Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött zsömle Csokoládé és rúzs konyhájából

Töltött zsömle Csokoládé és rúzs konyhájából
Töltött zsömle Csokoládé és rúzs konyhájából
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen, akinek ismerős... ez egy retro étel:)!! De én imádom! Mamám sokat csinált kislány koromban, mindig alig vártam, hogy elkészüljön. Akkor azt hittem, nagy ördöngösség megcsinálni, pedig nagyon egyszerű és gyors :D Jó lehet egy tartalmas leves után, vagy desszertként, kinek mi tetszik ;)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kitűnő, ha valaki hirtelen betoppan, és nincs mit az asztalra tenni, de remek egy tartalmas leves után is, ha nem akarunk a gombóccal bíbelődni. Én desszertként is imádom, vacsorára... Langyosan, hideg tejföllel és egy leheletnyi porcukorral...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 6 db zsömlének (jobb, ha kicsit száraz vagy másnapos) levágjuk a tetejét. Akkora lyuk kell, hogy könnyen beletölthessük majd a túrós keveréket (kb 5-6 cm átmérő). Kiszedjük a belsejét - de ne lyukasszuk ki az alját! Félretesszük, és elkészítjük a tölteléket.
  2. Töltelék: a 3 tojássárgáját egy villával kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Utána hozzáadjuk a túrót, és jól összekeverjük (kicsit áttörjük). Beleszórjuk a mazsolát. Megkóstoljuk, mennyire édes? Ha nem eléggé, tegyünk hozzá porcukrot még, ha pedig túl édes NEM kell aggódni: a felvert tojásfehérje, amit most hozzáforgatunk, lágyítja az ízét!
  3. Utána egy edénybe öntjük a 2 dl tejet, és megforgatjuk benne a zsömléket. Körülbelül úgy, mint a tiramisunál a babapiskótát. Zsömlétől függően több tejet is felvehet (pótolni kell ilyenkor). Ha túl sokáig forgatjuk, akkor jobban szétfolyik majd a tepsin (így is finom, csak nem olyan esztétikus...), de ha csak hozzáér a tejhez, túl kemény marad. Szóval érzéssel.
  4. A zsömléket kizsírozott (vagy vajazott) tepsire rakjuk, és beletöltjük a tölteléket. A fél kg túró 6 nagy zsömlét teljesen kitölt, de vehetünk több zsömlét, akkor viszont kicsit kevesebb töltelék kerül a bele. A lényeg, hogy egyenletesen szétoszlassuk.
  5. A zsömlék tetejét is megforgatjuk a tejben, és visszahelyezzük a "kupakokat".
  6. Megkenjük a tejföllel, és 170 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Ennyi idő alatt összeérnek az ízek, és megbarnul a tejföl. Melegen és langyosan isteni, szobahőmérsékleten finom, hűtő hidegen pedig nem rossz (de akkor már ott a mikró!). Én tálaláskor teszek rá még tejfölt, és megszórom porcukorral:)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 739
elküldve: 1
receptkönyvben: 34
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Csokoládé és rúzs

Mióta szakács: 2014.05.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós zsömle, mazsolás túrós zsemle, édes túrótöltelékkel töltött zsemle

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

463
zsemle 6 db
tehéntúró 50 dkg
tojás 3 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tejföl 175 g
porcukor 4 púpozott ek
tej 2 dl
mazsola 5 dkg