Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miến Cua Bể

Miến Cua Bể
Miến Cua Bể
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ideje Vietnamban élek, és tanulgatom a kedvenc ételeink receptjeit. A rákleves abszolút idetartozik. Ez egy alaprecept lesz, amit leírok, de kedvünkre lehet beledobálni zöldségeket a levesbe, illetve rántottát felcsíkozva, vagy akár sült tofut is.

hozzávalók / 4 adag

nước dùng "alaplé"

miến cua bể "vietnami rákleves"

Szólj hozzá!

elkészítés

nước dùng "alaplé"

  1. Először elkészítjük az alaplevet, ami annyiban különbözik a megszokottól, hogy kevesebb hozzávalót tartalmaz, így egyes összetevők íze jobban dominál. Kb. 1,2 liternyi alapléhez másfél liter vízbe teszünk fél kg tyúkcombot, és felforraljuk.
  2. Egy vöröshagymát héjastól elfelezünk, és 5 cm darab gyömbért feldarabolunk, majd egy mozsárban egy kicsit összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
  3. Szárított pici halakat vagy rákot beáztatunk 15 percre, és azokat is a leveshez adjuk (elhagyható).
  4. Egy órát hagyjuk csendesen főni, a habot néha eltávolítjuk. A legvégén megsózzuk a levet, és egy szűrőn leszűrjük. Ezzel készen van az alaplé.

miến cua bể "vietnami rákleves"

  1. A "jó esetben" megtisztított rák nyers húsát annyi vízben megfőzzük pár perc alatt, amennyi ellepi. Adjunk a főzővízhez fél evőkanál rákpasztát és egy teáskanál sót. Amint kész, szűrjük le, és tegyük félre.
  2. Forraljunk fel vizet, és öntsük az üvegtésztára, hagyjuk állni a forró vízben a tésztát 10 percig (én meg szoktam főzni 1-2 perc alatt, de állítólag nem kell). A vizet sózzuk meg. Szűrjük le, majd tegyük félre.
  3. A zellert és a vízispenótot csíkozzuk fel, dobjuk bele forrásban lévő sós vízbe, és puhítsuk meg egy kicsit. Szűrjük le.
  4. Egy serpenyőben kevés olajon a fokhagymát pirítsuk meg (újhagymát is karikázhatunk bele), tegyük hozzá a rákhúst is. Ízesítsük egy kis ételízesítővel (vietnamiak MSG-ot használnak, azt nem javaslom), borssal, és karamellizáljuk meg egy leheletnyi cukorral.
  5. A tamarind pasztát, a maradék rákpasztát adhatjuk a rákhoz is, és a végén a levesbe is belekeverhetjük.
  6. A leves összeállításánál először tegyük a tálba az üvegtésztát, a puhított zöldségeket, a rákot, locsoljuk meg jól limelével, majd öntsük fel alaplével.
  7. Tálaljunk hozzá minél több friss zöldséget, pl. répát, salátákat, bazsalikomot, koriandert... Tartalmasabbá tudjuk tenni sült tofuval, algákkal, csíkokra szelt tojásrántottával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 989
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vietnami rákleves, rákleves, vietnámi rákleves, vizispenótos rákleves üvegtésztával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

577
víz 1.5 l
csirkecomb 0.5 kg
vöröshagyma 1 közepes db
gyömbér 5 cm
0 ízlés szerint
szárított rák 2 ek
királyrák 500 g
üvegtészta 300 g
vízispenót 100 g
zellerlevél 3 db
fokhagyma 2 gerezd
ételízesítő 2 teáskanál
cukor 1 teáskanál
rákpaszta 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
bors 0 ízlés szerint
limelé 1 lime-ból nyert
tamarind paszta 1 evőkanál