r
Nosalty Logó

Márton napi libaleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Márton napi libaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 906 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3628 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1318.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    632 mg
  • Nátrium
    293 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1167.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1301 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    5278 micro
  • β-karotin
    12661 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    469 micro
Összesen 906 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    134.5 g

Zsír

  • Összesen
    196 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5272.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    533 mg
  • Foszfor
    2529 mg
  • Nátrium
    1174 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    337.2 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    4671.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5203 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    349 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    259 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1016 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    21112 micro
  • β-karotin
    50644 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1876 micro
Összesen 3628 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    349 micro
  • β-karotin
    838 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
  2. Lassú tűzön főzzük a levest.
  3. Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
  4. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
  5. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
  6. Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
  7. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
  • Receptkönyvben: 129
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 60551
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 11.

Ajánló

A liba csontosabb részeiből kiváló leves készíthető, míg combjaiból, húsosabb részeiből saját zsírjában remek pecsenye süthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is virágzott. Emlékét számos településnév őrzi, sok falunak (köztük az én baranyai kis falumnak is) Szent Márton a védőszentje. A védőszent napjához közelebb eső vasárnapon - jellemzően a nyár vége felé vagy ősszel, a betakarítások végeztével - tartják a búcsút. A búcsú egyházi megfogalmazás szerint Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, büntetések elengedése részben vagy teljesen. Néprajzi megközelítésben a búcsú, a falvak egyik legfontosabb közösségi eseménye, amelynek megünneplésére minden család vendégeket hív. A búcsú a mai napig megmaradt a falu közösségi élményének, a rokon- és barátlátogatás alkalmának. A Márton nap ünnepléséhez, a Márton napi búcsúhoz kapcsolódik a lúdfogyasztás szokása is. A Dunántúlon jellemzően e napon vágták le Márton lúdját, s kóstolták meg hozzá az újbort. Ennek a szokásnak egyszerű oka volt, november elejére vált igazán jó ízűvé a lúdhús, és ez idő tájt olcsóbb volt, mint máskor. Tökéletes szereplője az ünnepi asztalnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek