r
Nosalty Logó

Maritozzo con la panna

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olasz Gasztronómiai Világhét
Maritozzo con la panna
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 562 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 6761 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Összesen 298 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    672 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 562 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.6 g

Zsír

  • Összesen
    245.4 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    111 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10852.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    789 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    1354 mg
  • Nátrium
    8066 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1002.1 g
  • Cukor
    226 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    529.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    699 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 6761 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    355 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 298 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Elkészítés

előtészta

  1. Az előtészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd (lehetőleg 27°C-on) addig kelesztjük, amíg duplájára nő.

édes zsemle

  1. A liszthez morzsoljuk az élesztőt, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az összekevert tojást és tejet, a malátát, végül a mézet és cukrot is.
  2. Hozzáadjuk a megkelt előtésztát is, sózzuk, és addig keverjük, míg elválik az edény falától.
  3. Folyamatos kevergetés közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a szőlőmagolajat, egyszerre mindig csak annyit öntve hozzá, amennyit felszív a tészta.
  4. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a narancs héját lereszeljük és mindkettőt a tésztához dolgozzuk.
  5. Szobahőmérsékleten (27°C a legjobb), fóliával letakarva másfél órát kelesztjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A pihentetett tésztából 50 grammos adagokat készítünk, a kiporciózott tésztát egyesével virgoljuk (tenyérgyökkel gömbölyítjük) és ovális alakúra formázzuk. Ezt is hagyjuk kelni másfél órát 27°C-on.
  7. A megkelt bucikat lekenjük tojás és tej egyvelegével, majd majd 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük.
  8. Közben porcukrot vízzel 1:1 arányban elkeverünk, és ezzel kenjük le a sütőből kivéve a zsemléket.

tejszínhab

  1. A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A kész krémet habzsákba töltjük.
  2. A teljesen kihűlt a zsemléket srégen bevágjuk és megtöltjük a tejszínhabbal. A felesleget spatulával vagy késsel leszedjük, majd az egészet porcukorral alaposan megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 2557
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 09.

Ajánló

A 27°C-on való kelesztést házilag úgy a legkönnyebb elérni, ha a (kikapcsolt) sütő aljára beteszünk egy tálka forrásban lévő vizet, a tésztát középre tesszük egy rácson, majd rácsukjuk a sütőajtót.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Maritozzo con la panna
Olasz Gasztronómiai Világhét 14 recept

A maritozzo az egyik leglégiesebb édesség ami csak létezik: a habkönnyű, édes zsemlékbe mindössze vaníliás tejszínhab kerül, így minden falat csak úgy olvad az ember szájában. Az Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából Rosario Simeoli, a Trattoria Pomo d'Oro konyhafőnöke a kameráink előtt mutatta meg, hogyan készül Lazio édes büszkesége.

Hozzávalók

előtészta

édes zsemle

tejszínhab

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...