r
Nosalty Logó

Krémes máktorta (Máktorta 2.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Krémes máktorta (Máktorta 2.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az omlós tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 869 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az omlós tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5210 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az omlós tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 313 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    51.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    899.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    332 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    348 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    341 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 869 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    98.1 g

Zsír

  • Összesen
    308.8 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    1012 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5395.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    1989 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    540 mg
  • Foszfor
    2122 mg
  • Nátrium
    527 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.8 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    497.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2087 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    446 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2045 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    516 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1130 micro
Összesen 5210 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    324.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 313 Kcal

Hozzávalók

Az omlós tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

Az omlós tésztához

  1. A tésztához kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
  2. Az omlós tésztát tortaformába tesszük megszurkáljuk, és 190-210 fokon 1/4 óráig sütjük.
  3. A krémhez 1 dl tejszínt 2 dl vízzel felöntünk, belekeverjük a lisztet, a mazsolát, és a mákot. Forraljuk, majd 5 percig főzzük.
  4. A krémtúróba belekeverjük a kihűlt mákkrémet, mézzel édesítjük (ízlés szerint).
  5. 1 dl tejszínt habbá verünk és a krémhez adjuk.
  6. A masszát a tortára simítjuk, és durvára szeletelt natúr pisztáciával díszítjük.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 216602
  • Feltöltés dátuma: 2008. november 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Krémes máktorta (Máktorta 2.)
Mártika és Feri 107 recept

Amit a kevert omlós tésztáról tudni kell: régi cukrászszabály, hogy a típusomlóshoz a cukrot, a vajat és a lisztet 1-2-3 arányban vesszük. Tippek: - Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát. - Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez. - A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. “Kisimítható”, ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük. - Ha több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.  

Hozzászólások (25)

klary67

Szia! Az a kérdésem, hogy a képen szerepl? torta nem egy másik recepthez tartozik? A recepted szerint a tejszínhabot össze kell keverni a mákkrémmel és pisztáciával megszórni, hát szerintem a kép ilyet nem mutat.

klary67

Szia! Most vettem észre, hogy válaszoltál,de eddig nem volt id?m ,hogy kipróbáljam.Egyébként nekem a torta nagyon tetszik így ahogy van, azért is néztem meg a receptet, csak amikor olvastam a pisztáciát, akkor azt hittem hogy nem stimmel a recept a képpel.Ki fogom próbálni, lehet, hogy nem is hiányzik róla a pisztácia. Köszönöm, hogy válaszoltál: Klary

Mártika és Feri

Kedves klary67! Te vetted el?ször észre a több mint 6000 néz? közül, hogy amikor a torát készítettük, nem kaptunk egész Nyíregyházán sózatlan pisztáciát. Ezért, szórtuk meg díszítésként mákkal. Az eredeti receptünk pisztáciával készült. Gratulálunk!

Törölt felhasználó

Márti, Feri, lehet, azóta már kaptatok sótlan pisztáciát. Én METRO-s újságban láttam (a mostaniban), hogy lehet kapni (igaz, 900-1000 forint 100 gram), márpedig Metro van Nyíregyházán - ha tudtok ott vásárolni. Én is kerestem sótlan pisztáciát CBA-ban, Tesco-ban, stb. Sehol nem találtam.

Mártika és Feri

Kedves G. Igen már van pisztáciánk! Egy ismer?st?l aki egy nyíregyházi cukrászdában dolgozik kaptunk egy csomaggal. Köszi a segítséget. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Sótlan pisztácia ide vagy oda, nagyon jó ez a sütirecept és az egész tetszik úgy ahogy van!!!Nagyon jó oldalt készítettél! Gratulálok! Jó receptek, szép fotók ! Örülök, hogy Rád találtam! Köszönöm!

Mártika és Feri

Kedves Do-Di! Köszönöm, köszönjük a dícséretet. Egészen belepirultam. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Kedves Ferenc ! Ne irulj, pirulj, nagyon ügyes vagy! Alkoss még sok hasonló finomságot ide!! Köszönet érte!

sfd

Szia! Gratulálok ehhez a weblaphoz! Lenne egy kérdésem: A fotón a mákkrém felett van egy fehér krém réteg. Ez mib?l van? Ugyanaz mint a mákkrém, csak mák nélkül? Üdv. Dóri

Mártika és Feri

Kedves Sfd! A megfigyelés jó! Túrókrém - mák nélkül. Üdvözlettel: Mártika

Törölt felhasználó

Tegnap készítettem el, nagyon finom volt mind a tészta, mind a krém. Csak annyit fogok legközelebb változtatni, hogy a fele tészta mennyiséget fogom csak megsütni. Nekem ugyanis (lehet a tortaforma átmér?jéb?l adódóan) pont olyan vastag lett a tészta, mint a krém réteg a tetején és én inkább azt szeretem, ha vékonyabb. Gratulálok!

sfd

Elkészítettem. Ezzel a weblappal igazán meg vagyok elégedve, de ez a recept több sebb?l vérzik. Gyakorlott süt?-f?z? emberke vagyok, ezért hamar észrevettem, hogy a tészta menyisége rengeteg. A tésztát feltétlenül javaslom akár lekvárral megkenni, akár rummal meglocsolni, mert ugyan a tésztát nem szárítottam ki egyáltalán, de mégis szükség volt erre. Krémtúrót nem tudom hol lehet vásárolni, de én nem kaptam sehol, mivel létezik vaníliás krémtúró, aminek a túróhoz szinte semmi köze, és létezik dobozos kicsit zsírosabb túró, mint a zacskós. Ezért elgondolkoztam, hogy nem krémsajt kellett volna? Az én mákos-túrós krémem kicsit folyós lett, ezért kellett hozzá tenni, kevés zselatint, így végül is sikeredett egy finom édesség, ami csak helyenként hasonlított a recepthez. Még ami nem tetszett az, hogy a képnek alig van köze a recepthez. Jó lenne átírni, vagy a fotót lecserélni. Sem a tészta vastagsága, sem a krém mennyisége, sem a fehér krém a tetején, sem a pisztácia díszítés nem egyezik. Nem bántani szerettelek volna, hanem segít? szándékkal írtam. Üdv.Dóri

Mártika és Feri

Kedves Dóri! Köszönjük az észrevételt. Mint gyakorló f?z? süt? emberkének segít? széndékkal javasoljuk az alábbi krémtúró receptet kipróbálásra példa: 20dkg félzsíros tehéntúró, 5dkg porcukor, 1tojás, 2dkg mazsola fél dl tejföl, csipetnyi só, kis reszelt citromhéj. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, tejföllel, tojássárgával, megízesítjük reszelt citromhéjjal, csepp sóval, hozzákeverjük a mazsolát, végül a tojásfehérjéb?l felvert habot. Igaz milyen egyszer?:) Korábban 2009. 08.26. bejegyzésnél lehet olvasni, - biztosan Te is olvastad amikor az észrevételedet írtad, hogy ... "mikor a torát készítettük, nem kaptunk egész Nyíregyházán sózatlan pisztáciát. Ezért, szórtuk meg díszítésként mákkal a torta tetjét. Mi receptjeinkben egy elkészítési javaslatot írunk, attól el lehet térni. Segítségedet mégegyszer köszönjük. További jó f?zést, sütést, gyakorlást kívánunk! Üdvözlettel: Mártika és Feri Natúr krémtúró recept például Nem a tipikus bolti, éttermi ízú mesterm?, a valódi túrókrém.

Törölt felhasználó

Kedves Mártika, és Feri, Ezt a receptet már a Nagy Karácsonyi Sütiversenyre is feltettétek,(Mindmegette) és még csak válaszra sem méltattatok a feltett kérdésemre! Ami igazából már nem is lényeg! Az igazság az, hogy szerintem nagyon kioktató a stílusotok, és nem bírjátok a kritikát! (Ja, és a kép az teljesen ugyanaz mint itt, gondolom csak egyetlen egyszer készítettétek el, és soha nem volt felétek pisztácia, akkor minek írjátok bele a receptbe??) Jó sütést Nektek, és kicsit lehetnétek kedvesebbek azokkal is akik nem feltétlenül Istenítenek Titeket!

Mártika és Feri

Kedves Csilla! Nem kaptunk értesítést, hogy a recepttel kapcsolatban kérdeztél a mindmegette.hu-n Biztosan válaszoltunk volna. Nem gyözzük hangsúlyozni, hogy a receptekhez elkészítési javaslatot írunk ami nem szentírás. Ha szereted a pisztáciát akkor szórd meg pisztáciával, ha szereted a fahájas cukrot, vagy barnacukrot, vagy vaníliás cukrot akkor azzal szórd meg a tetejét azzal. Egy kicsit kreatívabbnak kell lenni. Az épít? jelleg? kritikát igenis szeretjük. Nagyon kedves T?led és köszönjük a Te segítségedet is. A jöv?ben majd figyelembe vesszük. További jó f?z?cskézést kívánok!!! Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

nagyon eros tobbekben, igy bennem is a gyanu, hogy a kep nem sajat!!!!! Nem lett fotogen az altalatok elkeszitett suti????????

Mártika és Feri

Kedves Loli! Ezt a fotót a beküldött fotónk alapján a nosalty.hu készítette ilyenre. Majd beszélek a szerkeszt?vel és újra elküldöm az eredeti fotót Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki! Még sosem szóltam hozzá egyetlen egy recepthez sem és most is csak a megdöbbenés szól bel?lem. Kérdem én, mi vezérel benneteket arra, hogy durván vagdalkozzatok? Ha valami nem tetszik egyszer?, lépj tovább, ne süsd meg stb, de miért kell beletaposni a másikba? Furcsa emberkék vagytok! (Akinek nem inge, tudja mit kell tenni) Üdv: Anita (és miel?tt valaki azzal jön, hogy pártolok bárkit is, nem ismerem a recept beküld?it !)

Törölt felhasználó

Kedves Anita77! Köszönjük a hozzászólásodat! Érdekes, hogy a legkönnyebb más munkáját kritizálni. Sajnos itt a neten a legegyszer?bb konyhai tündér is lemin?síti xy mesterszakács munkáját is További jó sütést f?zést kívánunk! Üdvözlettel: Mártika és Feri

Mártika és Feri

Ez a recept szerepel a Kelet-Magyarország szakácskönyvében(2007). Kollonay István mestercukrász így nyilatkozott róla: A legkülönlegesebb számomra a krémes máktorta, ami az érdekes ízhatásával került nálam az élre.

Törölt felhasználó

Kollonay Istvánt személyesen ismerem , anno szomszédok voltunk , és valóban a legnagyobb cukrászok egyike ! Ha valaki ért a cukrászati mesterfogásokhoz , akkor ? biztosan ! De ennek a fotónak valóban nem sok köze van az elkészült sütihez !

Törölt felhasználó

Nekem is megvan ez a szakácskönyv! Bele is lapoztam, és így megfejtettem a rejtvényt! Ez tényleg nem saját kép, a könyvb?l van beszkennelve! Ha már a receptet ott is közzétették, azért illett volna itt egy saját képpel el?rukkolni! :S De persze, ezt mindenki maga dönti el! De legalább, akkor a a képen szerepl? sütemény alkotói, egyezzenek már meg a leírt recepttel!!!

Törölt felhasználó

Kedves Sonny! Végre valaki aki ismeri a szakácskönyvet. Az alkotók megegyeznek a recept beküld?kkel. További jó sütést f?zést! Üdvözlettel: Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Sziasztok! Volna egy kérdésem, lécci ha olvassátok, írjatok minél hamarabb, Apukám szülinapjára szeretném megcsinálni. Lehet, hogy én nem vagyok elég gyakorlott süt?, de nem tudtam eldönteni, hogy f?z?, vagy habtejszín kell-e a tortához. Amúgy nagyon ínycsiklandozó, már olvasni is, alig várom, hogy kipróbáljam

P.

Sütiknél mindig habtejszín kell. Sok sikert!

Törölt felhasználó

Kedves recept író! Én is nagy kedvvel kezdtem neki megj. a kép alapján- a sütemény készítéséhez, de megint leszokóban leszek t?le, mert a f?zéssel ellentétben a sütés sokkal bosszantóbb ha nem sikerül. Nekem sem stimmel a kép a recepttel, pláne azzal amilyen végül lett az én sütim. Pld. én sem kaptam krémtúrót, ezt valahol piacon lehet beszerezni? Ráadásul még a krémem ízetlen is volt. A képen lév? sütemény még csak rokonságban sem volt az enyémmel. Talán majd máskor sikerül. Mindenesetre örülök, ha másnak sikerült ez a klassz süti /a képen nagyon szép/. Melinda

Mártika és Feri

Kedves Melinda! Örülünk, hogy elkészítetted a sütit. Krémtúró házilag1. 250 gr túró (lehet?leg sovány) 1 púpos ek házi (vagy Bourbon) vaníliás cukor 1 ek cukor (vagy ízlés szerint) 0,5 dl tejszín tej, amennyi szüksége 1/4 citrom leve 1 nagy marék mazsola (~ 4 dkg) (lehet?leg puha, nagy szem?, arany mazsola) Krémtúró2: 20dkg félzsíros tehéntúró, 5dkg porcukor, 1tojás, 2dkg mazsola fél dl tejföl, csipetnyi só, kis reszelt citromhéj. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, tejföllel, tojássárgával, megízesítjük reszelt citromhéjjal, csepp sóval, hozzákeverjük a mazsolát, végül a tojásfehérjéb?l felvert habot. Kereskedelemben kapható: pl:Milli Mia Krémtúró Vaníliás Üdvözlettel: Ferenc

Hozzávalók

Az omlós tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek