Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyi bejglije gluténmentesen

Nagyi bejglije gluténmentesen
Nagyi bejglije gluténmentesen
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Örömmel jelenthetem, ez a recept is kiállta a próbát: villámgyorsan elfogyott :) Karácsonyra süthetem az újabb adagot... Roppanós külső, puha belső, és a hajdina íze tökéletesen harmonizál a diós-mákos ízvilággal. Ez a mennyiség 1 rúdra elegendő.  

A recept erről a blogról származik: www.facebook.com/pesthyorsi.edzo/ 

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

ajánlat

A tetejét sütés előtt szurkáld meg egy villával - így nem fog szétrepedezni a teteje

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az útifűmaghéjat áztassuk be 120 ml vízbe. Az élesztőt kevés langyos tejben futtassuk fel.
  2. A rizs- és hajdinalisztet morzsoljuk el a zsiradékkal, hogy egy egyenletes állagú masszát kapjunk (ha nyírfacukrot, eritritet használunk, azt még NE rakjuk bele!!)
  3. A tojássárgáját, az útifűmaghéjat és az élesztős tejet öntsük hozzá, gyúrjuk össze egységes állagúvá (szükség szerint adjunk hozzá rizslisztet).
  4. Nagypapám úgy csinálja, hogy mielőtt pihenteti, negyvenszer átgyúrja a tésztát, hogy minél több levegő jusson bele. Ha érzünk magunkban erőt, kövessük a példáját :) Gyúrás után tegyük hűvös helyre pihenni.
  5. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  6. Ha elkészültek a töltelékek, vegyük elő a tésztát. MOST jöhet a tésztába a nyírfacukor! (Ez azért kell, mert a cukoralkoholok nincsenek túl jóban az élesztő gombáival, úgyhogy jobb, ha nem eresztjük össze őket idő előtt.)
  7. Nyújtsuk ki a tésztát: nem fog sokat dagadni sütés közben, úgyhogy olyan vastagra, amilyenre a végeredményt szeretnénk.
  8. Sütőpapírral bélelt sütőbádogon kenjük meg a tésztát a töltelékekkel, majd ügyesen csavarjuk fel (na, nekem ezzel az "ügyesen" résszel voltak bajaim, mindenképpen ki akart lyukadni a tészta, de végül csak sikerült!).
  9. Kenjük meg a tetejét hosszában tojássárgájával, hagyjuk egy kicsit száradni, aztán kenjük meg széltében is - ettől lesz szép márványos felülete (nagymamám trükkje).
  10. 20 perc alatt, 160 fokon megsül, ebből én 10 percig alul-felül funkción, 10 percig légkeverésesen sütöttem.
  11. Elvileg a bejglivel várni kell egy napot, mielőtt felvágjuk, de nálam ez most nem így történt: másnapra már egy falat sem lesz ebből a finomságból :D

Diós töltelék

  1. Amíg a tészta pihen, addig készítsük el a töltelékeket: keverjük el az édesítőt a tejben, forraljuk össze a fűszerekkel.
  2. Végül keverjük hozzá a diót, és főzzük össze egy kicsit.

Mákos töltelék

  1. Ugyanaz a mód, mint a diós tölteléknél, csak értelemszerűen dió helyett mákot teszünk bele.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 404
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fitt Gourmet

Mióta szakács: 2015.12.11.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gluténmentes bejgli, bejgli gluténmentesen, bejgli gluténérzékenyeknek, rizslisztes bejgli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Barbee1030
Barbee1030 Fri, 2017-12-22 10:49

Tegnap sütöttem meg a recept alapján az első bejglimet, egy diós és egy mákos rudat (mindenből 2x-es adagot csináltam). A tészta meglepően könnyen gyúrható és nyújtható lett, nem kellett korrigálni a leírt mennyiségen. Alapanyagból egyedül a tejet cseréltem le szojatejre, tejérzékenység miatt. Amire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy ne repedjen meg a tészta: a mákos tölteléknek negyed annyi tej kell, mint a diónak, és egyik tölteléket se kenjük a kívülre hajtandó széléig. Köszönöm szépen a receptet! :)

207
rizsliszt 100 g
hajdinaliszt 50 g
útifű maghéj 4 ek
kókuszzsír 80 g
tojássárgája 1 db
xilit 4 teáskanál
friss élesztő 5 g
tej 0.25 dl
víz 120 ml
tej 0.5 dl
xilit 50 g
dió 66 g
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 0.5 citromból nyert
tej 0.5 dl
xilit 50 g
mák 66 g
szegfűszeg 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint