r
Nosalty Logó

Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Éva-Anyóca
Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 231 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 1393 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 67 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    564 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    942 micro
Összesen 231 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.3 g

Zsír

  • Összesen
    81.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2228.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    1022 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.7 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1341.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    384 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    3386 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5652 micro
Összesen 1393 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 67 Kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Főzelék készítése:
  2. Fazékba tesszük a megtisztított, feldarabolt sárgahüvelyű zöldbabot.
  3. Rátesszük a babérlevelet, a vöröshagymát és a fokhagymát.
  4. Sóval és /vagy ételízesítővel ízesítjük.
  5. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
  6. Fedő alatt készre főzzük.
  7. Rántás készítése:
  8. Kis lábasba olajat teszünk, rá lisztet szórunk. Szép, közepesen sűrű, krémes, aranyszínű, illatos rántást kapunk. Keverjük folyamatosan, hogy le ne égjen.
  9. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tejfeles tejjel keverjük el.
  10. Szitán keresztül a kész főzelékbe öntjük, jól elkeverjük.
  11. Forraljuk fel, és egy picit bolondítsuk meg ecettel. Tálaljunk mellé főtt tojást.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 24283
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 23.

Ajánló

Tálalhatjuk: főtt tojással, tükörtojással, főtt virslivel, sült virslivel, sima kenyérrel, bundás kenyérrel, vele főtt paprikás kolbásszal, kinek mi az ízlése, akár többfélé is ehetjük. Ahogy ízlik. Ha sárga zöldbabból készítem, csak a nagyon gyengét használom, mert ha öregedik, szálkás lesz és az íze sem olyan jó. A zöldbabfőzeléket mostanában zöld hüvelyű zöldbabból készítem, a levest is. Rakottan és salátának is készítem, mennyei az íze és látványa is. Idén nem volt túl sok, eléggé esős tavaszunk és nyárkezdetünk volt. Még egy érdekesség: ha van zöld zöldbab, és főzeléket főzök, általában nem forrón, sőt, kifejezetten hidegen tálalom, nagyon szeretjük így, a párom a nagy melegben egyenest a hűtőből veszi ki, és úgy eszi. Finom! Érdemes kipróbálni hidegen is (zöld zöldbabbal is).

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles
Éva-Anyóca 350 recept

Végre kinőtt a kertemben a zöldbab. Leszedtem, de csak egy adagnyi lett belőle. A párom kedvence, meg a gyerekek is szeretik, hát főzelék lett belőle ebédre. Nagyon finom, egyszerű, viszonylag gyors ebéd, és még emlékeztet egy kicsit a nyárra, ami múlóban van, de nagyon. Nem szeretjük annyira a mirelit zöldbabot, de ha csak az van, akkor abból csinálom. Ezért kihasználtam az alkalmat, hogy most van és friss.

Hozzászólások (5)

Figura57

Eva-Anyóca ! Minden tiszteletem az Öné, biztosan nagyon jól tud f?zni, de hogy teljesebb legyen a kép az alapanyagokkal kapcsolatban: a tejet nem felezik, hanem fölözik. Ergo olyan nincs, tejfel. Elnézést, hogy ki mertem igazítani, nem a rossz szándék vezérelt, csak a mi szép magyar nyelvünket nem kellene meger?szakolni, mert egyszer valaki okosnak és modorosnak akart látszani. Köszönöm a receptjét, és bizakodva várom a következ?ket is. Üdvözlettel : János

Éva-Anyóca

Kedves János! Én is tisztelettel válaszolok, és örülök, hogy a receptet elfogadhatónak találja, de mi itt sokszor tejfelnek mondjuk a tejfölt,holott tudjuk , hogy a tejet fölözik, (fogalmam sincs, ki volt az itt nálunk, aki okosnak és modorosnak akart látszani, mert nem volt ilyen ember tudtommal ), - és nem meger?szakolom és meger?szakoljuk vele csodás magyar anyanyelvünket, csupán csak elnézését kérve, de én : jász vagyok, és itt rengeteg mindent e bet?vel ejtünk, ez a mi jellegzetességünk, aki ide jön, az tudja, jászok lakta helyen jár, de gondolom, van jellemz?je a szegedi embernek, a palócnak és hagy ne soroljam tovább.:-D Szép nyári napokat kívánok, , és jó pihenést, f?zést-sütést. Éva-Anyóca

Németi Olga

Kedves Éva! Mostanában próbálgatom a zöldbabf?zit másként készíteni, mint eddig; remek receptek teremnek itt a nosalty-n ehhez. Ezt is ki fogom próbálni. Én nagyon kevés dologba teszek babérlevelet, zöldbabba még nem is hallottam, de egye kutya, jöjjön :). Sok tejfellel. Mert sokfelé hallani így :))). Mentve :) Üdv. Olga

Éva-Anyóca

Kedves Olga! Nagyon szépen köszönöm a szavaidat.:-o Hidd el, nem fogod megbánni, ha teszel bele babérlevelet, ha nem ismered még, akkor els?re egy kisebb darabot csak, és ha tetszik, akkor örülök neki, és igen, így jászságiasan: sok tejfellel.:-O Ha elkészíted ezt a f?zeléket , remélem, hogy ízleni fog, egészségetekre.:-o Szép még napos!! -?szies id?t kívánok. Éva-Anyóca

Figura57

Éva-Anyóca csak gratulálni tudok a receptjeidhez, tényleg jók. Csak azt nem értem, hogyan tudod elfelezni a tejet, hogy TEJFEL? legyen bel?le. Évszázadok óta fölözik a tejet, és láss csodát TEJFÖL lesz bel?le. Ámen. Bár lehet, hogy az ínyenc, kifinomult érzékkel megáldott nyelvújítóknak csipi a szemét az ? bet?, ki tudja?

Éva-Anyóca

Kedves Figura57! Köszönöm, hogy receptjeimet megnézed, és még jónak is találod. Én már egyszer itt, ez ügyben reagáltam: nem vagyok se én, se a város, ahol élek, se a környékbeli városok és faluk lakói nyelvújítók, nem is mernénk, nem is akarunk: mi egész egyszer?en jászok vagyunk. A jász ember pedig "e" bet?vel beszél. Nem vagyunk buták, tudják itt az emberek, hogy a tejföl az tejföl, és a tejet lefölözik,...stb.:-O Minden jellegzetes területnek országunkban: vannak nyelvjárásai, legyen példa a palóc "á", a szegedi "ö", és hagy ne soroljam...... Mi e bet?vel beszélünk,mert jászok vagyunk és erre nagyon is büszkék :-O , de ett?l még a lényeg, az nem változik. Szeretjük a finom f?zéshez-sütéshez való alapanyagokat és szeretünk sütni-f?zni, és enni. :-O Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok! Éva-Anyóca

Gárdos Mária

Kedves János! Erre mondja azt a magyar ember, aki ismeri a közmondásokat, hogy "okosabb lettél volna, ha hallgattál volna". Szerintem itt recepteket osztunk meg, és nem nyelvészkedünk. De ha már itt tartunk, szerintem ett?l szép a magyar nyelv, hogy egy szót tájanként mésként ismerünk és használunk, és mindenki tudja, hogy mir?l is van szó. Semmiképpen nem sz?rszál hasogatásról :)

Éva-Anyóca

Kedves Gárdos Mária! Igen, sok féle étel, sok féle névvel, és ez tényleg az egészben a legszebb,.............. kár, hogy sokan a másként való elnevezés miatt, nem fogadják el a recept hozzávalóit, vagy magát az ételt, már neki nem azon a néven ismert, holott ugyanarról beszélünk. Én örülök, és büszke vagyok arra, hogy jász vagyok, és az esetek többségében a tejfel tejfel, sokszor viszont tejföl, de mi tényleg javarészt e bet?vel beszélünk.. :) :) Sokan, megszóltak, amikor tettem fel receptet, és mondjuk a leves hozzávalóihoz odaírtam, hogy sárgarépa, zöldség, karalábé,..stb.. mert nekünk a fehér répa, gyökér, az a zöldség.... sokak számára viszont ez egy összefoglaló név. :) :) Vagy a petrezselyem, maga a fehérrépa zöld része, viszont mi petrezselyemzöldnek hívjuk.. és így is kérem a piacon, amíg nekem nincs az udvaromban, és ott nem tudom leszedni. :) Ma már ( kritikák óta f?leg ), próbálok odafigyelni, hogy milyen nevet, elnevezést használok, végül is nem nagy dolog, kis odafigyelés,... de a tejfel nekem tejfel, a fehérrépa meg zöldség, stb. ... :) , ugyanakkor tiszteletben tartom, és megértem, ha valaki más elnevezéssel él, mint a murok és a sárgarépa esete. :) Szép napot kívánok, és közelg? tavaszt, már a szürkeségb?l elég volt. :) Kedves hozzászólást nagyon köszönöm. :D Éva-Anyóca

Gárdos Mária

Kedves Éva-Anyóca! Az én gyökereim Turára nyúlnak vissza, és Anyukámtól én is mindig petrezselymet, petrezselyemzöldet, s?t (!) tejfelt hallottam. :) Én meg azt hiszem, hogy mindkett?t használom: tejfel/tejföl. Én kifejezetten el?nynek érzem ezt a mi nyelvünkben. A lényeg az, hogy a receptjeid meg nagyon jók és ne aggódj, a nyelvezettel semmi baj nincs, s?t! Üdvözöllek: Gárdos Mari

Éva-Anyóca

Kedves Gárdos Mária! Szép emlékeid lehetnek. :) Én is vegyesen használom a tejfölt, tejfelt. :) A receptfelíráskor mindig írtam, hogy petrezselyemzöldje egy csokor, és mindig törölték, és sima petrezselyem lett felírva, én meg csak lestem, miért? ....mindegy, a lényeg ugyanaz.. :) Tényleg szuper a magyar nyelv, én is élvezem, hogy egy dologra sok szó van, vagy hasonló értelm? szavakkal ugyanazt lehet megmagyarázni . :) Köszönöm, igyekszem a receptjeimet elindítani tavasztól,- tavaly a két gyerekem sulit végzett ( a nagy középsulit, a kisebbik általánost), és elég s?r? mellettük lévés és figyelés kellett, hisz a kicsi felvételizett a gimibe, a nagy érettségizett , - nem volt id?m felrakni, kedvem se igen, meg mindig robot általános kaja volt készítve, - ... hát, most új az év, és remélem a tavasz az ültetés, palántázás, majd a nyár elindulása, vissza hozza a kedvem, hogy újra úgy és olyat süssek és f?zzek, és felrakjak új dolgokat. :) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Gárdos Mária

Kedves János! Erre mondja azt a magyar ember, aki ismeri a közmondásokat, hogy "okosabb lettél volna, ha hallgattál volna". Szerintem itt recepteket osztunk meg, és nem nyelvészkedünk. De ha már itt tartunk, szerintem ett?l szép a magyar nyelv, hogy egy szót tájanként másként ismerünk és használunk, és mindenki tudja, hogy mir?l is van szó. Semmiképpen nem sz?rszál hasogatásról :)

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek