r
Nosalty Logó

Márton napi libaleves

NS
Márton napi libaleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

906
Kalória
33.6g
Fehérje
84.3g
Szénhidrát
49g
Zsír
1167.9g
Víz
112g
Koleszterin
14.7g
Élelmi rost
17.4g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 906 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3628 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 60 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1318.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    632 mg
  • Nátrium
    293 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    1167.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1301 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    5278 micro
  • β-karotin
    12661 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    469 micro
Összesen 906 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    134.5 g

Zsír

  • Összesen
    196 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5272.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    533 mg
  • Foszfor
    2529 mg
  • Nátrium
    1174 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    337.2 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

Víz

  • Összesen
    4671.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5203 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    349 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    259 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1016 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    21112 micro
  • β-karotin
    50644 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1876 micro
Összesen 3628 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    349 micro
  • β-karotin
    838 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 60 kcal

Elkészítés

  1. A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
  2. Lassú tűzön főzzük a levest.
  3. Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
  4. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
  5. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
  6. Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
  7. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 180 p

Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak (köztük az én baranyai kis falumnak is) Szent Márton a védőszentje. A védőszent napjához közelebb eső vasárnapon - jellemzően a nyár vége felé vagy ősszel, a betakarítások végeztével - tartják a búcsút. A búcsú egyházi megfogalmazás szerint Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, büntetések elengedése részben vagy teljesen. Néprajzi megközelítésben a búcsú, a falvak egyik legfontosabb közösségi eseménye, amelynek megünneplésére minden család vendégeket hív. A búcsú a mai napig megmaradt a falu közösségi élményének, a rokon- és barátlátogatás alkalmának. A Márton nap ünnepléséhez, a Márton napi búcsúhoz kapcsolódik a lúdfogyasztás szokása is. A Dunántúlon jellemzően e napon vágták le Márton lúdját, s kóstolták meg hozzá az újbort. Ennek a szokásnak egyszerű oka volt, november elejére vált igazán jó ízűvé a lúdhús, és ez idő tájt olcsóbb volt, mint máskor. Tökéletes szereplője az ünnepi asztalnak.

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek