Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őzsült erdeigombás rizskrokettel, galagonya-ketchuppal

Őzsült erdeigombás rizskrokettel, galagonya-ketchuppal
Őzsült erdeigombás rizskrokettel, galagonya-ketchuppal
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves ismerősömtől kaptam nagyon szép őzhúst.
Úgy gondoltam, megilleti egy különleges recept.
Végül ezt alkottam...

hozzávalók / 4 adag

őzsült

rizskrokett

galagonya-ketchup

Sütőzsiradék

rizskrokett
Szólj hozzá!

elkészítés

őzsült

  1. Elkészítjük a pácot: a hagymát és a fokhagymát összezúzva tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és kb. 1 dl olajat. Elkeverjük.
  2. A húst lehártyázzuk, és a pácba forgatjuk. Lefedjük, és legalább 2 órát hűtőben pácoljuk.
  3. Pácolás után előmelegített sütőben, alufóliával letakarva puhára pároljuk, majd ha megpuhult, levesszük a fóliát, hogy kissé megpiruljon.

rizskrokett

  1. A kroketthez elkészítjük a rizst a szokásos módon (olajon fehéredésig pirít - alaplével felönt - fedő alatt puhára párol).
  2. A gombát felaprítjuk, és nagy lángon, pici olajon sóval és kakukkfűvel megpirítjuk. Az elkészült rizsbe forgatjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, és szokásos módon bepanírozzuk.
  4. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

galagonya-ketchup

  1. A galagonya-ketchuphoz a galagonyát puhára főzzük a vízben, majd ha megfőtt, átpasszírozzuk.
  2. Hozzáadjuk az almaecetet, cukrot, sót és a többi fűszert, majd visszatesszük még 5-10 percre főni. Közben ne felejtsük kevergetni.
  3. Langyosra hűlve tálaljuk az ételhez.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 2 217
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

FavorEat

Mióta szakács: 2016.12.21.
8 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

őzgerinc, sült őz galagonyamártással

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyrozs
nagyrozs Sat, 2017-12-30 23:01

Kedves Posztoló,

megcsináltuk az ételt a recept alapján, kép és összetevők alapján nagyon jónak tűnt. Amikor nem mindennapi hozzávalók vannak, véleményem szerint érdemes kiemelni, hogy pl. a galagonyát hol lehet beszerezni, ha az ember nem egy nagy erdőjáró (szinte csak Budapesten, gasztro boltokban, ott is inkább csak galagonya húst meg pasztillát...). És akkor az étel.
Az erdei gombás rizskrokett rendben van, recept szerint elkészítve nagyon finom.
Galagonyaketchup: az 1 dl almaecet olyan szinten túlzás, hogy az első adag ment a kukába... ki lett ez a recept próbálva egyáltalán?? Olyan ecetes volt hogy ehetetlen.
Őzhús. Itt kijelenteném hogy a 70 perces elkészítési idő szintén erős túlzás. Mire megfelelően megsült a hús 200 fokon, 2 óra kellett neki (a 20 perc helyett)!!! A hús lehártyázásáról nem is beszélve, 1 kilónál legalább negyed óra. És a hús alufólia alatt is rettenetesen kiszáradt... Ízre jó lett amúgy.

1005
őzcomb 1 kg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
mustár 1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
napraforgó olaj 2 ek
rizs 0.5 bögre
alaplé 4 dl
vargánya gomba 15 dkg
kakukkfű 1 csipet
tojás 3 db
finomliszt 0.5 bögre
zsemlemorzsa 1 bögre
galagonya 20 dkg
víz 2 dl
almaecet 1 dl
barna cukor 5 dkg
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
gyömbérpor 0.5 kávéskanál
szegfűbors 0.5 kávéskanál
szerecsendió 0.5 kávéskanál
szegfűszeg 1 csipet