Ásványvíz

Ásványvíz

Leírás

A természetes ásványvizek minden szennyeződéstől és emberi behatástól mentes vizek, melyeknek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000mg/l, és meghatározott mennyiségben tartalmaznak bizonyos aktív biológiai anyagokat, mint pl. magnézium- vagy fluorid-ionokat. Ásványvizet mesterségesen is állítanak elő, erre azonban hazánkban nincsen szükség, hiszen Magyarország kimagaslóan gazdag ásványvíz-forrásokkal rendelkezik – jelenleg több, mint 110 hazai kútból nyernek ásványvizet. Az ásványvizek többsége szénsavmentes, s kinyerés után dúsítják őket szén-dioxiddal. A szénsavas vizeknek tulajdonított jótékony hatás ösztönözte Jedlik Ányost arra, hogy a mesterségesen szénsavas szikvíz nagyüzemi előállítására kísérletet tegyen a 19. század első felében. A szóda sikerét – melyet az egészséges mivoltába vetett hit táplált – végül az ásványvíz törte meg a múlt század végén, s napjainkra már teljesen háttérbe is szorította kevésbé egészséges társát, a szódát. Így lehetséges, hogy a fröccsbe és a palacsintatésztába is szénsavas ásványvizet teszünk, hiszen beszerezni is jóval egyszerűbb. A hazai ásványvizek fogyasztása igen nagy múltra tekint vissza. Római katonák már a Kr. utáni 2. században fogyasztották a Balfról származó vizet. A magyarországi ásványvízgyártás több mint 40 különféle, szénsavas és szénsavmentes ásványvizet hoz ma forgalomba, melyeknek ásványianyag-tartalma, íz világa és ára is nagyban különböző lehet.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Napfénytől védett, hűvös helyen.

350 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek