r
Nosalty Logó

Maritozzo con la panna

Olasz Gasztronómiai Világhét
Maritozzo con la panna
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

562
Kalória
10.3g
Fehérje
83.5g
Szénhidrát
20.4g
Zsír
44.1g
Víz
23.1g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
18.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 562 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 6761 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 298 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    672 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    83.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 562 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.6 g

Zsír

  • Összesen
    245.4 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    111 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10852.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    789 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    1354 mg
  • Nátrium
    8066 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1002.1 g
  • Cukor
    226 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    529.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    699 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 6761 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 298 kcal

Elkészítés

előtészta

  1. Az előtészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd (lehetőleg 27°C-on) addig kelesztjük, amíg duplájára nő.

édes zsemle

  1. A liszthez morzsoljuk az élesztőt, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az összekevert tojást és tejet, a malátát, végül a mézet és cukrot is.
  2. Hozzáadjuk a megkelt előtésztát is, sózzuk, és addig keverjük, míg elválik az edény falától.
  3. Folyamatos kevergetés közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a szőlőmagolajat, egyszerre mindig csak annyit öntve hozzá, amennyit felszív a tészta.
  4. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a narancs héját lereszeljük és mindkettőt a tésztához dolgozzuk.
  5. Szobahőmérsékleten (27°C a legjobb), fóliával letakarva másfél órát kelesztjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A pihentetett tésztából 50 grammos adagokat készítünk, a kiporciózott tésztát egyesével virgoljuk (tenyérgyökkel gömbölyítjük) és ovális alakúra formázzuk. Ezt is hagyjuk kelni másfél órát 27°C-on.
  7. A megkelt bucikat lekenjük tojás és tej egyvelegével, majd majd 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük.
  8. Közben porcukrot vízzel 1:1 arányban elkeverünk, és ezzel kenjük le a sütőből kivéve a zsemléket.

tejszínhab

  1. A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A kész krémet habzsákba töltjük.
  2. A teljesen kihűlt a zsemléket srégen bevágjuk és megtöltjük a tejszínhabbal. A felesleget spatulával vagy késsel leszedjük, majd az egészet porcukorral alaposan megszórjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C

A maritozzo az egyik leglégiesebb édesség ami csak létezik: a habkönnyű, édes zsemlékbe mindössze vaníliás tejszínhab kerül, így minden falat csak úgy olvad az ember szájában. Az Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából Rosario Simeoli, a Trattoria Pomo d'Oro konyhafőnöke a kameráink előtt mutatta meg, hogyan készül Lazio édes büszkesége.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek