r
Nosalty Logó

Nyári madártej erdei bogyósokkal

Lakos Benedek
Madártej erdei bogyósokkal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

565
Kalória
21.1g
Fehérje
81.1g
Szénhidrát
14.6g
Zsír
143.8g
Víz
288.1g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
71.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 2827 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 97 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    971.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    143.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    124 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.5 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4857 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    2274 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    1409 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    405.5 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    718.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    1184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2459 micro
Összesen 2827 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 97 kcal

Elkészítés

A madártejhez

  1. A málna 2/3-át egy evőkanál cukorral lekvárrá főzzük pár perc alatt, majd egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Tálalásig félretesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük 200 gramm cukorral és a keményítővel (a térfogata duplázódjon meg, a színe pedig legyen világossárga).
  3. 1 liter tejet felteszünk melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal. Amikor már elég meleg (de még nem forr), fokozatosan és lassan hozzácsorgatunk a tojásos keverékhez a tejből, miközben folyamatosan keverjük azt. Ezt a hőkiegyenlítést addig folytatjuk, míg nagyjából a tej felét hozzá nem adtuk a tálhoz. Ekkor a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba.
  4. Közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kellően sűrű sodót főzünk (olyasmi állaga legyen, mint a híg palacsintatésztának). Ha kész, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen hidegre hűtjük a hűtőben.
  5. Tálalás előtt a fehérjét egy csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. Egy széles serpenyőben/fazékban feltesszük melegedni a maradék 700 ml tejet, további 300 ml vízzel és a tasak vaníliás cukorral. Ha már forr, lejjebb vesszük a lángot közepesre, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe. Lefedve 1-2 perc alatt készre főzzük őket.
  6. A madártejet tojáshabbal, kevert bogyós gyümölcsökkel és a málnaöntettel tálaljuk, jó hidegen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

Aktualizáltam a madártejet: hisz' éppen nyár van, odakint tombol a hőség, ezért az önmagában is jóleső, hűs, vaníliás krémbe a légies felhőkön túl mindenféle erdei bogyósokat is szórtam. Enyhe savasságuk tökéletesen kiegészíti a desszert nosztalgikusan cukros ízét, anélkül, hogy meg akarná változtatni a klasszikus kedvencet.

További receptek

Madártej

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszertünk a madártej, amit talán nem készítünk olyan gyakran, mint érdemes lenne. Hiszen nincs is jobb, mint a hűvös, nagyon vaníliás, híg ...

Rosanics Petra

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek