r
Nosalty Logó

Óriás májgaluska leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Óriás májgaluska leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgaluskához

Összesen 503 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgaluskához

Összesen 2004 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A májgaluskához

Összesen 72 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    466 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    598 mg
  • Nátrium
    608 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    293.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8511 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    212 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    394 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8166 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3524 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    868 micro
Összesen 503 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    156.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1865 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6592.6 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    378 mg
  • Kálcium
    860 mg
  • Vas
    135 mg
  • Magnézium
    350 mg
  • Foszfor
    2392 mg
  • Nátrium
    2432 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.3 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1173.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34045 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    131 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    303 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    849 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    17 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1576 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32665 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14094 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3470 micro
Összesen 2004 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1179 micro
  • α-karotin
    179 micro
  • β-karotin
    509 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 72 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A májgaluskához

Elkészítés

A leveshez

  1. Leves elkészítése:
  2. 5 literes fazékba tesszük a megmosott csontot.
  3. Felöntjük hideg vízzel, és takarék lángon lassan forraljuk. Ha elkezd forni, megsózzuk, és utána leszedjük róla az összes habot.
  4. Megtisztítjuk a zöldségeket, és a fűszerekkel együtt belerakjuk a levesbe.
  5. Nagyon lassan főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön.
  6. Amíg fő a leves, elkészítjük a májgaluskát.
  7. Májgaluska elkészítése:
  8. Ledaráljuk a májat finomra.
  9. Hozzádaráljuk a beáztatott kicsavart zsemléket.
  10. A megtisztított vöröshagymát szintén ledaráljuk.
  11. Beletesszük a tojásokat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, az őrölt borsot, majoránnát ízlés szerint, és jól összekeverjük. Mivel így nagyon lágy folyós masszát kapunk,zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy majd formázni tudjuk.
  12. Legalább félórát állni hagyjuk.
  13. Megkóstoljuk a levest, ha kell, ízesítjük még. Két vízbe mártott evőkanál segítségével kiformáljuk a gombócokat a levesbe.
  14. Lassan főzzük még kb. fél órát. Vigyázzunk, hogy ne forrjon nagyon, mert akkor szétfőnek a gombócok.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 59901
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nálunk a vasárnap húsleves nélkül elképzelhetetlen. Azonban néha már kicsit unalmas a finom cérnametélt. A májgaluska viszont mindenki kedvence. Ilyenkor nagy fazékban fő a leves, nem baj ha sok a gombóc, úgy is mindenki két tányérral eszik.   Ha van rá idő, szoktam többet készíteni és berakni a fagyasztóba. Mire a leveskocka felforr, kiolvad a májgaluskám és már kész is a finom leves.

Hozzászólások (4)

Tmea

De guszta, még g?zölög is...ma ilyet fogok f?zni, csak kisebb adagot! :-)

Törölt felhasználó

A májgaluskából nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot is. én mindíg leszoktam fagyasztani, és utána már csak beleforralom a levesbe.!

Tmea

Jó ötlet! :-) Májkrémb?l vagy ken?májasból szoktam csinálni, és mindig szét esik. Szerinted hogy lehet elérni, hogy ne történjen meg? El?re is köszönöm a segítséget! ( Volt az általánosban egy Kreszta Zoli nev? osztálytársam...most úgy 40 éves kb, lehet hogy ? a te volt kollegád?) Szeretettel Tímea

Törölt felhasználó

Szia Tímea! Lehet májkrémb?l is készíteni kicsit több tojás és liszt kell bele akkor nem esik szét. Azt ajánlom próbáld meg igazi darált májjal egész más lesz az íze. Azért ajánlottam, hogy érdemes megcsinálni az adagot és lefagyasztani.Utána nem fogsz többet ken?májasból vagy májkrémb?l készíteni májgombócot, mert csak hamisítvány az igazihoz képest.Érdemes egy gombóccal próba f?zést végezni, és ha szét f? tenni bele még egy tojást és egy kevés lisztet. Akit?l én f?zni tanultam Varga Zolinak hívták, a vendégl?t pedig Kreszta-háznak.Nagyon sokat köszönhetek neki.Ha Gy?rben jársz érdemes kipróbálni nagyon jó kis hely szuper a konyhája. Puszi Marika

Tmea

Oké, köszi szépen a választ, csak az a baj, hogy nincs húsdarálóm, és nem tudom sajnos a májat ledarálni, ezért használom a ken?májast, de meg fogom próbálni, ahogy írtad. Egyébként tegnap pont azon gondolkodtam, hogy kéne bele egy kis lisztet rakni, hátha...:-) Ha Gy?rben járók, feltétlen kipróbálom! Köszönöm szépen! Puszi :-) Tímea

Tmea

Szóval, ha arra járok, mert nem vagyok Gy?rbe járó...:-)) Puszi!

Törölt felhasználó

Ha nincsen húsdarálód a májat késsel is el lehet kaparni. Kicsit maszatos a dolog de megéri kipróbálni. Ráfekteted a deszkára lefogod a kezeddel és késsel elkezded ügyesen kapargatni. Az sem baj ha lesznek benne apróbb darabok. Ajánlom próbáld ki csirkemájjal próbálkozz.2-3 szem májból 1-2 jól beáztatott kicsavart zsemlével nagyon jó májgombócot tudsz csinálni. A végeredmény megéri a fáradtságot! Puszi Marika

Hozzávalók

A leveshez

A májgaluskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek