Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres sertéskaraj ahogy Judyth készíti

Méteres sertéskaraj ahogy Judyth készíti
Méteres sertéskaraj ahogy Judyth készíti
170 perc / előkészület: 30 perc sütés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi ünnepi étek... egy igazi "nagyágyú" az étkek között! Ugyan nem az olcsó kategóriába sorolható, de megérdemeljük, hogy időnként kényeztessük magunkat, szeretteinket... imádni fogja, aki kipróbálja!!!

hozzávalók / 6 adag

Sertéskaraj

Töltelék

ajánlat

A sajtok fogják össze tulajdonképpen a tölteléket, nem folyik ki belőle sütés közben! Lehet a töltelék dugdosása közben reszelt füstölt sajtot a szeletek közé szórni. Ha változtatunk a sajtokon, olyat válasszunk, amelyik tényleg nem folyik ki.

Valóban különleges húsétel, s fergetegesen finom!

A fotón a monogram - mielőtt még valaki rosszra gondolna - engem "takar"!:)

Szólj hozzá!

elkészítés

Sertéskaraj

  1. A sertéskarajt megmossuk, s egészen vékonyan (kb. fél cm széles) felszeleteljük (bevagdossuk), de úgy, hogy az alja egyben maradjon. Enyhén megsózzuk végig, szeleteket széthajtva. Egy kis tejfölben elkeverjük a fűszerkeveréket, 5-6 gerezd, átnyomott fokhagymát, kevés olajat, s jól összekeverjük őket, s ezzel a keverékkel végigkenjük a szeleteket, lefedjük, hűtőbe tesszük, kb. 2 óráig hagyjuk állni. (Még jobb, ha egy egész éjszakát áll lefedve a hűtőben, az ízek jobban összeérnek!) Már ekkor érdemes olyan jénai tálba, tepsibe tenni, amiben sütni fogjuk, van fedele, s hosszában kényelmesen belefér - majdnem épp passzol. Egy kevés olajat öntünk az aljára, úgy tesszük bele a húst, s kenjük meg úgy, ahogyan írtam.
  2. Ha a töltelékeket előkészítettük, jöhet az összeállítás.
  3. A karajt kivesszük a hűtőből, s a töltelékkel mindegyikből teszünk minden szelet közé, ha több lenne a töltelék, nyugodtan dugdossuk bele ide-oda, ne maradjon ki semmi, ettől a karajnak sem lesz semmi baja, sőt!
  4. Ha ezzel készen vagyunk, öntünk alá vizet (kb. 1-1,5 dl), lefedjük, s először - sercegésig - 200 fokon, majd lassú, 150 fokon, alsó-felső sütéssel 2 óráig sütjük, majd levesszük a fóliát (azért hústűvel megszúrjuk, hogy tényleg puha-e, de biztosan puha lesz), s légkeveréssel szép színűre sütjük.
  5. Kissé állni hagyjuk, s lehet ferdén szeletelni.
  6. Bármilyen, tetszés szerinti körettel lehet tálalni, ízlés dolga. Hidegen, salátával is nagyon finom, sőt, kihűtve, hidegtálakhoz is, felszeletelve - a lényeg, hogy ferdén - kiválóan alkalmas!
  7. Ezt az adagot én most 6 főre jelölöm be, de természetesen többször tudunk belőle enni, épp ezért készítettem ennyiből, hogy maradjon belőle másnapra, esetleg harmadnapra - személyek számától függően. A tíz ujját megnyalja ezután az, aki fogyaszt belőle.

Töltelék

  1. A paradicsomokat félbevágjuk, majd felszeleteljük, a paprikákat (lehet kaliforniai is, bármilyen) vékonyan felkarikázzuk, a trappista sajtot, a hóvirág sajtot kb. fél cm-es vastagságúra daraboljuk, a lapkasajtot (mindegy milyen) csíkokra tépdessük kézzel, a bacon szalonnát szeletenként félbehajtjuk, a 2 fej vöröshagymát és a lilát is megpucoljuk, félbevágjuk, s félkörösen vastagabb szeletekre daraboljuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk - ízlés szerinti mennyiséget (mi nyersen szeretjük, de sütve nem igazán, így annyit tettem bele csak, hogy az íze belesüljön, de lehet bőven, aki szereti).
  2. Itt szeretném javasolni: miután megtöltöttük a karajt, tehetünk a karaj két oldalára megmosott, apró szemű burgonyát, akár héjastól, akár megpucolva - ha van hely a hús mellett -, mert levet fog engedni, s nagyon finom, ebben a fűszeres pecsenyelében párolódott burgonya. Ez csak egy ötlet volt - ugyan, jó ötlet!:) Esetleg rálocsolhatjuk a köretre - burgonyapüré illik hozzá a legjobban -, de semmiképpen ne öntsük ki. Ha ekkor nem használjuk fel, tegyük hűtőbe, s másnap egy finom, tejfölös burgonyaleveshez felhasználhatjuk, isteni ízt ad neki.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x10 cm
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 332
elküldve: 4
receptkönyvben: 89
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tűzdelt hús, töltött sertéskaraj, egyben sült karaj

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JAMES BOOND007
JAMES BOOND007 Sun, 2015-12-20 17:08

Nálunk is ez lesz karácsonykor az egyik fogás, mely igazán szuper fogás lesz! :) Köszönöm a receptet! :) Már kóstoltam egyik ismerősünknél, mind a 10 ujjam megnyaltam utána! Ő mondta, Nálad találom meg a leírást! :) A fotó is guszta, mint minden, amit feltöltesz, kedves Judyth! :)

L. Tifani
L. Tifani Sat, 2015-12-19 18:00

Valóban TÖKÉLETES KARÁCSONYI FOGÁS lesz nálunk, közkívánatra!!! Igazi nagyágyú, ahogyan írod! Annyira, de annyira ízlett mindegyikünknek, hogy azt leírni nem lehet! Köszönet ezért is, külön, kedves Judyth!!! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2015-12-13 14:38

Ez az étel, nem "vasárnapi alkalom" - természetesen, az is lehet -, hanem egy TÖKÉLETES KARÁCSONYI FOGÁS!!!!
Ezt sem "bírta" a NoSalty kiemelni......! :))))))

1231
sertés rövidkaraj 1.5 kg
tejföl 1.5 dl
magyaros fűszerkeverék 3 kávéskanál
fokhagyma 6 gerezd
napraforgó olaj 0.5 dl
0 ízlés szerint
paradicsom 3 közepes db
paprika 2 közepes db
trappista sajt 20 dkg
sajt 20 dkg
lapkasajt 7 db
bacon 30 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
lila hagyma 2 közepes db
kolbász 20 dkg