Semlor - marcipános, tejszínhabos zsemle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
4 kcal
-
42g tej23 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
11g cukor42 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A marcipánmasszához
-
17g mandula98 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
1g konyak2 kcal
A tejszínhabhoz
-
42g habtejszín122 kcal
-
2g porcukor7 kcal
Összesen
722
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
50g friss élesztő53 kcal
-
500g tej280 kcal
-
800g finomliszt2912 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A marcipánmasszához
-
200g mandula1180 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
8g konyak18 kcal
A tejszínhabhoz
-
500g habtejszín1460 kcal
-
21g porcukor81 kcal
Összesen
8651
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
18.4g tej10 kcal
-
29.5g finomliszt107 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
5.5g vaj40 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tojás3 kcal
A marcipánmasszához
-
7.4g mandula43 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
-
5.5g habtejszín16 kcal
-
0.3g konyak1 kcal
A tejszínhabhoz
-
18.4g habtejszín54 kcal
-
0.8g porcukor3 kcal
Összesen
319
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 498.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.1 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
722
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.1 g
Zsír
-
Összesen 451 g
-
Telített zsírsav 217 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 164 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 1224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5976.9 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 1686 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 786 mg
-
Foszfor 2523 mg
-
Nátrium 628 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 997.5 g
-
Cukor 351 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 618.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2917 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 58 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 189 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 752 micro
-
Kolin: 483 mg
-
Retinol - A vitamin: 2865 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 635 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 389 micro
Összesen
8651
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
319
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
5 dkg friss élesztő
-
5 dl tej
-
80 dkg finomliszt
-
13 dkg cukor
-
1 csipet só
A marcipánmasszához
A tejszínhabhoz
-
500 ml habtejszín
-
3 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához az élesztőt morzsoljuk egy konyhai robotgép táljába, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót (kivéve a tojást!), minden legyen szobahőmérsékletű. Kis fokozaton keverjük 3 percig, majd újabb 5 percig nagy fokozaton. (Ha nincs konyhai robotgépünk, természetesen kézzel is gyúrhatjuk, de a tésztát nagyon selymesre kell kidolgozni, így könnyebb géppel.) Letakarva pihentessük 1 órát, míg duplájára nő.
- Tegyük lisztezett felületre, osszuk 20 darabra, gömbölyítsük gombóccá (érdemes előtte lemérni a tészta súlyát, és elosztani 20-szal, így egyenlő méretű gombócaink lesznek). Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (hagyjunk helyet, mert nőni fognak), majd letakarva kelesszük még 30 percig.
- Süssük 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig. Amint kivettük a zsömléket a sütőből, azonnal kenjük meg őket a felvert tojással, hogy szép csillogóak legyenek.
- Ha kicsit kihűltek, vágjuk le a tetejüket, csipegessük ki a belsejük felét. A darált mandulát keverjük el a porcukorral, öntsük hozzá a tejszínt és a konyakot, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a zsemlékből kiszedett darabkákat, és dolgozzuk össze. Töltsük vissza a zsemlékbe.
- A tejszínt verjük habbá a porcukorral, kanalazzuk a mandulamassza tetejére. Tegyük vissza a tetejét, végül szórjuk meg porcukorral.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 2084
- Feltöltés dátuma: 2019. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Nosalty
1485 recept
Semlor, más néven Selma, egy tradicionális svéd duci puffancs, amit Kövér Keddre készítenek. Járjatok utána, miért pont ezt a napot választották hozzá!