Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres aszalt barackos bejgli

Fűszeres aszalt barackos bejgli
Fűszeres aszalt barackos bejgli
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki szereti a keleti ízeket, próbálja ki mindenképp! Csípős és édes egyszerre. Ha van bevált bejgli recepted, csak a tölteléket is érdemes kipróbálni, esetleg csak egy rúddal. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.

hozzávalók / 12 adag

tészta

töltelék

kenés

  • 1 db tojás (fehérje és sárgája külön)

ajánlat

Mákos bejgli helyett kezdtem el kísérletezni új ízekkel. A tölteléket felhasználás előtt addig variálhatjuk, ameddig elégedettek vagyunk vele. Egyetlen fontos részlet: sűrű krém legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A lisztet, cukrot, sót, élesztőt összemorzsoljuk a vajjal és zsírral.
  2. Belekeverjük a tejet és tojássárgáját, és puha, könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Ahogy összeáll, letakarva tegyük a hűtőbe pihenni.

töltelék

  1. Az aszalt sárgabarackot konyhai robotgépben a vízzel és a tejjel összeaprítjuk.
  2. Belekeverjük a gyömbért, a kardamomport és cukrot. Összeaprítjuk.
  3. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e számunkra, adhatunk bele még cukrot és fűszereket.

összeállítás

  1. A tésztát kettéosztjuk, és enyhén lisztezett deszkán az egyik tésztát 25 cm * 35 cm nagyságúra nyújtjuk, ami 3-4 mm vastag legyen. Érdemes ilyenkor meggyőződni, hogy nem ragadt-e le a tészta.
  2. A töltelék felét a tésztára kenjük úgy, hogy 2 cm szélesen üresen hagyjuk a széleket mind a négy oldalon. Ez a töltelék elég sok folyadékot tartalmaz, így ajánlatos biztosra menni, és négy oldalt felhajtani.
  3. A hosszabbik oldal lesz a bejgli hossza, úgyhogy onnan kezdjük el feltekerni.
  4. Egy gáztepsit jó minőségű sütőpapírral kibélelünk, és a bejgli egyik végét a jobb kezünkkel a bal kezünkre emeljük, a másik végét jobb kézzel gyengéden megmarkoljuk, és gyors mozdulattal a tepsire emeljük.
  5. A tészta és a töltelék másik felével is hasonlóképpen járunk el.

kenés

  1. A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük.
  2. A tojássárgájával megkenjük a bejgliket, 15 perc alatt hagyjuk megszáradni hűvös helyen - a konyhapulton nem a tűzhely mellett, spájzban (csukott) ablak alatt.
  3. A tojásfehérjével is megkenjük a bejglit, és újra 15 percig hagyjuk száradni.
  4. Szurkáljuk meg villával, hogy a gőz eltávozhasson. Ha ez elmarad, szétrepedhet a bejgli!
  5. A bejgliket 20 percig 200 Celsius fokon, majd 15 percig 180 Celsius fokon készre sütjük. A sütőt lekapcsoljuk, és további 15 percig benne hagyjuk a bejgliket, hogy lassan hűljenek le. További 15 percig résnyire nyitva hagyva a sütőajtót pihentetjük, majd kivesszük. Csak teljesen kihűlve vágjuk fel.
  6. Jó étvágyat, és kellemes karácsonyt!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 477
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Bejgli, kindli, különleges beigli, karácsonyi süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

367
finomliszt 40 dkg
nádcukor 8 dkg
1 csipet
vaj 14 dkg
sertészsír 7.5 dkg
instant élesztő 1 kávéskanál
tojássárgája 1 db
tej 1.5 dl
aszalt sárgabarack 25 dkg
tej 0.5 dl
víz 0.5 dl
gyömbérpor 1 kávéskanál
kardamom 1 db
cukor 3 ek
szegfűszeg 10 db
tojás 1 db