Óriás májgaluska leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
250g sertéscsont0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A májgaluskához
-
125g sertésmáj168 kcal
-
41g zsemle111 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
Összesen
503
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
1000g sertéscsont0 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A májgaluskához
-
500g sertésmáj670 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
Összesen
2004
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
36.1g sertéscsont0 kcal
-
5.8g sárgarépa2 kcal
-
6.5g fehérrépa4 kcal
-
4.7g zeller2 kcal
-
4.3g karalábé1 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A májgaluskához
-
18.1g sertésmáj24 kcal
-
5.8g zsemle16 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
6.1g vöröshagyma2 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3.6g zsemlemorzsa14 kcal
Összesen
72
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.2 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 466 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1648.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 598 mg
-
Nátrium 608 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 293.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8511 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 212 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 394 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 8166 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3524 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 868 micro
Összesen
503
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.8 g
Zsír
-
Összesen 44.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1865 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6592.6 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 378 mg
-
Kálcium 860 mg
-
Vas 135 mg
-
Magnézium 350 mg
-
Foszfor 2392 mg
-
Nátrium 2432 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.3 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1173.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34045 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 131 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 303 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 849 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 17 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 94 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1576 micro
-
Kolin: 384 mg
-
Retinol - A vitamin: 32665 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14094 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3470 micro
Összesen
2004
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1229 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 1179 micro
-
α-karotin 179 micro
-
β-karotin 509 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
72
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
0.5 közepes db zeller
-
0.5 közepes db karalábé
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek bors
-
2 db szegfűszeg
-
só ízlés szerint
-
1 ek ételízesítő
A májgaluskához
-
0.5 kg sertésmáj
-
3 db zsemle
-
2 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
majoranna ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
A leveshez
- Leves elkészítése:
- 5 literes fazékba tesszük a megmosott csontot.
- Felöntjük hideg vízzel, és takarék lángon lassan forraljuk. Ha elkezd forni, megsózzuk, és utána leszedjük róla az összes habot.
- Megtisztítjuk a zöldségeket, és a fűszerekkel együtt belerakjuk a levesbe.
- Nagyon lassan főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön.
- Amíg fő a leves, elkészítjük a májgaluskát.
- Májgaluska elkészítése:
- Ledaráljuk a májat finomra.
- Hozzádaráljuk a beáztatott kicsavart zsemléket.
- A megtisztított vöröshagymát szintén ledaráljuk.
- Beletesszük a tojásokat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, az őrölt borsot, majoránnát ízlés szerint, és jól összekeverjük. Mivel így nagyon lágy folyós masszát kapunk,zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy majd formázni tudjuk.
- Legalább félórát állni hagyjuk.
- Megkóstoljuk a levest, ha kell, ízesítjük még. Két vízbe mártott evőkanál segítségével kiformáljuk a gombócokat a levesbe.
- Lassan főzzük még kb. fél órát. Vigyázzunk, hogy ne forrjon nagyon, mert akkor szétfőnek a gombócok.
- Receptkönyvben: 206
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 65985
- Feltöltés dátuma: 2009. január 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nálunk a vasárnap húsleves nélkül elképzelhetetlen. Azonban néha már kicsit unalmas a finom cérnametélt. A májgaluska viszont mindenki kedvence. Ilyenkor nagy fazékban fő a leves, nem baj ha sok a gombóc, úgy is mindenki két tányérral eszik. Ha van rá idő, szoktam többet készíteni és berakni a fagyasztóba. Mire a leveskocka felforr, kiolvad a májgaluskám és már kész is a finom leves.