Tequila
Leírás
Tequila – receptek, leírás, tippek
A tequila elsőre klasszikus italként jut eszünkbe – főként citrommal és sóval, netán koktélokban –, de valójában egy sokoldalúan használható alapanyag a modern gasztronómiában is. Karakteres íze – különösen a 100%-os agávéból készült változatoké – remekül érvényesül italokban, desszertekben, sőt, sós fogásokban is. A tequila kék agavéból készített pálinka, Mexikó nemzeti itala. Fajtái: oro (érleletlen, ízesített, színezett), blanco (érleletlen,ízesítetlen), resposado (pihentetett), añejo (érlelt), és extra-añejo (sokáig érlelt).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a tequila?
A tequila egy mexikói eredetű, kék agávéból (Agave tequilana) erjesztett és lepárolt szeszes ital, amelyet kizárólag Mexikó egyes régióiban – elsősorban Jalisco államban – készítenek. A 100%-os agávéból készült tequilák mellett léteznek kevert változatok is (mixto), amelyek más cukorforrásokat is tartalmaznak. Többféle érlelési kategóriája van: blanco (érleletlen), reposado (érlelt) és añejo (hosszabb ideig érlelt).
Hogyan vásároljuk?
Ha minőségi tequilát keresünk, a „100% agave” feliratot keressük a címkén. Az érlelt változatok mélyebb, vaníliás, fás aromát hordoznak, míg a blanco típusok frissebbek, élénkebbek, inkább koktélalapnak valók. Érdemes ismert márkák közül választani, vagy prémium mexikói lepárlók termékeit keresni.
Mire jó a tequila?
Elsősorban italként ismert, de egyre több gasztronómiai receptben kap helyet – például citrusos-pikáns pácokban, grillezett húsok ízesítőjeként vagy karamellizált gyümölcsök mellé adva. A legismertebb koktél, a Margarita, klasszikusan tequilára épül, de fűszeres chiliszószok, marinádok alapjaként is használják. Erőteljes aromája miatt mértékkel kell bánni vele, de karakteressége kiemeli a jól eltalált fogásokat.
Mi készülhet a tequilával?
A tequila tehát nem csak pohárba való – hanem igazi gasztronómiai élményelem, ami különlegessé tehet egy mártást, egy koktélt vagy akár egy nyári grillezést. Ha jó minőségűt választasz, akár aromafokozóként is működik, a só és a sav (lime, citrom) társaságában.
Tipp: A tequila főzéskor részben elpárolog, de aromája megmarad – főként a reposado (érlelt) változatok adják a legmélyebb, enyhén fás-vaníliás karaktert. A blanco típusok frissebb, citrusosabb hatást keltenek. Fogyasszunk a hőségben frozen margaritában, vagy pálcás jégkrémalapnak, ne feledjük a klasszikus margaritát sem, az izgalmakra vágyóknak pedig a kovászos uborka levével turbózottat javasoljuk. Főételek közül a mexikói és a spanyol konyha fogásaihoz is jól passzol, pl a részeges rákhoz is tökéletes.
Még több tequilas receptért görgess lejjebb!
100 g Tequila
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
66.6 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
4 mg
Nátrium
1 mg
Vas
0.04 mg
Cink
0.04 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.001 g
Niacin - B3 vitamin
0.013 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.006 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.004 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Vas
0.04 mg
Foszfor
4 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.021 mg
Mangán
0.018 mg
szénhidrát
víz
66.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.006 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.004 mg
Niacin - B3 vitamin
0.013 mg
B6 vitamin
0.001 g