Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillázstorta Sütőtöktől

Grillázstorta Sütőtöktől
Grillázstorta Sütőtöktől
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkori kedvencem a grillázs szelet, amit Apu vett nekem néha a sarki cukrászdában (meg persze magának is egy szeletet), és mindig szalvétában kértük, hogy már útközben megehessem. Sose bírtuk ki hazáig. :) Aztán eljött idén az Apák napja, gondoltam egy merészet, és megpróbáltam én magam megsütni torta alakban. Sikerült, az egybehangzó vélemény szerint életem egyik legjobb munkája lett. :) Annyira jó lett, hogy én aznap képes voltam szinte kizárólag azt enni, pedig eredetileg Apunak csináltam. :D

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A grillázshoz

ajánlat

Kiadós, nehéz, különlegesen finom torta ünnepekre, vendégeknek. Lehet tepsiben, szeletként is készíteni, akkor kb. 25x35-ös tepsimérettel számoljunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, dióval, vaníliával, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet és a sütőport. A fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
  2. Lehetőleg kapcsos, sütőpapírozott tortaformába öntjük, és tűpróbáig sütjük. Ha megsült, félretesszük hűlni.
  3. Addig a krémhez a tojássárgáját kis lángon felfőzzük a cukorral, majd ha langyosra hűlt, belekeverjük a vajat, a vaníliát és a rumot, és hűtőben dermesztjük.
  4. Ezalatt megfőzzük a pudingot is: a port a cukorral a 2 dl tejben hidegen elkeverjük (így nem lesz csomós), majd a többi tejbe forráspontnál beleöntjük, és közepes lángon, folytonos keveréssel sűrűsödésig (kb. 5-6 perc) főzzük. Ha kész, hagyjuk hűlni.
  5. A grillázst a Házi grillázs című receptem szerint készítjük el (ott nagyon részletesen le van írva a készítés), majd nagyon apróra összetörjük, a néhány nagyobb szemet pedig kiválogatjuk dísznek a torta tetejére.
  6. A krémbe dermesztés után belekeverjük a diót, összedolgozzuk a kihűlt pudinggal, majd a grillázzsal. Ha nem elég sűrű, dobjunk még bele 10-15 dkg darált diót, és tegyünk további 20 percre hűtőbe.
  7. A piskótát 3 lapba vágjuk. Ha nagyon púposra feljön, nyugodtan szeljünk le kicsit a domború tetejéből, így nem lesz olyan vastag a felső lap, és nem is fog lefolyni róla a krém.
  8. Megkenjük bőségesen a krémmel az alsó lapot, rátesszük a következőt, és azt is megkenjük. Erre kerül a legfelső lap, majd az egész tortát felül és oldalán is vastagon bevonjuk a krémmel.
  9. Megszórjuk a maradék nagyobb szemű grillázzsal, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Érdemes tálalás előtt 1 órával kivenni a hűtőből, úgy lesz tökéletes.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 124
elküldve: 1
receptkönyvben: 69
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diótorta, grillázstorta, diókrémes grillázstorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cinipók
cinipók Fri, 2012-08-03 20:04

A grillázst mozsárban nagyon könnyű összetörni! (pici segítség) Most lettem kész! Csoda lett! Köszönet érte Sütőtöknek! :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-07-04 11:21

Hát ezt nem értem. :( Én jól írtam le, szerkesztés után meg emígy lett, ezt már észre se vettem. Ezt azért tudom, mert "másolás+beillesztés" módszerrel megőriztem az eredetit. De javítom, és köszönöm az észrevételt! :) A krémhez csak tojássárgája kell, fehérje nem!

DGabi
DGabi Wed, 2012-07-04 11:59

Szívesen! Én is köszönöm a válaszodat! :-) Szép napot!
DGabi

DGabi
DGabi Wed, 2012-07-04 11:16

Kedves Sütőtök!
A krémhez mennyi tojás kell?? Mert csak 4 tojássárgáját írtál a hozzávalóknál. A leírásban viszont szerepel tojás és tojássárgája. Így nem érthető a krém készítése számomra. Köszi!
DGabi

1355
tojás 6 db
cukor 25 dkg
víz 15 ek
finomliszt 30 dkg
sütőpor 0.5 csomag
dió 15 dkg
vaníliaaroma 2 kávéskanál
tojássárgája 4 db
cukor 15 dkg
vaj 40 dkg
dió 20 dkg
rum 0.3 ml
vaníliaaroma 1 kávéskanál
vaníliás pudingpor 1.5 csomag
tej 4 dl
porcukor 2 ek
dió 10 dkg
cukor 30 dkg