Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács Audrey konyhájából

Mézeskalács Audrey konyhájából
Mézeskalács Audrey konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

SZÉP, FINOM és még PUHA is :)

Nálunk nincs karácsony mézeskalács nélkül. Gyerekként még anyuval sütöttük, évek óta pedig minden évben összejövünk barátnőimmel, tesómmal, és együtt készítjük. Ez az élmény mindig meghozza a karácsonyi hangulatot, amiben persze a forralt bor is közrejátszik, amit készítés közben iszogatunk. :)

Én szoktam mindenkinek előre begyúrni a tésztát, tehát jó sok adagot. Az évek alatt sok receptet kipróbáltam már, sokat kísérletezgettem, volt amelyik nagyon kemény volt, inkább dísznek volt csak jó, aztán volt, hogy finom puha volt, de nem mutatott túl jól a fán, vagy kemény lett, nehezen tudtunk vele dolgozni.

Sok kísérletezgetés és módosítgatás után ez lett végül a tuti mézeskalács recept, ami nagyon szép (formás, szép színe van és fényes) de közben hihetetlenül finom is és kellően puha. Így bátran ajándékozhatom azoknak, akik megenni szeretik és azoknak is, akik csak a fát díszítik vele. :)

hozzávalók / 10 adag

A mézeskalácshoz

A kenéshez

A díszítéshez

ajánlat

Sütés előtt is díszíthetjük a mézeskalácsokat magokkal, miután megkentük tojásfehérjével (mandulaforgács, szeletelt, szegfűszeg, tökmag, napraforgómag, szezámmag).

Mi zacskót szoktunk használni a díszítéshez, beletesszük a tojáshabot, az egyik sarkát kilyukasztjuk, vagy nagyon-nagyon picit levágjuk.

Ételfestékkel meg is színezhetjük a tojáshabot, és a habra szórhatunk színes cukorkákat, cukorgyöngyöket is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olvasszuk fel és keverjük el a vajat a mézzel, a cukorral, valamint a narancs- és citromhéjjal, majd hagyjuk kicsit kihűlni (nem kell megvárni, míg teljesen kihűl és megkeményedik).
  2. Közben keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, sót.
  3. A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojásokat és a lisztes keveréket, majd dolgozzuk össze kézzel, amíg el nem válik az edény falától. Ne ijedjünk meg, ha kicsit ragacsos a tészta, mert a hűtőben fog még keményedni. Szórjuk meg egy kis liszttel a tetejét, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni!
  4. Másnap a szaggatáshoz szedjünk ki kis cipókat a tésztából, kicsit gyúrjuk át és lisztezett deszkán kb. 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk (minél nagyobb figurát szeretnénk, annál vastagabbra hagyhatjuk, de vigyázzunk mert meg fognak még dagadni sütéskor). Szaggassunk formákat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzünk.
  5. Kenjük meg őket vékonyan tojásfehérjével (ettől szép fényesek lesznek), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (kb. 6-10 perc).
  6. Miután kihűltek, díszíthetjük őket tojáshabbal: a tojásfehérjét keverjünk el 1 tk citromlével és folyamatosan keverjünk hozzá porcukrot egészen addig, amíg kellően sűrű nem lesz (kb. 15-20 dkg). Akkor jó, ha a kanálról már nem folyik folyamatosan, hanem lassan csepeg a máz. Zacskóba szoktam tenni, aminek az egyik sarkára nagyon pici (kb. 1 mm-es) lyukat vágok. Kellő sűrűségű máznál nem folyik ki a lyukon magától, csak nyomásra.
  7. Ha megszáradt rajtuk a máz, tegyük őket dobozba és ott tartsuk őket, hogy ne száradjanak ki. Tegyünk a dobozba egy gerezd almát vagy vizes zsebkendőt, és akkor garantáltan puhák maradnak. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 189
elküldve: 4
receptkönyvben: 81
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szép és finom mézeskalács, mézes figurák, karácsonyi mézeskalács, puha mézeskalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mariad
mariad Sun, 2016-12-18 19:09

Kedves Audrey!
Eletem elsö mezeskalacsa /elmultam 70 eves!/ mindig ugy gondoltam hogy en ugy sem tudok jot csinalni es nagyon sok munkaval jar! de a te recepteddel könnyen gyorsan nagyon finomak lettek! Mi Stockholmban lakunk es az unokaim meg ilyet sosem ettek nem is ismertek de nagyon izlett nekik söt meg az Anyukajuk is nagyon dicserte. Köszönöm szepen ezutan biztosan fogok meg csinalni.
Kellemes ûnnepeket Neked!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Thu, 2017-01-19 09:53

Kedves Maria!
Nagyon köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy sikerélményed volt a recepttel, hogy elkészítetted és az unokáidnak is ízlett. :)
További örömteli sütést főzést kívánok!
Audrey

Shanna21
Shanna21 Tue, 2015-12-22 14:52

Tegnap elkészítettük, tényleg tökéletes lett. Puha, nagyon finom. Ez a legjobb mézeskalács, amit én valaha készítettem. Én megtartom a receptet, köszönöm!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Tue, 2016-12-06 16:21

Kedves Shanna21!
Elnézést, most látom csak, hogy nem válaszoltam tavaly, köszönöm a a visszajelzést, örülök, hogy bevállt a recept! Remélem még sok örömet okoz, idén is aktuális már, lehet készíteni. :)
Mi a barátaimmal most fogjuk elkészíteni (én gyúrok be mindenkinek több adagot és közösen szaggatjuk, sütjük). Ezért is néztem meg mit kell még beszereznem. :)

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Wed, 2014-12-17 14:22

Idei tapasztalat: sajnos lusta voltam idén és nem vártam meg, hogy teljesen feloldódjon a cukor. Hiba volt, ettől picit pöttyös lett a tészta, meglátszott benne. Persze ez csak engem zavart, mert nagy sikere van és ízlik mindenkinek. :)

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Mon, 2013-12-09 12:14

Hétvégén megvolt az idei közös mézeskalács sütés is. :)
Most is így készítettem a tésztát és nagyon finom lett és talán még szebbek mint tavaly, de minden évben úgy gondolom, hogy sose voltak még ilyen szépek. :)
A figurák egy része sajnos nem élte meg a díszítést, a fiúk mindig kerestek csúnyábakkat amit meg lehet enni. :)

467
finomliszt 50 dkg
vaj 10 dkg
méz 25 dkg
cukor 10 dkg
tojás 2 db
sütőpor 1 csomag
szódabikarbóna 1 tk
cukrozatlan kakaópor 1 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
mézeskalács fűszerkeverék 0 ízlés szerint
gyömbér 1 teáskanál
szerecsendió 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet
tojásfehérje 1 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
citromlé 1 teáskanál