Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őrségi vargányaleves gazdagon

Őrségi vargányaleves gazdagon
Őrségi vargányaleves gazdagon
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyenkor nyár elején, ha sok az eső és elég meleg van, már kis szerencsével, de találhatunk az erdőben egy jó adagnyi vargányát. Sokféle étel készíthető belőle, én most egy tartalmas leves receptjét osztom meg.

Aki nem jut friss vargányához, az elkészítheti szárított gombából is, csak ez esetben a főzés előtt be kell áztatni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, felkockázzuk, illetve karikára vágjuk, és feltesszük főni sós vízben. Amíg fő a krumpli és a répa fő, a gombát megtisztítjuk és nagyobb szeletekre vágjuk, a hagymát és a szalonnát pedig felkockázzuk.
  2. Egy nagyobb serpenyőben a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd ha kissé megpirult, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradó forró zsírban átpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és ráreszeljük a két fokhagymát. Fedő alatt fonnyasztjuk, pároljuk.
  3. Mikor a krumpli és a répa kezd puhulni, akkor a serpenyőben lévő hagymás gombát megszórjuk egy kanál liszttel, átkeverjük kevés főzőlével, és a megfőtt krumpli mellé öntjük a lábasba. Fűszerezzük borssal, borsikafűvel, de nem kell erősen, hogy a vargánya íze érvényesüljön. Végül hozzáadjuk a megpirult szalonnakockákat is. Pár percig összefőzzük.
  4. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk meg, esetleg savanyíthatjuk pár csepp citrommal vagy tejföllel.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 962
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vargányaleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

409
mangalica zsír 1 ek
vargánya gomba 40 dkg
burgonya 4 közepes db
sárgarépa 3 közepes db
erdélyi szalonna 15 dkg
finomliszt 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
főzőhagyma 1 db
borsikafű 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
víz 10 dl