r
Nosalty Logó

Fantasztikus diós bejgli - főzve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Moncsa
Fantasztikus diós bejgli - főzve
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 838 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 6693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 398 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    583.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 838 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.8 g

Zsír

  • Összesen
    404.8 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    175 g
  • Koleszterin
    853 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4665 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    859 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    724 mg
  • Foszfor
    2258 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1540 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    723 micro
  • Kolin:
    548 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1511 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    350 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    610 micro
Összesen 6693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 398 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A mazsolát előző nap - ízlés szerint - beáztat(hat)juk egy kis citromlébe és rumba.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelesztjük (amíg nagyjából a kétszeresére dagad).
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a diót, cukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tejszínt, majd addig kavargatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyik gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, és ráfektetjük tiszta, nedves konyharuhára.
  5. Megkenjük a krém felével, majd lazán felcsavarjuk, és betekerjük a konyharuhába. A konyharuha két végére gumit teszünk, hogy ne essen szét a hurkánk főzés közben. A másik adaggal ugyanígy járunk el.
  6. Hagyjuk a "csomagokat" kb. 10 percig kelni, eközben nagy átmérőjű lábasban (akkorában, hogy bele tudjuk fektetni a tésztát), felforralunk kb. 5 ujjnyi, sós vizet (a lényeg, hogy ha beletesszük a tésztát, kb. a 2/3-át lepje el a víz).
  7. 18-20 percig főzzük a tésztát, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is 18-20 percig főzzük, így mindenhol egyenletesen átfől.
  8. Miközben készül a rendhagyó bejglink, elkészítjük az öntetet: felolvasztjuk a vajat, benne a cukrot, és pár perc alatt megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  9. Mikor a tészta megfőtt, óvatosan kicsavarjuk a konyharuhából, majd pár perc múlva felszeleteljük, és meglocsoljuk az öntettel.
  10. Még melegen, azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 13711
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 20.

Ajánló

A krém még finomabb, ha a diót először átfőzzük a tejszínnel. Ezenkívül azt is mondta a néni, hogy ha megszórom a konyharuhát zsemlemorzsával, könnyebben le lehet fejteni a tésztáról, amikor kész (lustaságom persze ezt sem tette meg). No, azért nem kell aggódni, így is, úgy is pillanatok alatt elfogy :)

Receptkategóriák

Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó szomszéd néni diós tekercse! Gyermekkorom imádott édessége! Meleg, szaftos, abbahagyhatatlan... Így aztén eldöntöttem, hogy idén nem sütni, hanem főzni fogom a bejglit :) A képen látható a "főpróba" eredménye. Mindenkinek ajánlom ezt az isteni édességet, egyenesen a csodálatos Júliai Alpok lábától, ahol egy-egy idős néni őrzi még a tradicionális szlovén konyha remekeinek receptjét.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Kedves Moncsa! nagyon tetszik ez a recept, szivesen kipróbálnám. ahogy igy el?re elképzeltem, nagyon finom lehet!:-) annyi lenne a kérdésem, hogy a tejszint esetleg lehetne-e tejjel fölváltani? üdv, Emilia

Moncsa

Szia, Emilia! Persze, felvalthatod tejjel is, csak mivel a tej higabb, tegyel bele kicsit kevesebbet, mondjuk probald eloszor 2 decivel, es ha tul kemenyre sikerul a krem, tegyel hozza meg (parszor) picit, amig kenheto allagu nem lesz. Ha meg atfozod a diot, sztem a 2,5 dl tej pont jo. Sajnos nem tudok neked semmi biztosat mondani, mert magam is csak egyszer keszitettem el, azt is tejszinnel, a leheto legzsirosabbal :) (Hizokurazom, hehe)

Törölt felhasználó

köszi szépen a gyors választ. igaz, az idén már nem hiszem, hogy elkészitem, de megpróbálok minnél hamarabb sort keriteni rá! a hizókúrára rátérve, most ebben az elkövetkez? 1-2 hétben lesz rá b?ven lehet?ség, ne aggódj. :D Kellemes ünnepeket! üddv, Emilia

Moncsa

Jaj, ne is mondd. Holnap utazunk a nagymamahoz, folytassam...? :D Amugy ez a dios ize tenyleg nagyon finom, igaz, hogy maceras, de megeri a faradsagot :) Kivancsian varom a beszamolot, hogy sikerult. Addig is kellemes Unnepeket kivanok, es sok-sok kaloriat :p

k.margaréta

Kedves Moncsa! Eszméletlen guszta ez a beigli féle. Elmentve, mert ki akarom próbálni. Most a klasszikus beigli kerül sorra Karácsonykor, már azt várja a család. Egy kérdés? Egyszer? vékony bef?z?gumival összelehet kötni a konyharuha végét vagy vastagabb kell? Boldog ünneket kívánok! Üdv. Margit

Moncsa

Szia Margit! En speciel sima, vekony gumival kotottem at, de igazabol barmi jo: cerna, vastag gumi, sparga, csipteto, akarmi. Akar csomot is kothetsz ra. A lenyeg, hogy amikor forgatod, meg pakolaszod bele a vizbe, meg ki a vizbol, ne tekeredjen le a konyharuha, mert szeteshet az egesz (foleg az elejen, amikor puha; kesobb, miutan megfott, mar kompaktabb az allaga). A konyharuhat ugy hajtogattam, hogy egyszer atfedtem vele a tesztat, majd oldalt behajtottam, es ugy tekertem fel vegig. De ez mindenki kreativitasara van bizva, hogyan csomagol :) Kellemes Unnepeket nektek is, es kivancsian varom a visszajelzeseket! Udv, Moncsa

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek