Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muratura - vegyes savanyúság sós vízben

Muratura - vegyes savanyúság sós vízben
Muratura - vegyes savanyúság sós vízben
50 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Négy napja készítettem el, mivel most nagyon meleg van, már a leve iható. Hasonlít a káposztaléhez, de annál finomabb. Tele van vitaminnal, és nem kell hozzá ecet.
Tehetünk hozzá karfiolt és zöldpaprikát is (a piros nem jó, mert ellágyul). Az arányok betartása nem kötelező, mi úgy szeretjük, hogy a káposzta és az uborka domináljon.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ennek a savanyúságnak a tormán, a kapron és a csomboron kívűl minden összetevője fogyasztható. Levét zöldséglevesek, csorbák savanyításához használhatjuk (felforralás nélkül), vagy sült krumplihoz káposztalé helyett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a sóval felforraljuk, langyosra hűtjük.
  2. Amíg a víz hűl, a zöldséget előkészítjük, megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát kb. 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, az uborkát egyben hagyjuk, a paradicsomot félbe, a hagymát  fél cm-es szeletekre, a zellert és a sárgarépát karikára vágjuk.
  3. A zöldséget rétegesen az üvegbe rakjuk. Középtájon beletesszük a tormát, a csombort és a kaprot. A sárgarépát, a zellert és a zellerlevelet díszítésre használjuk.
  4. Langyos, sós vízzel feltöltjük. Egy kistányérral lefedjük, szobahőmérsékleten hagyjuk érni (nem napon).
  5. 2-3 napon belül az üveg tartalma forrni kezd, a víz megzavarosodik. A hőmérséklettől függően 5-7 napig forr. Amikor a lé kezd letisztulni, lekötjük, és kamrába tesszük.
  6. Amikor teljesen letisztult a lé, lehet fogyasztani.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 59 323
elküldve: 17
receptkönyvben: 353
elkészítve: 6/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
224 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposztás savanyúság, vegyes savanyúság

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Beloyka
Beloyka Wed, 2013-07-31 17:12

Szia lenne egy kérdésem s ez meddig áll el a kamrában?A válaszod előre is köszönöm.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-07-31 18:31

Szia, amit ősszel teszek el, megáll télire. Ha most teszed, el gyorsan érik a melegben, azt érdemes elfogyasztani hamarább.

Beloyka
Beloyka Wed, 2013-07-31 18:49

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál.de még egy valami.S van arra lehetőség hogy most tegyem el s elálljon télire?Tartósítószer nélkül és befőző automata nélkül.Kovi ubit meg sós vizeset már elraktam télire.Most a csalamádéval szeretnék próbálkozni.:-D

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-08-01 05:52

Szerintem , ha most teszed el, miután kiforrt és letisztult a lé talán jó lenne egy kevés Na benzoát a tetejére. Mindig csak ősszel szoktam eltenni ezt a savanyúságot, így nem tudom, hogy reagál a nyári nagy melegre. P

Cicmic
Cicmic Fri, 2012-09-07 14:48

Kedves Piroska! Kb. mennyi idő míg letisztul a lé? Nekem már egy hónapja áll a hűtőben, most néztem és szerintem már kóstolható. Egy hónapig nem is néztem rá, mert nem voltunk itthon.
Üdv, Cicmic

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-09-07 17:51

Kedves Cicmic!
A forrás megszűnése után, pár nap múlva letisztul, de ne úgy képzeld, hogy kristálytiszta lesz mint a víz, hanem enyhén opálos. Ezt nem szoktam hűtőben tartani, csak felbontás után, ha nem fogy el egyszerre. Télen még akkor sem, csak a kamrában. Nem tudom volt-e elég ideje forrni, mikor tetted a hűtőbe? Ha nem forrt ki akkor a hűtőben leállt a folyamat. Mindenképpen kóstold meg, kellemesen savanykás íze kell legyen. Üdv. Piroska

Cicmic
Cicmic Fri, 2012-09-07 21:24

Kedves Piroska!
Szerintem kiforrt mikor hűtőbe raktam, kamrába nem tudom, mert az nincs sajnos. Megnéztem, úgy láttam letisztult, ki is bontottam ma. Nem durva sóval csináltam, az apróbb szemcséset használom, abból is felírtam mennyit tettem bele és ezen még változtatnom kell, mert túl sósnak tűnt. Az íze finom, kicsit 'csípi' is a nyelvem, jó értelemben. Egy gondom van csak vele, hogy az ubik belseje megpuhult, (főleg uborkából csináltam) és ezt nem tudom, hogy azért mert túl későn bontottam fel, vagy mert hűtőben tartottam. Üdv, Cicmic

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-09-08 05:47

Kedves Cicmic!
A lének annyira sósnak kell lennie, mint a télire eltett savanyúkáposzta lének. A só tartósítja. Az idén több ismerősöm is panaszkodott, hogy az uborka belül üres lett, vagy megráncosodott, még az ecetes uborka is. A nagy meleget és a szárazságot okolják érte. Érdemes még ősszel is tenni el, mert az télire is megmarad. Fontos, hogy káposzta legyen benne bőven. Üdv. Piroska

Cicmic
Cicmic Sat, 2012-09-08 21:14

Kedves Piroska!

Így mint tartósító, akkor kellhet bele ez a mennyiség, amit beletettem, nem romlott meg. Savanyúságként ez volt az első amit kipróbáltam, de legközelebb akkor teszek bele káposztát is és még másféle recepteket is megpróbálok, kovászos ubi...stb. A befőtteket annyira nem szeretem, gyümiket inkább frissen. Üdv, Erika

Cicmic
Cicmic Tue, 2012-05-29 13:53

Kedves Piroska!
A forrás azt jelenti, hogy akár kicsit ki is futhat az üvegből a sós lé és ezt utána kell tölteni?
Ez a mennyiség mennyi üveghez elég (5 l üvegre gondolok)?
Mennyi torma, csombor és kapor kell bele?
Elnézést, még sosem csináltam savanyúságot...
Cicmic

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-05-29 14:38

Kedves Cicmic!
A forrás az erjedési folyamatot jelenti. Ezalatt apró buborékok jönnek a felszínre, és kissé megemelkedik a víz szintje. Ezért nem kell színültig tölteni az üveget. Az erjedés befejeztével, visszamegy az eredeti szintre. Nem kell utána tölteni, mert felhígul a lé és elromlik. Ajánlatos az üveg nyakánál a tormával leszorítani, hogy a zöldség mindig legyen víz alatt.
Az üveg 5 l-es. Egy közepes szál tormának elég a fele ( hosszában elhasítva). A kapor szárából elég egy 20-25 cm darab, a csomborról letörünk 3-4 száracskát, de aki fűszeresebben szereti tehet többet is. A fotón látható mennyiség elég ehhez az üveghez. Üdv. Piroska

Cicmic
Cicmic Tue, 2012-05-29 14:40

Ok, értem, köszönöm a gyors választ :)
Üdv, Cicmic

kaddi
kaddi Tue, 2011-09-06 12:28

En is ismerem a sos vizes elrakast, de nekem igy nem izlik. a ferjem meg nagyon szereti, mi padlizsant is szokunk belerakni.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-09-06 13:53

Ezért jó mindenféle savanyúságot elrakni, hogy mindenki találjon kedvére valót. Padlizsánnal még nem próbáltam bíztosan az is finom.

benari
benari Sun, 2011-08-28 18:39

Kedves Piroska! Minden évben én is ugyanigy szoktam elrakni ezt a vegyes savanyúságot,csak későbbi időpontban.Tanusithatom,hogy nagyon finom.Én karfiolt is szoktam beletenni és még lilakáposztát.Üdv.Benari

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-08-29 06:34

Kedves Benari! Igen a karfiol is illik hozzá, de én most csak azt tettem bele, ami nekem megtermett. Ha télire akarjuk valóban jobb később eltenni, de a család annyira szereti, hogy amit most beküldtem már el is fogyott. Jó ötlet a lilakáposzta is, kifogom próbálni. Biztosan szép színt kap tőle. Üdv. Piroska.

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sun, 2011-08-28 17:14

Szia, Piroska! Anyukám rakta be ilyen módszerrel az ubit, de így, vegyesen még nem láttam. Azonban annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni! (Jó a recept neve, elárulja, honnan származik:-) ) Üdv. Meli

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2011-08-28 17:51

Szia Gerdi! Örülök, hogy tetszik a recept. Egészségesebb, mint az ecetes savanyúságok. Üdv. Piroska.

tekovacs
tekovacs / tekovacs Sun, 2011-08-28 08:26

Sós uborka eltevése cimszó alatt ismertem ezt a technikát, de hogy mindenfélét belerakhatunk - ez nagyon jó ötlet!! Megjegyeztem:)) Nagyon gusztusos ez a vegyes nagyüveg!!! Gratula!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2011-08-28 13:35

Köszönöm szépen. Még ennél több mindent is szoktak belerakni, pl. zöld almát, aprószemű, savanyú szőlőt, görögdinnyét. Én is kipróbáltam, de nekünk nem ízlett a gyümölcsös változat. Ezt viszont nagyon szeretjük. Üdv. Piroska.

106
káposzta 1 közepes fej
apró uborka 1 kg
zöldparadicsom 1 kg
sárgarépa 1 db
zeller 1 kis db
lila hagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
torma 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
zellerlevél 2 db
45 g
víz 1 l