Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorókrémes diótorta fondant bevonattal

Mogyorókrémes diótorta fondant bevonattal
Mogyorókrémes diótorta fondant bevonattal
40 perc / sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jelen esetben fondant-nal borítottam be, de az oldalát lehet mogyoróval, tetejét karamellel díszíteni. Nagyon finom torta, sokszor a mogyorót dióval helyettesítem, esetleg idő hiányában a cukrot nem karamellizálom, de így is isteni finom!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felütött tojásokat kikeverjük 15 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral, a fahéjas cukorral és a dióval elkevert lisztet, vágül az olajat.
  2. Formába töltjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingpor, állandóan keverni kell. Felforraljuk, majd folpack-kal letakarva, hűlni hagyjuk.
  4. Mogyorót pirítanunk serpenyőben.
  5. 1 ek vízben elkeverünk cukrot, karamellizáljuk, beletesszük a vajat, a pirított mogyorót. Ezt kanalanként a pudingba teszük, és krémesre keverjük.
  6. A kihűlt tortalapokat 3 felé vágjuk, vastagon megkenjük krémmel kívülről is. (Én szoktam még karamellt csinálni vaj nélkül, és sütőpapírra kicsurgatom a nevet vagy amit akarok, majd azzal díszítem a tortát.)

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 849
elküldve: 4
receptkönyvben: 143
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diótorta mogyoróval, krémes diós torta fondant-nal bevonva

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sütitünde
sütitünde Thu, 2012-02-16 13:55

Szia! Ezen a tortán melyik fondant van? A pillecukor, glükózszirup nélküli fondant "megtapad" rajta? :) Tudsz még olyan tortareceptet ajánlani amelyikre jó az a fondant? Gondolom szinte az összes vajas krémes tortára jó... Köszi előre is

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Thu, 2012-02-16 17:29

Kedves sütitünde. Ezen nem a pillecukros fondant van. Bármilyen tortára jó, bármilyen krémmel, csak tejszínes ne legyen. Lehet alatta vajas krém, lekvár, bármi. :)

sütitünde
sütitünde Thu, 2012-02-16 18:39

Köszi :) de a pillecukor és glükózszirup nélküli fondant, tudod az amelyikbe méz kell, az jó erre a tortára? Köszi még egyszer, és bocsi a zavarásért :)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Thu, 2012-02-16 19:50

Persze, természetesen. Mindegyik fondant ugyanaz, csak a pillecukros lágyabb. :) (Meg természetesen az összetevői nem ugyanazok teljesen.)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Tue, 2011-03-29 11:59

El kell találni. A pillecukros édesebb, mint pl. ez a fondant recept. Én most készítettem pillecukrosat. A mignonra tényleg ezt írják, amit hsz-ben leírtam. Próbáld ki, hátha. :) Ez nem kellene, hogy keményre száradjon ugye.

biribarika
biribarika / biribarika Tue, 2011-03-29 11:31

Kedves Betty!
Köszönöm szépen a válaszodat,át fogom tanulmányozni a fondantokat!
Pillecukrosat készítettem,de az egyáltalán nem ízlett,sőt glükozszíruposat is,az is valahogy túl porcukros ízű volt,s nem pedig finom,puha....

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Tue, 2011-03-29 11:22

Biribarika!

Íme egy fondant recept mignonokhoz Edittől - http://kiprobaltrecik.extra.hu/:
d.) Fondant bevonó mignonokhoz - ahogy Pannika készíti

50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.

Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.

Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük, (én már eleve a nyeles edénybe öntöm át, és ebbe kavarom ki), és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítem. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá.

Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.

Ha a melegítés alkalmával kevés tojás fehérjével hígítjuk, a máz fényesebb lesz.

A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.

A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.

A mignon bevonása felkockázás után. Villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul. A papírra lecsurgott mázat újra lehet melegíteni, így egy csepp sem vész kárba. (ez az adag bőven elég egy torta bevonásához, vagy egy tepsi mignon bemártogatásához).

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2011-03-28 10:48

Sziasztok!

Anzsalej: hogy ne bőrösödjön a teteje. A pára le fog csapódni a folcpackon...

biribarika: a mignon tetején nem ilyen fondant van. Ez nyújtható fondant, az folyékony, aztán majd egyszer "megszárad". Nemsokára megjelenik itt a fondant receptem, de ma fogom kipróbálni a pillecukros verziót is, mert már pillecukrot készítettem. Az oldalára hagyhatsz krémet, a tetejére nyomsz a krémből körbe rózsákat, az oldalát beszórhatod darált mogyoróval és a tetejére csurgathatsz karamellből valamit. :) Ha nem akarsz fondant, bár azt kell mondjam most, hogy kipróbáltam ezzel a mázzal, ez a torta majnem hogy sikít ezért a bevonóért! :)

mislenbaba: köszi a segítséget! :)

Betty

biribarika
biribarika / biribarika Sun, 2011-03-27 21:16

Szia,a fondantot készen veszed ,vagy van tuti recepted?Sajnos nem akadtam még rá a tökéletes fondant receptre,(sokat kipróbáltam,de egyik sem volt olyan mint a "bolti" mignon tetején) A sütit mentettem,akár lesz rajt fondant akár nem :)

Anzsalej
Anzsalej Sun, 2011-03-27 20:26

Suncika, nagyon klasszul hangzik a tortád, azt hiszem mentem is! Annyit kérdeznék, hogy a kész puding letakarása mi célt szolgál? Köszönöm az ötleteket is a díszítést illetően, ezt a karamelles csurgatást azt hiszem majd alkalmazom. Üdv, Anzsalej

634
tojás 6 db
cukor 30 dkg
sütőpor 1 csomag
porcukor 1 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
dió 10 dkg
finomliszt 20 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
tej 4.5 dl
vaníliás pudingpor 70 g
vaj 40 dkg
földimogyoró 15 dkg