Hogyan vásároljuk?

Ha minőségi tequilát keresünk, a „100% agave” feliratot keressük a címkén. Az érlelt változatok mélyebb, vaníliás, fás aromát hordoznak, míg a blanco típusok frissebbek, élénkebbek, inkább koktélalapnak valók. Érdemes ismert márkák közül választani, vagy prémium mexikói lepárlók termékeit keresni.

Mire jó a tequila?

Elsősorban italként ismert, de egyre több gasztronómiai receptben kap helyet – például citrusos-pikáns pácokban, grillezett húsok ízesítőjeként vagy karamellizált gyümölcsök mellé adva. A legismertebb koktél, a Margarita, klasszikusan tequilára épül, de fűszeres chiliszószok, marinádok alapjaként is használják. Erőteljes aromája miatt mértékkel kell bánni vele, de karakteressége kiemeli a jól eltalált fogásokat.

Mi készülhet a tequilával?

A tequila tehát nem csak pohárba való – hanem igazi gasztronómiai élményelem, ami különlegessé tehet egy mártást, egy koktélt vagy akár egy nyári grillezést. Ha jó minőségűt választasz, akár aromafokozóként is működik, a só és a sav (lime, citrom) társaságában.

Tipp: A tequila főzéskor részben elpárolog, de aromája megmarad – főként a reposado (érlelt) változatok adják a legmélyebb, enyhén fás-vaníliás karaktert. A blanco típusok frissebb, citrusosabb hatást keltenek. Fogyasszunk a hőségben frozen margaritában, vagy pálcás jégkrémalapnak, ne feledjük a klasszikus margaritát sem, az izgalmakra vágyóknak pedig a kovászos uborka levével turbózottat javasoljuk. Főételek közül a mexikói és a spanyol konyha fogásaihoz is jól passzol, pl a részeges rákhoz is tökéletes.

Még több tequilas receptért görgess lejjebb!

231
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
66.6g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Tequila

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

66.6 g

gramm tequila?

Top ásványi anyagok

Foszfor

4 mg

Nátrium

1 mg

Vas

0.04 mg

Cink

0.04 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.001 g

Niacin - B3 vitamin

0.013 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.006 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.004 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Vas

0.04 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.04 mg

Réz

0.021 mg

Mangán

0.018 mg

szénhidrát

víz

66.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.006 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.004 mg

Niacin - B3 vitamin

0.013 mg

B6 vitamin

0.001 g

18 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...