r
Nosalty Logó

Mákos-diós koszorú

pötyi64
Mákos-diós koszorú
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

886
Kalória
15.6g
Fehérje
98.4g
Szénhidrát
50.9g
Zsír
69.3g
Víz
140.7g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
63.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 886 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 7080 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 337 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1512.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    587 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    561 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    98.4 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    226 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 886 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125 g

Zsír

  • Összesen
    407.6 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    162 g
  • Koleszterin
    1125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12101.3 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    4696 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    1125 mg
  • Foszfor
    4486 mg
  • Nátrium
    1542 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    787.2 g
  • Cukor
    510 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    554.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1807 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    234 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    525 micro
  • Kolin:
    652 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1773 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    408 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    788 micro
Összesen 7080 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    574.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 337 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához: a tojásokat a cukorral a tej felével jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a mákot, a reszelt citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a maradék tejet. Jól kikeverjük.
  2. Margarinozott/zsírozott és lisztezett kuglófformába öntjük, megsütjük. Tűpróba javasolt.
  3. A krémhez: a diót jól összetörjük, vágjuk (én húsklopfolót használtam).
  4. A mézet a cukorral felmelegítjük, és világosra pirítjuk (karamellizáljuk).
  5. A karamellbe beleszórjuk a diót, jól összekeverjük.
  6. Kivajazott tepsin szétterítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Mikor kihűlt, megint apróra összetörjük (itt is húsklopfolót használtam).
  8. A tejszínt a habfixálókkal keményre verjük.
  9. Összeállítás: a kihűlt tésztánkat ketté- vagy háromba vágjuk, megkenjük baracklekvárral, majd erre jön a tejszín, és megszórjuk a karamelles dióval. Ráhelyezzük a felső lapot.
  10. Megkenjük a tejszínnel, villával kicsit megmintázzuk, majd megszórjuk a maradék karamelles dióval. Tejszínnel díszíthetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy régebbi Kiskegyed konyhájában találtam ezt a receptet, akkor kipróbáltam, hát mit mondjak, a tésztája nem nyerte el tetszésemet. Most megint kezembe akadt ez a recept, és jött az ötlet, megint megcsinálom, de már úgy, ahogy én jónak gondolom. A torta most jól sikerült, még a párom is megdicsérte, ami nála nagy szó, mert nem rajong a tortákért.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...