r
Nosalty Logó

Nagymama féle mézes grízes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Nagymama féle mézes grízes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Összesen 1514 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Összesen 6053 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Összesen 351 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    63.1 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216.3 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 1514 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.7 g

Zsír

  • Összesen
    252.3 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    560 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2514.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    957 mg
  • Nátrium
    349 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    865.2 g
  • Cukor
    457 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    270 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    363 micro
Összesen 6053 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 351 kcal

Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Elkészítés

A tésztához:

  1. Vizet forralunk egy edényben. A zsírt, a cukrot, a tojást, a mézet és a szódabikarbónát egy hőállótálba rakjuk. Ha forr a víz, akkor fölé rakjuk, és vízgőz fölött addig melegítjük, amíg a cukor nagy része el nem olvad.
  2. A lisztet egy tálba rakjuk. Hozzáöntjük a mézes dolgot, és elkezdjük gyúrni. Majd látjuk, ha kell bele tej, akkor rakunk 1 dl-t. Félkemény tésztát kapunk. Azt 4 részre vesszük, és 20 percig pihentetjük.
  3. Mindegyiket kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd tepsi hátán 180 C-on barnulásig sütjük.
  4. Ha megbarnult kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többivel is. Míg hűl megcsináljuk a tölteléket.

A töltelékhez:

  1. A tejet felforraljuk cukor nélkül, majd hozzáadjuk a grízt, és keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A vajat mikróban megpuhítjuk(!!!), majd a cukrokkal habosra keverjük. Hozzákeverjük a grízhez.
  3. A kihűlt tészták közül kiválasztjuk a legsimábbat, legszebbet, az lesz a teteje. Az aljához mehet olyan, amelyik kiszakadt, vagy mondjuk nem olyan szép.
  4. Először grízzel, majd lekvárral és újra grízzel kenjük meg. Rárakjuk a tetejére a kiválasztott lapot.

A tetejére:

  1. A csokit vízgőz felett az olajjal megolvasztjuk.
  2. Ráöntjük a tetejére, és elsimítjuk. Mehet be a hűtőbe 2-3 napra, amíg a tészta meg nem puhul.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 9856
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem ismerek olyan embert, aki nem szeretné ezt a fajta süteményt. Ezt a receptet a nagymamámtól kaptam, aki mindig ilyet csinált, ha hozzájuk mentünk. Húsvétra is jó.

Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...