r
Nosalty Logó

Fantasztikus diós bejgli - főzve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Moncsa
Fantasztikus diós bejgli - főzve
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 838 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 6693 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 398 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    583.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 838 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.8 g

Zsír

  • Összesen
    404.8 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    175 g
  • Koleszterin
    853 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4665 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    859 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    724 mg
  • Foszfor
    2258 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1540 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    723 micro
  • Kolin:
    548 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1511 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    350 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    610 micro
Összesen 6693 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 398 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A mazsolát előző nap - ízlés szerint - beáztat(hat)juk egy kis citromlébe és rumba.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelesztjük (amíg nagyjából a kétszeresére dagad).
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a diót, cukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tejszínt, majd addig kavargatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyik gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, és ráfektetjük tiszta, nedves konyharuhára.
  5. Megkenjük a krém felével, majd lazán felcsavarjuk, és betekerjük a konyharuhába. A konyharuha két végére gumit teszünk, hogy ne essen szét a hurkánk főzés közben. A másik adaggal ugyanígy járunk el.
  6. Hagyjuk a "csomagokat" kb. 10 percig kelni, eközben nagy átmérőjű lábasban (akkorában, hogy bele tudjuk fektetni a tésztát), felforralunk kb. 5 ujjnyi, sós vizet (a lényeg, hogy ha beletesszük a tésztát, kb. a 2/3-át lepje el a víz).
  7. 18-20 percig főzzük a tésztát, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is 18-20 percig főzzük, így mindenhol egyenletesen átfől.
  8. Miközben készül a rendhagyó bejglink, elkészítjük az öntetet: felolvasztjuk a vajat, benne a cukrot, és pár perc alatt megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  9. Mikor a tészta megfőtt, óvatosan kicsavarjuk a konyharuhából, majd pár perc múlva felszeleteljük, és meglocsoljuk az öntettel.
  10. Még melegen, azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14055
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 20.

Ajánló

A krém még finomabb, ha a diót először átfőzzük a tejszínnel. Ezenkívül azt is mondta a néni, hogy ha megszórom a konyharuhát zsemlemorzsával, könnyebben le lehet fejteni a tésztáról, amikor kész (lustaságom persze ezt sem tette meg). No, azért nem kell aggódni, így is, úgy is pillanatok alatt elfogy :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó szomszéd néni diós tekercse! Gyermekkorom imádott édessége! Meleg, szaftos, abbahagyhatatlan... Így aztén eldöntöttem, hogy idén nem sütni, hanem főzni fogom a bejglit :) A képen látható a "főpróba" eredménye. Mindenkinek ajánlom ezt az isteni édességet, egyenesen a csodálatos Júliai Alpok lábától, ahol egy-egy idős néni őrzi még a tradicionális szlovén konyha remekeinek receptjét.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...