Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymamám túrós pitéje

Nagymamám túrós pitéje
Nagymamám túrós pitéje
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez még nagymamám ősrégi receptje, amit ezerféleképpen kóstoltam már. Almásan, szilvásan, málnásan, és klasszikusan túrósan is. Ha hozzá látogattunk ez a süti minden alkalommal ott mosolygott ránk az asztalról, arra várva, hogy felfaljuk :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Kenéshez, szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta száraz hozzávalóit lazán keverjük össze, majd ezzel morzsoljuk el a vajat. Ehhez a morzsához adjuk hozzá a többi nedves hozzávalót (tejföl, tojássárgája...)
  2. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk az egészet egynemű, de nem túl száraz tésztává. Fontos, hogy minél gyorsabbak legyünk, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünk hőjétől.
  3. Rakjuk hűtőbe minimum fél órára a tésztát.
  4. Amíg a tészta a hűtőben fagyoskodik, összerakjuk a tölteléket. Ehhez az összes hozzávalót egy tálban keverjük össze, kissé darabosra. Adhatunk hozzá mazsolát is ízlésünk szerint. Tegyük félre.
  5. Ha a pihentetési idő letelt, vegyük ki a tésztát, és egy folpakkal terítsük le a nyújtófelületünket. Ezt lisztezzük be, és a tészta felét nyújtsuk ki akkora méretűre, mint a tepsink mérete. Ezután nyúljunk a kezünkkel a folpack alá, és egy fordítással borítsuk a tésztát a kilisztezett, kivajazott tepsibe úgy, hogy ne szakadjon el. Egyengessük el, hogy a tepsi alját befedje, majd erre szórjunk 1 evőkanál búzadarát vagy mandulalisztet (ez fogja felszívni a túró nedvességét, és így a tészta nem vizesedik majd át vagy esik szét).
  6. A tészta tetejére öntsük rá a tölteléket, majd a maradék tésztát is nyújtsuk ki, hasonló módon mint az elsőt, majd borítsuk ezt is a töltelékre.
  7. Kenjük le a tetejét a tojásfehérjével, majd 180°C-os sütőben süssük aranybarnára.
  8. Ha megsült, várjuk meg, míg teljesen kihűl, hogy szépen lehessen szeletelni.
  9. Porcukorral szórva tálaljuk. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 612
elküldve: 3
receptkönyvben: 41
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

FoodieNita

Mióta szakács: 2018.09.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

668
rétesliszt 280 g
vaj 200 g
tojássárgája 2 db
tejföl 1 dl
nádcukor 6 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliaaroma 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
tehéntúró 50 dkg
joghurt 150 g
nádcukor 1.5 púpozott ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 1 db
búzadara 1 evőkanál