Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnakrémes-citromos máktorta

Málnakrémes-citromos máktorta
Málnakrémes-citromos máktorta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mák bármikor, bármilyen formában, bármilyen mennyiségben jöhet. Mákkal bármikor le lehet venni a lábamról. Pláne, ha citrommal párosítják.


Anyu születésnapi tortájából megmaradt egy kis mascarpone és tejszín is, ezért kitaláltuk, hogy születésnapja alkalmából sütünk valamit, amit holnap bevihet a munkatársainak is. Úgyis régen sütöttem már nekik, amit gyakran szóvá is tesznek :)

Mivel babapiskótánk nem volt otthon, így a tiramisu kiesett. Volt azonban a mascarponéhoz fagyasztott málnánk, húúú, az milyen finom lenne valami különleges alapra rákenve... gondolkoztunk, mi legyen... anyu először valami kakaós-csokis kevert sütit mondott... én erre brownie alapot... ááá, de az túl tömény... na de akkor mi legyen.
 
Tegnap töltöttem fel a Nosalty-ra a Máktorta meggylekvárral és citromhabbal elnevezett receptemet, aminek akkora sikere lett (12 óra alatt közel 3.500-an nézték meg), hogy én teljesen el voltam ájulva a boldogságtól. És ekkor ugrott be a nagy ötlet. Mi lenne, ha ezt az alapot sütnénk meg a málnás krémünkhöz. Igen, ez az!!!! Ez a mákos torta egyszerűen zseniális, ahogy sül, egyből belengi a lakást a mák és a reszelt citromhéj illata. Tényleg ajánlom mindenkinek egyszeri, vagy öööö... többszöri kipróbálásra. 
 
Kicsit változtattam az eredeti recepthez képest rajta, mindjárt látjátok is:

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Torta elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy kb 22 cm-es kerek, kapcsos tortaformát.  
  2. A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk, és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
  3. Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját. 
  4. A joghurtot és a mákos lisztet felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe, és betesszük az előmelegített sütőbe.
  5. A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést, a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni.
  6. Krém elkészítése: Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt kb 20 percre a fagyasztóba tesszük használat előtt (ez azért fontos, mert így könnyebben és jó keményre felverhető a tejszín). Ha lehűlt, kézi mixerrel elkezdjük felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. (Akkor jó, ha az edényt felfordítva nem csúszik ki a habunk.)
  7. Egy másik tálban a mascarponét elkeverjük a porcukorral, majd belekavarjuk a villával kicsit összetört málnánkat. Ha jól elkevertük, jöhet hozzá a tejszínhabunk. Óvatosan keverjük hozzá, hogy ne törjük össze nagyon a habot. Ha készen van, kenjünk rá a kihűlt tortánkra, díszítsük ízlés szerint friss málnával.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 656
elküldve: 4
receptkönyvben: 74
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

máktorta citromkrémmel, málnás máktorta tejszínes citromkrémmel, mascarponekrémes máktorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Tue, 2014-07-08 00:17

Kedves Baklavária!
Tetszik a recepted, legközelebb majd a máktortával kompletten fogom elkészíteni. Jelen esetben csak a málnakrém receptje volt amit kerestem. Képviselőfánkot készítettem és ahhoz szerettem volna málnakrém tölteléket. Elkszítettem az általad leírtak szerint, viszont a málna hozzáadását lehet, hogy kézi keveréssel kellett volna megoldani, az elektromos keverővel csináltam és talán ezért híg lett, emiatt kénytelen voltam egy kis zselatin hozzáadásával az állagát megfelelőre javítani. Sikerült, az íze finom volt. Köszönöm a receptet. Mentve! Sor kerül rá máskor is!
Üdvözlettel: Margó

Zsuzsafa
Zsuzsafa Thu, 2013-01-10 14:58

Kedves Baklavária!

Nagyon finom lett, az ünnepekre sütöttem és hamar elfogyott. Imádok minden mákosat, így ezt se hagyhattam ki. Köszönöm!

513
tojássárgája 3 db
vaj 11 dkg
cukor 11 dkg
mák 11 dkg
finomliszt 11 dkg
szódabikarbóna 0.5 ek
citromhéj 1 citromból nyert
joghurt 3 dl
vaj 1 ek
mascarpone 10 dkg
habtejszín 2 dl
porcukor 10 dkg
málna 10 dkg