Mustáros zöldbabfőzelék
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
java46

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
125g zöldbab34 kcal
-
113g tejföl223 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
27 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
4g mustár2 kcal
-
2g borsikafű5 kcal
-
2g vaj13 kcal
Összesen
330
Kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g zöldbab273 kcal
-
900g tejföl1782 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
7g só0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
30g mustár18 kcal
-
15g borsikafű41 kcal
-
14g vaj100 kcal
Összesen
2635
Kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
46.9g zöldbab13 kcal
-
42.2g tejföl84 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.4g mustár1 kcal
-
0.7g borsikafű2 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
Összesen
126
Kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 832.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 202 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 423 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 195.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 450 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 714 micro
Összesen
330
Kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 46.4 g
Zsír
-
Összesen 213.9 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 561 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6660.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1619 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 401 mg
-
Foszfor 1160 mg
-
Nátrium 3387 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 159.7 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1564.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1560 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 395 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 1183 micro
-
α-karotin 608 micro
-
β-karotin 3599 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5715 micro
Összesen
2635
Kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 268 micro
Összesen
126
Kcal
Hozzávalók
-
1 kg zöldbab
-
900 g tejföl
-
3 evőkanál finomliszt
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 ek mustár
-
5 szál borsikafű
-
1 ek vaj
Elkészítés
- A zsenge zölbabot megmossuk, végeit levágjuk, eldobjuk, kb. 4 cm-es darabokra aprítjuk.
- Annyi vízben, amennyi épp, hogy csak ellepi, ízlésnek megfelelő keménységűre főzzük, kihűtjük.
- Egy mély serpenyőbenvagy láboskában a lisztet átforrósítjuk. Állandó keveréssel hozzáöntjük az olajat, simára keverjük, beletesszük a megmosott és lemorzsolt csombort, a lángot alatta elzárjuk.
- Amikor kissé lehűlt, a tejfölt belekeverjük úgy, hogy csomómentes legyen.
- Újra melegre tesszük, felfőzzük. Alaposan besűrűsödik. Ekkor a bab főzőlevéből 3 merőkanállal a habaráshoz keverünk, ezzel higítjuk.
- A serpenyőt a hőről levesszük, a babot a helyére tesszük. A habarást hozzávegyítjük. Ha lassan rotyog, a szétnyomott fokhagymát belekeverjük. Most jön az apróra vágott vöröshagyma és a mustár.
- Még egyszer felfőzzük, és főtt burgonyával tálaljuk.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9272
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.
Ajánló
Különösen nyárok szeretem elkészíteni, mert könnyű, enyhén savanykás mivolta remekül megfelel a nyári elvárásoknak. Ha főzeléket ecettel ízesítenek, nem ennyire barátságos az íze. A főtt burgonya szinte elmaradhatatlan mellőle. Inkább a feltéteket lehet elhagyni. Vigyázni kell a sózással, mert a mustár is ad neki valamennyi sós ízt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

java46
34 recept
Üdén savanykássá teszi a mustár ezt a főzeléket, és akár virslit, akár zaftos vagy sült húst, vagy tükörtojást adunk hozzá, mindenképpen illik. Nem kell félni a vöröshagymától, amit a végén teszünk bele. Szinte eltűnik, külön nem érezhető a nyers hagyma, de kikerekedik az ízösszhang általa.
Hozzászólások
Félve tettem bele a mustárt, mert én mindig ecettel ízesítettem eddig, de határozottan tetszik. Más karakter, mint a megszokott, de érdekes. Burgonyát már nem mertem hozzá készíteni, maradtam az egybe fasírtnál. Ennyi újítás túl sok lett volna egyszerre az én édes jó uramnak. De ami késik, nem múlik. Eszembe jut, hogy az NDK-ban, levélbarátként járva is f?tt krumplival kaptuk. Annyira ízlett, mondtam is anyukámnak, készítsen nekem olyat: fehér legyen, és semmi íze:)) Gondolom, csak sóval hintették meg. Ezzel a recepttel viszont tuti.
Nagyon köszönöm a visszajelzést! Az én férjem keleti porosz. Anyósom konyháján megtapasztalatam, hogy nagyon sok mindenhez illik a f?tt krumpli, a lencsef?zelékhez pedig nem szabad a spaetzle tésztaételt ( a mi galuskánkra hasonlít) elhagyni!