Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve

Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
Meggyes-mákos rétes gazdagon töltve
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lánykorom óta szeretek rétest húzni, mert mindig emlékeztet, hogy tanultam meg.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, 1 tojássárgáját és a langyos vízben elkevert ecetet lassanként hozzádolgozzuk. Lágy, sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha már elválik a kezünktől.
  2. Lisztezett deszkára kirakjuk a tésztát és pihentetjük kb. 20 percig. Addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, mézet, vaníliarúd kikapart magjait, jól megmosott citrom reszelt héját és levét egy tálba tesszük és a 15 dkg porcukorral elkevert 1,5 dl felforralt, majd kihűtött vízzel leöntjük a mákot. Jól elkeverjük. A kimagozott meggyet leszűrjük.
  3. 3 kanál mangalica zsírt és 2 dl napraforgó olajat összemelegítünk langyosra. Az asztalt leterítjük egy tiszta abrosszal, meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon rá a rétestészta. (Nekem van egy fehér vászon abroszom csak a rétes húzásra.)
  4. Az asztal közepére tesszük a tésztát és egy kanál langyos zsíros olajjal megkenjük a tetejét és kezdhetjük a nyújtást. Először a közepét húzkodjuk szét, majd a széleit gyors mozdulatokkal és bátorsággal az asztal sarkáig húzkodjuk két kézzel hosszában és szélességében is egyformán. A tészta lelógó részeit az egyik saroktól elkezdve a kezünkre tekerve körbe leszedjük és félre tesszük.
  5. Először a mákos tölteléket kanállal szétosztjuk a rétesre, majd a lecsepegtetett meggyet rászórjuk, hogy mindenhova jusson. Meglocsoljuk jól a langyos zsíros olajjal és a rövidebbik felén mindkét oldalán ráhajtjuk a tészta széleit. Megkenjük olajjal és az abrosz segítségével feltekerjük. Elvágjuk három egyenlő részre és gyors mozdulattal belehelyezzük a kizsírozott tepsibe mind a három részét egymás mellé. A tetejét olajjal még kicsit meglocsoljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 percig szép pirosasra sütjük. Ha kész, langyosra hűtjük a tepsiben hagyva, majd felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x30 cm
  • elkészítettem: 300 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 772
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Smaragd konyha

Mióta szakács: 2014.05.04.
149 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

meggyes-mákos rétes házi tésztával, házi készítésű rétestészta meggyel és mákkal töltve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1230
rétesliszt 10 dkg
finomliszt 15 dkg
tojássárgája 1 db
1 csipet
víz 1.5 dl
ecet 1 kk
mák 30 dkg
porcukor 15 dkg
meggybefőtt 1.2 kg
vanília 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
méz 3 ek
mangalica zsír 3 ek
napraforgó olaj 2 dl
víz 1.5 dl