Mamikánk nyári levese

- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
92g újhagyma18 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
35 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
7 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
63g tészta232 kcal
-
375g víz0 kcal
-
44g tejföl87 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
368g újhagyma71 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
26 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
250g tészta928 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
175g tejföl347 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
13.7g újhagyma3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.7g zöldpaprika1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
7.4g sárgarépa3 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
1.2g sűrített paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
9.3g tészta34 kcal
-
55.8g víz0 kcal
-
6.5g tejföl13 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 551.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 537 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 511 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 308 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1554 micro
-
β-karotin 4711 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2302 micro
-
Lut-zea 1450 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.2 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2206.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 579 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 823 mg
-
Nátrium 334 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 2148.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2042 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1232 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 859 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 6216 micro
-
β-karotin 18845 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 9206 micro
-
Lut-zea 5801 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 231 micro
-
β-karotin 701 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 342 micro
-
Lut-zea 216 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
4 db újhagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db zöldpaprika
-
1 db zellerlevél
-
1 csokor petrezselyem
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A zöldségeket felaprítjuk, és az olajon megpároljuk, lehet egyszerre, és nem sokáig(kb. 2 perc).
- Rátesszük a fűszereket és a paradicsompürét, majd felengedjük vízzel, még 2 percig forraljuk, és kész.
- A frissen kifőtt tésztát (lásd: story) beletesszük(annyit, amennyire tésztásan szeretjük), és már lehet is tálalni.
- Petrezselymet szórunk a tetejére, és tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 45 alkalommal
- Receptkönyvben: 296
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 109
- Össznézettség: 25828
- Feltöltés dátuma: 2013. március 11.
Ajánló
Még annyit hozzátennék, hogy a paradicsomnak dominálni kell ennél a levesnél. Eléggé paradicsomos ízű leves.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Ezt a levest akkor szokta főzni az én drága jó Anyósom, amikor kifőtt tészta volt a második fogás. Amikor a leves elkészült és a tészta is megfőtt, beletett kb. 2-3 merítőkanálra valót a kész levesbe. Nagyon egyszerű leves, de annál finomabb. Emlékszem, hogy mielőtt elkezdett főzni, kivonult a kertbe egy kis kosárral, és összeszedte a hozzávalókat. Pillanatok alatt már a kút mellett megpucolta, megmosta, és már jött is be vele, amiből aztán gyorsan összedobta ezt az isteni levest. Persze télen is elkészítette ugyanezt, csak téli zöldségekkel, amit talált, és télire eltett paradicsomlével. Azóta is úgy hívjuk, hogy "Mami leves". Ma én ezt főztem, persze én a kis kosárkámmal a legközelebbi zöldséges boltba mentem összeszedni a hozzávalókat. Én túrós tésztát készítettem ma (annak a tésztájából tettem a levesbe), ami szintén a Mamikánk specialitása volt hajdanában, de én azt is mindig úgy főzöm, ahogy Ő szokta.
Hozzászólások (5)
mentettem :)
Koszonom szepen:)
Nagyon cuki a story :) és a leves is gussssszta! Ki fogom próbálni ezt a tésztás megoldást!
Koszonom szepen kedves Incy! Aki szereti a konnyu leveseket annak ki kell probalni! Veronika
Az biztos, hogy aki tapasztalta, milyen az, ha a kertb?l behozva fél óra múlva rotyog a zöldség a levesben, annál finomabb nincs. Jó étvágyat!
Olyan jó értesülni arról, hogy valakinek ilyen jó Anyósa van!
Régi gyerekkori ízek jönnek el?, amikor a NAGYSZÜLEIM / Mama és Tata / igazi falusi portáján töltöttük a nyarakat! Ezt a levest én gezemice levesnek hívtam, a kertben termett aktuális zöldségekb?l készült. A Mama friss reszelt tésztát tett bele, amit zsíron egy kicsit megfuttatott, nem pirított, mint a tarhonyát. De így egy kicsit testesebb maradt a tészta, nem ázott el. Nem volt tökéletes a zöldség, a répa gírbe-gurba, a zöldpaprika néha kicsi és görbécske, mert az egyenesb?l töltöttpaprika készült. Ugyanebben a kertben volt egy nyári almafa, isteni világoszöld almákat termett. Abból f?zött almaszószt a f?tt galambhúshoz, és saját termés? krumplit kis zsírral összetörve. Ja, a zsír is saját termés! A levesbe paradicsom, zellerzöld, petrezselyemzöld, pár szem krumpli, esetenként pár szál zöldbab, pár szem fejtettbab is került. Almaszósz helyett id?nként egresszósz is került, amit télire is eltett a Mama. Ugyanígy eltette a paradicsomot is a kertb?l, de amikor f?zte, tett bele egész hagymát, zellert, sót, cukrot. Isteni finom volt inni is, és a bel?le készült leves és töltöttpaprika télen! Amire még emlékszem, hogy az üvegek jó része marhahólyaggal volt lekötve, amit évekig lehetett használni. Még ma is érzem a megszáradt hólyag keménységét, és hallom a zörgését. Ez a leves felidézte az árpakörtét - mert az árpa aratására érett meg - a bódogszílva - ez aug. közepére érett meg - ízét. Ez egy kicsi fa volt, lehajló ágakkal, amiket a Tata feltámasztott karókkal, hogy le ne törjenek. Még az is eszembe jutott, hogy a lehullott , nagyon érett paradicsom kikerült a trágyadombra, ami komposzt is volt. következ? évben a trágyadombon kezdtek kihajtani a paradicsom- palánták, ezt a Mama kiszedte, kiültette a kertbe. Azt mondta, hogy ami a telet kibírta, abból jó er?s palánta lesz. Ez azért lehetett, mert a trágya/komposztban télen is meleg van. Amikor a Tata megfejte a Fütyört / ez volt a mi szeretett gyerekkori tehenünk/ a Mama átsz?rte a tejet, az edény -nem m?anyag- tetejére fed?t tett, arra követ a macska miatt, bele egy nagy vajdling vízbe, és sohasem savanyodott meg reggelig. Még sok minden eszembe jutott, de már nem akarlak benneteket untatni. Jó emlékezést és jó sütés-f?zést kívánok, Nananyó
Kedves Nananyo! Egyaltalan nem untattal, sot csodas ez a leiras! Nem mindenki ilyen szerencses mint Te, nekem peldaul harom nagyszulom meghalt mielott megszulettem. A nagymamam aki meg eletben volt, az egyik fianal lakott, igy nala nem volt lehetoseg nyaralasra. Nagyon jo legalabb olvasni ilyen elmenyekrol! Koszom, hogy megosztottad velunk. L?ve, witch