Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles

Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles
Zöldbabfőzelék 8.- tejfeles
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre kinőtt a kertemben a zöldbab. Leszedtem, de csak egy adagnyi lett belőle. A párom kedvence, meg a gyerekek is szeretik, hát főzelék lett belőle ebédre.
Nagyon finom, egyszerű, viszonylag gyors ebéd, és még emlékeztet egy kicsit a nyárra, ami múlóban van, de nagyon. Nem szeretjük annyira a mirelit zöldbabot, de ha csak az van, akkor abból csinálom. Ezért kihasználtam az alkalmat, hogy most van és friss.

hozzávalók / 6 adag

A főzelékhez

A rántáshoz

ajánlat

Tálalhatjuk: főtt tojással, tükörtojással, főtt virslivel, sült virslivel, sima kenyérrel, bundás kenyérrel, vele főtt paprikás kolbásszal, kinek mi az ízlése, akár többfélé is ehetjük. Ahogy ízlik.
Ha sárga zöldbabból készítem, csak a nagyon gyengét használom, mert ha öregedik, szálkás lesz és az íze sem olyan jó. A zöldbabfőzeléket mostanában zöld hüvelyű zöldbabból készítem, a levest is. Rakottan és salátának is készítem, mennyei az íze és látványa is. Idén nem volt túl sok, eléggé esős tavaszunk és nyárkezdetünk volt.
Még egy érdekesség: ha van zöld zöldbab, és főzeléket főzök, általában nem forrón, sőt, kifejezetten hidegen tálalom, nagyon szeretjük így, a párom a nagy melegben egyenest a hűtőből veszi ki, és úgy eszi. Finom! Érdemes kipróbálni hidegen is (zöld zöldbabbal is).

Szólj hozzá!

elkészítés

Főzelék készítése:


  1. Fazékba tesszük a megtisztított, feldarabolt sárgahüvelyű zöldbabot.
  2. Rátesszük a babérlevelet, a vöröshagymát és a fokhagymát.
  3. Sóval és /vagy ételízesítővel ízesítjük.
  4. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
  5. Fedő alatt készre főzzük.

Rántás készítése:


  1. Kis lábasba olajat teszünk, rá lisztet szórunk. Szép, közepesen sűrű, krémes, aranyszínű, illatos rántást kapunk. Keverjük folyamatosan, hogy le ne égjen.
  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tejfeles tejjel keverjük el.
  3. Szitán keresztül a kész főzelékbe öntjük, jól elkeverjük.
  4. Forraljuk fel, és egy picit bolondítsuk meg ecettel. Tálaljunk mellé főtt tojást.

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 921
elküldve: 1
receptkönyvben: 76
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Zsenge zöldbabfőzelék tejfellel, Sárgahüvelyű zöldbabfőzelék savanykásan.

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gárdos Mária
Gárdos Mária Thu, 2014-03-06 01:39

Kedves János! Erre mondja azt a magyar ember, aki ismeri a közmondásokat, hogy "okosabb lettél volna, ha hallgattál volna". Szerintem itt recepteket osztunk meg, és nem nyelvészkedünk. De ha már itt tartunk, szerintem ettől szép a magyar nyelv, hogy egy szót tájanként másként ismerünk és használunk, és mindenki tudja, hogy miről is van szó. Semmiképpen nem szőrszál hasogatásról :)

Figura57
Figura57 Mon, 2012-12-17 11:13

Éva-Anyóca csak gratulálni tudok a receptjeidhez, tényleg jók. Csak azt nem értem, hogyan tudod elfelezni a tejet, hogy TEJFEL? legyen belőle. Évszázadok óta fölözik a tejet, és láss csodát TEJFÖL lesz belőle. Ámen. Bár lehet, hogy az ínyenc, kifinomult érzékkel megáldott nyelvújítóknak csipi a szemét az ő betű, ki tudja?

Gárdos Mária
Gárdos Mária Tue, 2014-03-04 20:53

Kedves János! Erre mondja azt a magyar ember, aki ismeri a közmondásokat, hogy "okosabb lettél volna, ha hallgattál volna". Szerintem itt recepteket osztunk meg, és nem nyelvészkedünk. De ha már itt tartunk, szerintem ettől szép a magyar nyelv, hogy egy szót tájanként mésként ismerünk és használunk, és mindenki tudja, hogy miről is van szó. Semmiképpen nem szőrszál hasogatásról :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2014-03-05 11:30

Kedves Gárdos Mária!

Igen, sok féle étel, sok féle névvel, és ez tényleg az egészben a legszebb,.............. kár, hogy sokan a másként való elnevezés miatt, nem fogadják el a recept hozzávalóit, vagy magát az ételt, már neki nem azon a néven ismert, holott ugyanarról beszélünk.
Én örülök, és büszke vagyok arra, hogy jász vagyok, és az esetek többségében a tejfel tejfel, sokszor viszont tejföl, de mi tényleg javarészt e betűvel beszélünk.. :) :)
Sokan, megszóltak, amikor tettem fel receptet, és mondjuk a leves hozzávalóihoz odaírtam, hogy sárgarépa, zöldség, karalábé,..stb.. mert nekünk a fehér répa, gyökér, az a zöldség.... sokak számára viszont ez egy összefoglaló név. :) :)
Vagy a petrezselyem, maga a fehérrépa zöld része, viszont mi petrezselyemzöldnek hívjuk.. és így is kérem a piacon, amíg nekem nincs az udvaromban, és ott nem tudom leszedni. :)
Ma már ( kritikák óta főleg ), próbálok odafigyelni, hogy milyen nevet, elnevezést használok, végül is nem nagy dolog, kis odafigyelés,... de a tejfel nekem tejfel, a fehérrépa meg zöldség, stb. ... :) , ugyanakkor tiszteletben tartom, és megértem, ha valaki más elnevezéssel él, mint a murok és a sárgarépa esete. :)
Szép napot kívánok, és közelgő tavaszt, már a szürkeségből elég volt. :)
Kedves hozzászólást nagyon köszönöm. :D
Éva-Anyóca

Gárdos Mária
Gárdos Mária Thu, 2014-03-06 02:03

Kedves Éva-Anyóca! Az én gyökereim Turára nyúlnak vissza, és Anyukámtól én is mindig petrezselymet, petrezselyemzöldet, sőt (!) tejfelt hallottam. :) Én meg azt hiszem, hogy mindkettőt használom: tejfel/tejföl. Én kifejezetten előnynek érzem ezt a mi nyelvünkben. A lényeg az, hogy a receptjeid meg nagyon jók és ne aggódj, a nyelvezettel semmi baj nincs, sőt! Üdvözöllek:
Gárdos Mari

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2014-03-07 23:16

Kedves Gárdos Mária!

Szép emlékeid lehetnek. :)

Én is vegyesen használom a tejfölt, tejfelt. :)

A receptfelíráskor mindig írtam, hogy petrezselyemzöldje egy csokor, és mindig törölték, és sima petrezselyem lett felírva, én meg csak lestem, miért? ....mindegy, a lényeg ugyanaz.. :)

Tényleg szuper a magyar nyelv, én is élvezem, hogy egy dologra sok szó van, vagy hasonló értelmű szavakkal ugyanazt lehet megmagyarázni . :)

Köszönöm, igyekszem a receptjeimet elindítani tavasztól,- tavaly a két gyerekem sulit végzett ( a nagy középsulit, a kisebbik általánost), és elég sűrű mellettük lévés és figyelés kellett, hisz a kicsi felvételizett a gimibe, a nagy érettségizett , - nem volt időm felrakni, kedvem se igen, meg mindig robot általános kaja volt készítve, - ... hát, most új az év, és remélem a tavasz az ültetés, palántázás, majd a nyár elindulása, vissza hozza a kedvem, hogy újra úgy és olyat süssek és főzzek, és felrakjak új dolgokat. :)
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-12-17 11:42

Kedves Figura57!

Köszönöm, hogy receptjeimet megnézed, és még jónak is találod.

Én már egyszer itt, ez ügyben reagáltam: nem vagyok se én, se a város, ahol élek, se a környékbeli városok és faluk lakói nyelvújítók, nem is mernénk, nem is akarunk: mi egész egyszerűen jászok vagyunk.
A jász ember pedig "e" betűvel beszél.
Nem vagyunk buták, tudják itt az emberek, hogy a tejföl az tejföl, és a tejet lefölözik,...stb.:-O

Minden jellegzetes területnek országunkban: vannak nyelvjárásai, legyen példa a palóc "á", a szegedi "ö", és hagy ne soroljam......
Mi e betűvel beszélünk,mert jászok vagyunk és erre nagyon is büszkék :-O , de ettől még a lényeg, az nem változik. Szeretjük a finom főzéshez-sütéshez való alapanyagokat és szeretünk sütni-főzni, és enni. :-O

Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!

Éva-Anyóca

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Wed, 2012-10-17 22:27

Kedves Éva!
Mostanában próbálgatom a zöldbabfőzit másként készíteni, mint eddig; remek receptek teremnek itt a nosalty-n ehhez. Ezt is ki fogom próbálni. Én nagyon kevés dologba teszek babérlevelet, zöldbabba még nem is hallottam, de egye kutya, jöjjön :). Sok tejfellel. Mert sokfelé hallani így :))). Mentve :)
Üdv. Olga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-10-18 08:56

Kedves Olga!

Nagyon szépen köszönöm a szavaidat.:-o
Hidd el, nem fogod megbánni, ha teszel bele babérlevelet, ha nem ismered még, akkor elsőre egy kisebb darabot csak, és ha tetszik, akkor örülök neki, és igen, így jászságiasan: sok tejfellel.:-O
Ha elkészíted ezt a főzeléket , remélem, hogy ízleni fog, egészségetekre.:-o
Szép még napos!! -őszies időt kívánok.
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-06-27 18:55

Kedves János!

Én is tisztelettel válaszolok, és örülök, hogy a receptet elfogadhatónak találja, de mi itt sokszor tejfelnek mondjuk a tejfölt,holott tudjuk , hogy a tejet fölözik, (fogalmam sincs, ki volt az itt nálunk, aki okosnak és modorosnak akart látszani, mert nem volt ilyen ember tudtommal ), - és nem megerőszakolom és megerőszakoljuk vele csodás magyar anyanyelvünket, csupán csak elnézését kérve, de én : jász vagyok, és itt rengeteg mindent e betűvel ejtünk, ez a mi jellegzetességünk, aki ide jön, az tudja, jászok lakta helyen jár, de gondolom, van jellemzője a szegedi embernek, a palócnak és hagy ne soroljam tovább.:-D

Szép nyári napokat kívánok, , és jó pihenést, főzést-sütést.
Éva-Anyóca

Figura57
Figura57 Wed, 2012-06-27 13:26

Eva-Anyóca ! Minden tiszteletem az Öné, biztosan nagyon jól tud főzni, de hogy teljesebb legyen a kép az alapanyagokkal kapcsolatban: a tejet nem felezik, hanem fölözik. Ergo olyan nincs, tejfel.
Elnézést, hogy ki mertem igazítani, nem a rossz szándék vezérelt, csak a mi szép magyar nyelvünket nem kellene megerőszakolni, mert egyszer valaki okosnak és modorosnak akart látszani. Köszönöm a receptjét, és bizakodva várom a következőket is. Üdvözlettel : János

229
zöldbab 1 kg
babérlevél 4 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
víz 3.5 dl
ecet 1 kk
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 3.5 evőkanál
tejföl 2 dl
tej 4 dl