Mákos guba torta madártej krémmel Sylvia Gasztro Angyaltól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Mákos gubához
-
10 db kifli
-
1 l tej
-
10 dkg vaj
-
3 db tojássárgája
-
2 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg cukor
-
5 dkg mazsola
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
1 citromból nyert citromhéj
Krémhez
-
4 db tojássárgája
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
-
4 dl tej
-
15 dkg vaj
Tetejére
-
3 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
1 csapott ek porcukor
926
Kalória
19g
Fehérje
86.8g
Szénhidrát
55.8g
Zsír
62.7g
Víz
298.7g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
48g
Cukor
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
Mákos gubához
-
63g kifli174 kcal
-
125g tej70 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
10 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
19g mák98 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Krémhez
-
10g tojássárgája32 kcal
-
21 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
19g vaj134 kcal
Tetejére
-
38g habtejszín110 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
1g mák6 kcal
Összesen
926
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
Mákos gubához
-
500g kifli1395 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g mák788 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Krémhez
-
80g tojássárgája258 kcal
-
171 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
150g vaj1076 kcal
Tetejére
-
300g habtejszín876 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
9g mák47 kcal
Összesen
7417
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
Mákos gubához
-
16.1g kifli45 kcal
-
32.3g tej18 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
4.8g mák25 kcal
-
1.6g mazsola5 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Krémhez
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
12.9g tej7 kcal
-
4.8g vaj35 kcal
Tetejére
-
9.7g habtejszín28 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
0.3g mák2 kcal
Összesen
237
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 55.8 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1536.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 637 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 342 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 86.8 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 403 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 395 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Összesen
926
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 152.2 g
Zsír
-
Összesen 446.5 g
-
Telített zsírsav 223 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 70 g
-
Koleszterin 2390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12291.5 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 5092 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 720 mg
-
Foszfor 2733 mg
-
Nátrium 3428 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrát
-
Összesen 694.5 g
-
Cukor 384 mg
-
Élelmi rost 43 mg
Víz
-
Összesen 501.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3226 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 374 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 828 micro
-
Kolin: 1339 mg
-
Retinol - A vitamin: 3164 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 734 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1563 micro
Összesen
7417
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 16.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
237
kcal
Elkészítés
Mákos gubához
- Először elkészítjük a mákos gubát, az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk.
- A mazsolát kevés vízbe áztatjuk. A tejet és a vajat összemelegítjük.
- A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos, vajas tejhez öntjük. Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük.
- A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük.
- Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával, és jól összeforgatjuk.
- Egy kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és belenyomkodjuk a mákos gubát, majd 170 fokon, kb. 30 perc alatt megsütjük.
Krémhez
- A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.
- Langyosra hűtjük, és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és néhány órára a hűtőbe tesszük.
Tetejére
- A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. (Ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.)
- Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét, és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 35 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 30 p
- Sütés hőfoka: 170 °C
Mák rajongóknak kötelező elkészíteni! Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.