Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Semlor - marcipános, tejszínhabos zsemle

Semlor - marcipános, tejszínhabos zsemle
Semlor - marcipános, tejszínhabos zsemle
60 perc / előkészület: 50 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semlor, más néven Selma, egy tradicionális svéd duci puffancs, amit Kövér Keddre készítenek. Járjatok utána, miért pont ezt a napot választották hozzá!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A marcipánmasszához

A tejszínhabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt morzsoljuk egy konyhai robotgép táljába, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót (kivéve a tojást!), minden legyen szobahőmérsékletű. Kis fokozaton keverjük 3 percig, majd újabb 5 percig nagy fokozaton. (Ha nincs konyhai robotgépünk, természetesen kézzel is gyúrhatjuk, de a tésztát nagyon selymesre kell kidolgozni, így könnyebb géppel.) Letakarva pihentessük 1 órát, míg duplájára nő.
  2. Tegyük lisztezett felületre, osszuk 20 darabra, gömbölyítsük gombóccá (érdemes előtte lemérni a tészta súlyát, és elosztani 20-szal, így egyenlő méretű gombócaink lesznek). Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (hagyjunk helyet, mert nőni fognak), majd letakarva kelesszük még 30 percig.
  3. Süssük 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig. Amint kivettük a zsömléket a sütőből, azonnal kenjük meg őket a felvert tojással, hogy szép csillogóak legyenek.
  4. Ha kicsit kihűltek, vágjuk le a tetejüket, csipegessük ki a belsejük felét. A darált mandulát keverjük el a porcukorral, öntsük hozzá a tejszínt és a konyakot, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a zsemlékből kiszedett darabkákat, és dolgozzuk össze. Töltsük vissza a zsemlékbe.
  5. A tejszínt verjük habbá a porcukorral, kanalazzuk a mandulamassza tetejére. Tegyük vissza a tetejét, végül szórjuk meg porcukorral.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 211
össznézettség: 709
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
988 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

édes zsemle

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

722
friss élesztő 5 dkg
tej 5 dl
finomliszt 80 dkg
cukor 13 dkg
vaj 15 dkg
1 csipet
tojás 1 db
mandula 20 dkg
porcukor 15 dkg
habtejszín 150 ml
konyak 1 ek
habtejszín 500 ml
porcukor 3 ek