r
Nosalty Logó

Muratura - vegyes savanyúság sós vízben

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Muratura - vegyes savanyúság sós vízben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 106 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 841 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 17 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2565.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    2255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    536.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    470 micro
  • β-karotin
    1288 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 106 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20526 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    941 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    435 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    18041 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    4293.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1023 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    730 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    303 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3758 micro
  • β-karotin
    10301 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    775 micro
Összesen 841 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    207 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 17 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet a sóval felforraljuk, langyosra hűtjük.
  2. Amíg a víz hűl, a zöldséget előkészítjük, megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát kb. 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, az uborkát egyben hagyjuk, a paradicsomot félbe, a hagymát fél cm-es szeletekre, a zellert és a sárgarépát karikára vágjuk.
  3. A zöldséget rétegesen az üvegbe rakjuk. Középtájon beletesszük a tormát, a csombort és a kaprot. A sárgarépát, a zellert és a zellerlevelet díszítésre használjuk.
  4. Langyos, sós vízzel feltöltjük. Egy kistányérral lefedjük, szobahőmérsékleten hagyjuk érni (nem napon).
  5. 2-3 napon belül az üveg tartalma forrni kezd, a víz megzavarosodik. A hőmérséklettől függően 5-7 napig forr. Amikor a lé kezd letisztulni, lekötjük, és kamrába tesszük.
  6. Amikor teljesen letisztult a lé, lehet fogyasztani.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 76541
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 28.

Ajánló

Ennek a savanyúságnak a tormán, a kapron és a csomboron kívűl minden összetevője fogyasztható. Levét zöldséglevesek, csorbák savanyításához használhatjuk (felforralás nélkül), vagy sült krumplihoz káposztalé helyett.

Receptkategóriák

Muratura - vegyes savanyúság sós vízben
Csiki Piroska 229 recept

Négy napja készítettem el, mivel most nagyon meleg van, már a leve iható. Hasonlít a káposztaléhez, de annál finomabb. Tele van vitaminnal, és nem kell hozzá ecet. Tehetünk hozzá karfiolt és zöldpaprikát is (a piros nem jó, mert ellágyul). Az arányok betartása nem kötelező, mi úgy szeretjük, hogy a káposzta és az uborka domináljon.

Hozzászólások (7)

tekovacs

Sós uborka eltevése cimszó alatt ismertem ezt a technikát, de hogy mindenfélét belerakhatunk - ez nagyon jó ötlet!! Megjegyeztem:)) Nagyon gusztusos ez a vegyes nagyüveg!!! Gratula!

Csiki Piroska

Köszönöm szépen. Még ennél több mindent is szoktak belerakni, pl. zöld almát, aprószem?, savanyú sz?l?t, görögdinnyét. Én is kipróbáltam, de nekünk nem ízlett a gyümölcsös változat. Ezt viszont nagyon szeretjük. Üdv. Piroska.

Gerdi

Szia, Piroska! Anyukám rakta be ilyen módszerrel az ubit, de így, vegyesen még nem láttam. Azonban annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni! (Jó a recept neve, elárulja, honnan származik:-) ) Üdv. Meli

Csiki Piroska

Szia Gerdi! Örülök, hogy tetszik a recept. Egészségesebb, mint az ecetes savanyúságok. Üdv. Piroska.

benari

Kedves Piroska! Minden évben én is ugyanigy szoktam elrakni ezt a vegyes savanyúságot,csak kés?bbi id?pontban.Tanusithatom,hogy nagyon finom.Én karfiolt is szoktam beletenni és még lilakáposztát.Üdv.Benari

Csiki Piroska

Kedves Benari! Igen a karfiol is illik hozzá, de én most csak azt tettem bele, ami nekem megtermett. Ha télire akarjuk valóban jobb kés?bb eltenni, de a család annyira szereti, hogy amit most beküldtem már el is fogyott. Jó ötlet a lilakáposzta is, kifogom próbálni. Biztosan szép színt kap t?le. Üdv. Piroska.

Törölt felhasználó

En is ismerem a sos vizes elrakast, de nekem igy nem izlik. a ferjem meg nagyon szereti, mi padlizsant is szokunk belerakni.

Csiki Piroska

Ezért jó mindenféle savanyúságot elrakni, hogy mindenki találjon kedvére valót. Padlizsánnal még nem próbáltam bíztosan az is finom.

Cicmic

Kedves Piroska! A forrás azt jelenti, hogy akár kicsit ki is futhat az üvegb?l a sós lé és ezt utána kell tölteni? Ez a mennyiség mennyi üveghez elég (5 l üvegre gondolok)? Mennyi torma, csombor és kapor kell bele? Elnézést, még sosem csináltam savanyúságot... Cicmic

Csiki Piroska

Kedves Cicmic! A forrás az erjedési folyamatot jelenti. Ezalatt apró buborékok jönnek a felszínre, és kissé megemelkedik a víz szintje. Ezért nem kell színültig tölteni az üveget. Az erjedés befejeztével, visszamegy az eredeti szintre. Nem kell utána tölteni, mert felhígul a lé és elromlik. Ajánlatos az üveg nyakánál a tormával leszorítani, hogy a zöldség mindig legyen víz alatt. Az üveg 5 l-es. Egy közepes szál tormának elég a fele ( hosszában elhasítva). A kapor szárából elég egy 20-25 cm darab, a csomborról letörünk 3-4 száracskát, de aki f?szeresebben szereti tehet többet is. A fotón látható mennyiség elég ehhez az üveghez. Üdv. Piroska

Cicmic

Ok, értem, köszönöm a gyors választ :) Üdv, Cicmic

Cicmic

Kedves Piroska! Kb. mennyi id? míg letisztul a lé? Nekem már egy hónapja áll a h?t?ben, most néztem és szerintem már kóstolható. Egy hónapig nem is néztem rá, mert nem voltunk itthon. Üdv, Cicmic

Csiki Piroska

Kedves Cicmic! A forrás megsz?nése után, pár nap múlva letisztul, de ne úgy képzeld, hogy kristálytiszta lesz mint a víz, hanem enyhén opálos. Ezt nem szoktam h?t?ben tartani, csak felbontás után, ha nem fogy el egyszerre. Télen még akkor sem, csak a kamrában. Nem tudom volt-e elég ideje forrni, mikor tetted a h?t?be? Ha nem forrt ki akkor a h?t?ben leállt a folyamat. Mindenképpen kóstold meg, kellemesen savanykás íze kell legyen. Üdv. Piroska

Cicmic

Kedves Piroska! Szerintem kiforrt mikor h?t?be raktam, kamrába nem tudom, mert az nincs sajnos. Megnéztem, úgy láttam letisztult, ki is bontottam ma. Nem durva sóval csináltam, az apróbb szemcséset használom, abból is felírtam mennyit tettem bele és ezen még változtatnom kell, mert túl sósnak t?nt. Az íze finom, kicsit 'csípi' is a nyelvem, jó értelemben. Egy gondom van csak vele, hogy az ubik belseje megpuhult, (f?leg uborkából csináltam) és ezt nem tudom, hogy azért mert túl kés?n bontottam fel, vagy mert h?t?ben tartottam. Üdv, Cicmic

Csiki Piroska

Kedves Cicmic! A lének annyira sósnak kell lennie, mint a télire eltett savanyúkáposzta lének. A só tartósítja. Az idén több ismer?söm is panaszkodott, hogy az uborka belül üres lett, vagy megráncosodott, még az ecetes uborka is. A nagy meleget és a szárazságot okolják érte. Érdemes még ?sszel is tenni el, mert az télire is megmarad. Fontos, hogy káposzta legyen benne b?ven. Üdv. Piroska

Cicmic

Kedves Piroska! Így mint tartósító, akkor kellhet bele ez a mennyiség, amit beletettem, nem romlott meg. Savanyúságként ez volt az els? amit kipróbáltam, de legközelebb akkor teszek bele káposztát is és még másféle recepteket is megpróbálok, kovászos ubi...stb. A bef?tteket annyira nem szeretem, gyümiket inkább frissen. Üdv, Erika

Törölt felhasználó

Szia lenne egy kérdésem s ez meddig áll el a kamrában?A válaszod el?re is köszönöm.

Csiki Piroska

Szia, amit ?sszel teszek el, megáll télire. Ha most teszed, el gyorsan érik a melegben, azt érdemes elfogyasztani hamarább.

Törölt felhasználó

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál.de még egy valami.S van arra lehet?ség hogy most tegyem el s elálljon télire?Tartósítószer nélkül és bef?z? automata nélkül.Kovi ubit meg sós vizeset már elraktam télire.Most a csalamádéval szeretnék próbálkozni.:-D

Csiki Piroska

Szerintem , ha most teszed el, miután kiforrt és letisztult a lé talán jó lenne egy kevés Na benzoát a tetejére. Mindig csak ?sszel szoktam eltenni ezt a savanyúságot, így nem tudom, hogy reagál a nyári nagy melegre. P

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek