Ásványvíz

Ásványvíz

Leírás

A természetes ásványvizek minden szennyeződéstől és emberi behatástól mentes vizek, melyeknek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000mg/l, és meghatározott mennyiségben tartalmaznak bizonyos aktív biológiai anyagokat, mint pl. magnézium- vagy fluorid-ionokat. Ásványvizet mesterségesen is állítanak elő, erre azonban hazánkban nincsen szükség, hiszen Magyarország kimagaslóan gazdag ásványvíz-forrásokkal rendelkezik – jelenleg több, mint 110 hazai kútból nyernek ásványvizet. Az ásványvizek többsége szénsavmentes, s kinyerés után dúsítják őket szén-dioxiddal. A szénsavas vizeknek tulajdonított jótékony hatás ösztönözte Jedlik Ányost arra, hogy a mesterségesen szénsavas szikvíz nagyüzemi előállítására kísérletet tegyen a 19. század első felében. A szóda sikerét – melyet az egészséges mivoltába vetett hit táplált – végül az ásványvíz törte meg a múlt század végén, s napjainkra már teljesen háttérbe is szorította kevésbé egészséges társát, a szódát. Így lehetséges, hogy a fröccsbe és a palacsintatésztába is szénsavas ásványvizet teszünk, hiszen beszerezni is jóval egyszerűbb. A hazai ásványvizek fogyasztása igen nagy múltra tekint vissza. Római katonák már a Kr. utáni 2. században fogyasztották a Balfról származó vizet. A magyarországi ásványvízgyártás több mint 40 különféle, szénsavas és szénsavmentes ásványvizet hoz ma forgalomba, melyeknek ásványianyag-tartalma, íz világa és ára is nagyban különböző lehet.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Napfénytől védett, hűvös helyen.

100g Ásványvíz

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

100 g

gramm Ásványvíz?

Top ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Magnézium

4 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Magnézium

4 mg

Nátrium

1 mg

szénhidrát

víz

100 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!