Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos palacsinta vörösáfonya öntettel

Mákos palacsinta vörösáfonya öntettel
Mákos palacsinta vörösáfonya öntettel
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mák-szerelem újabb epizódja. Csodás ízek: kissé édes, aztán gyengén savanykás az áfonyától, citromtól, a fahéj egzotikus illata, a Portoi utánozhatatlan aromája..... és még a krémes, mákos töltelék..., a palacsitát már nem is említettem. Nem tudok többet mondani a történetéről...:-)

Pár tanács: nekem ebből 20 db palacsinta lett. De elég laktató :-)), így 2-3 darab/ főt számíthatunk.

És ha valaki a képen láthatótól sűrűbben szereti az önteteket, akkor esetleg 1 tk-lal több keményítőt tegyen bele.

hozzávalók / 6 adag

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

ajánlat

Porto rose, vagy amiből éppen készítettük az öntetet. De félédes, vagy édes rosé bor legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A palacsintát hagyományosan elkészítjük az összetevőkből, annyi különbséggel, hogy darált mákot teszünk bele.
  2. A tölteléket szintén összekeverjük a a hozzávalókból.
  3. Kisütjük a palacsintákat, és melegen tartjuk őket.
  4. Közben a vörösáfonya öntethez a keményítő, és a porto kivételével mindent egy kisebb lábasba teszünk, és kb. 5 percig lassú tűzön főzzük. 
  5. A keményítőt kb 2-3 ek áfonyalével összekeverjük, a fővő gyümölcsökhöz adjuk, és folytonos keverés mellett  hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön. Közben hozzáöntjük a Porto-t, és még fél percig  főzzük. De ezt  nem kell, ha nem zavar bennünket a bor csekély alkoholtartalma. Ezzel kész vagyunk, levesszük a tűzről.
  6. Ha kisültek a palacsinták, megkenegetjük a mákos töltelékkel, és feltekerjük őket.
  7. A tányérokban fekvő palacsintákat pár kanál forró vörösáfonya öntettel megöntözzük.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 14 614
elküldve: 6
receptkönyvben: 391
elkészítve: 12/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nagyon mákos palacsinta vörösáfonya öntettel, mákos palacsinta vörösáfonya öntettel, mákos palacsinta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

friman melinda
Szöszi konyhája / friman melinda Thu, 2013-11-14 13:52

Szia!A mák nálunk is szerelem :) Így nagyon örültem ennek a receptnek. El is készítettem!! Nagyon finom lett! Én vegyes gyümölcsből készítettem hozzá a mártást de így is isteni. Legközelebb az eredeti recepted szerint áfonyával és borral fogom elkészíteni. Az pedig biztos egy hétvégén lesz. :)

solteszanita
solteszanita Sat, 2012-06-30 13:19

mÁR MÁSODJÁRA KÉSZÜL, IGAZ CSAK NEKEM MERT A PÁROM NEM SZÍVLELI A MÁKOT:((Magamért ritkán állok neki, na de most...!!Én meggyszószt készítettem hozzá mindkét alkalommal, azzal is isteni fincsi!Ja, és én is a zabpehelylisztkeverékemet használtam hozzá, így kisebb a lelkiismeretfudalás....:)Köszi!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-06-30 22:32

Kedves Anita!
Örülök, hogy már másodszor készítetted el, ezek szerint tényleg ízlett! :-))
Ezt a zabpehelylisztes variációt én is ki fogom próbálni,
mert már más valaki is írta. Szó sincs lelkiismeret furdalásról, azt hiszem itt már mindegy... :-))))
Szép vasárnapot kívánok Neked!
Üdv: Vici

Dafkeee
Dafkeee Sat, 2012-04-28 07:56

Az alapötletet "loptam", érzésre csináltam hasonlót, kicsit reform módon (lenmagliszt+zabpehelyliszt+mák 1/3-1/3-1/3 arányban volt a "liszt", édesítővel). Megforralt fahéjas szilvát tettem a tetejére.
Nem túlzok, PAZAR reggeli volt. Hálásan köszönöm a jó ötletet!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-04-28 08:45

Nagyon szívesen, és örülök, hogy Pazar reggelitek volt! :-))
Egészségetekre!
Üdv: Vici

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-04-07 08:53

Kedves Vicikó!

Tegnap késő este kicsodálkoztam rajta magam, annyira gyönyörű!! :-)))

A legjobban, az én drága férjem fogja értékelni, aki nagyon- nagyon szereti a mákot.:-))
Köszönöm Neked ezt a receptet.:-))
Már csak az utolsó simítások , és ha minden igaz, csodás Húsvétunk lesz : megteszünk érte mindent.:-)
A nap süthetne, eső csak este eshetne.:-))

Éva-Anyóca

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-04-07 09:37

Köszi, kedves Éva!
És egyben boldog Húsvéti ünnepet kívánok Neked és családodnak!
Üdv: Vici

solteszanita
solteszanita Fri, 2012-04-06 19:25

Annyira jól néz ki és annyira imádom a tömény mákos mákot:)))!! Isteni! ALig várom, hogy kipróbálhassam!!!!

csokipancsi
csokipancsi / csokipancsi Fri, 2012-04-06 18:25

Tökéletes az áfonya-mák kombináció! Istenien néz ki, ezt vétek lenne nem kipróbálni! :) És a tálalás is nagyon gusztusos, 10 pont! :)

801
tojás 2 db
finomliszt 200 g
tej 600 ml
mák 50 g
porcukor 20 g
1 csipet
repceolaj 50 ml
mák 300 g
porcukor 150 g
fahéj 1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 ek
tejföl 200 ml
vörösáfonya 150 g
víz 600 ml
cukor 2 ek
citrom 0.25 db
fahéjrúd 1 db
kukoricakeményítő 0.75 evőkanál
rosé 50 ml