Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márton napi libaleves

Márton napi libaleves
Márton napi libaleves
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak (köztük az én baranyai kis falumnak is) Szent Márton a védőszentje.
A védőszent napjához közelebb eső vasárnapon - jellemzően a nyár vége felé vagy ősszel, a betakarítások végeztével - tartják a búcsút. A búcsú egyházi megfogalmazás szerint Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, büntetések elengedése részben vagy teljesen. Néprajzi megközelítésben a búcsú, a falvak egyik legfontosabb közösségi eseménye, amelynek megünneplésére minden család vendégeket hív. A búcsú a mai napig megmaradt a falu közösségi élményének, a rokon- és barátlátogatás alkalmának.
A Márton nap ünnepléséhez, a Márton napi búcsúhoz kapcsolódik a lúdfogyasztás szokása is. A Dunántúlon jellemzően e napon vágták le Márton lúdját, s kóstolták meg hozzá az újbort. Ennek a szokásnak egyszerű oka volt, november elejére vált igazán jó ízűvé a lúdhús, és ez idő tájt olcsóbb volt, mint máskor. Tökéletes szereplője az ünnepi asztalnak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A liba csontosabb részeiből kiváló leves készíthető, míg combjaiból, húsosabb részeiből saját zsírjában remek pecsenye süthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
  2. Lassú tűzön főzzük a levest.
  3. Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
  4. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
  5. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
  6. Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
  7. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 436
elküldve: 5
receptkönyvben: 186
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: Márton-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

libaleves Márton napjára, Szent Márton libalevese, libaleves az újborhoz

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Mon, 2015-04-06 17:47

Nem olyan "eros", mint egy masik husleves, de nagyon kellemes izu. Koszonom a receptet!
udv:witch

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Fri, 2014-11-21 18:21

Én farhátból csináltam, isteni finom volt. Szárnyból nem annyira jó, mert alig van rajta hús, szinte csak csont és bőr. Pedig két egész szárnyat tettem bele, zsír sincs rajta, de azért belapátoltuk az egészet. Farhátból ajánlom.

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sun, 2012-11-11 13:09

Szia!
Egy kérdés: én azt hallottam, nagyon finom a libaszárnytő leves.
Tudsz erről valamit??Köszi

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2011-10-21 11:47

Bizony nagyon finom tud lenni egy ilyen leves.Erősebb fűszerezést igényel mint a marha,vagy csirke leves.Kiváló a recept és még egy kis friss majoránnát is szoktam belefőzni.

906
libaaprólék 1 kg
sárgarépa 4 nagy db
fehérrépa 3 nagy db
vöröshagyma 1 nagy db
zeller 1 kis db
fokhagyma 8 gerezd
fekete bors 10 szem
paprika 1 db
hegyes erős paprika 3 közepes db
rozmaring 1 szál
kakukkfű 1 szál
0 ízlés szerint
tészta 20 dkg
víz 3 l