Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromhabos máksüti

Citromhabos máksüti
Citromhabos máksüti
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem a mák iránti szenvedélyemet abból az időből eredeztethetjük, amikor anyum terhes volt velem. Az elmúlt 25 évben rengetegszer elmesélte azt a történetet, hogy a terhessége alatt folyamatosan kívánta a mákot. És evett is persze. Így nem meglepő, ha azt mondom, hogy amióta az eszemet tudom, imádok mindent, aminek köze van a mákhoz. Köszi Anya, hogy megszerettetted velem egy életre a mákot :) Gondolom nem is kell mondjam, mekkora sikere volt ennek a  sütinek is a munkahelyen.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A citromhabhoz

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset). 
  2. A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk, és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
  3. Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját. 
  4. A tejet a vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
  5. A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést, a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt.
  6. A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Vigyázzunk arra, hogy ne verjük túl a habot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
  7. Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 040
elküldve: 34
receptkönyvben: 575
elkészítve: 26/37
Facebookon megjelent: 1

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákszerelem, mákos süti citromhabosan, habos-mákos, meggylekváros mákos süti citromhabosan

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

alice34
alice34 Fri, 2015-07-31 16:41

Ha dupla adagot szeretnenk kesziteni,minden hozavalobol duplan kell beletenni.
?

m.lekay
m.lekay Thu, 2015-03-12 12:05

Nagyon finom lett, csak az a kérdésem, hogy a te fehér habod olyan szép magas maradt az enyém pedig összeesett a felére. Nem tudom miért? Pedig 5 perc sütés után 10 percig hagytam bent a tepsit a sütőben. Legközelebb több meggy lekvárral kenem meg és teszek a tésztájába meggyet, vajon nem húzza majd le?

Koni08
Koni08 Wed, 2014-09-17 00:04

igen, olyan szepen leirtad, meg az instrukciokat is erthetoen. Igy kell egy receptet leirni!! Meg a suti is biztos finom, en kor tortaformaban fogom megsu
tni, van egy halom finom hazi lekvarom, es valami makosat akartam. ez szep is, finom is, trendi is:)!Koszi!

sütimorzsa
sütimorzsa Fri, 2012-11-02 20:30

Megsütöttem, még melegen megettük a felét a fiammal! Nagyon klassz recept, ajánlom mindenkinek!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-10-28 15:18

Kedves baklavaria! Nagyon tetszett a storyd, nem kevesbe a sutid!!!!! En is makimado vagyok, egyszeruen nem ismerem a hatart ha barmilyen makos edesseget keszitek. Betegre tudom magamat enni, de a vicc az hogy igazan akarmennyit eszek belole, megsem leszek beteg. Biztosan azert mert nagyon jol esik. Nincs olyan makos suti ami nekem nem izlik. Ez a te sutid annyira guszta, es kivanatos, hogy ha most nem lenne este tiz ora itt minalunk, akkor nekilatnek es megsutnem. A foto is nagyon szep. Holnap meg fogom sutni. Koszonom, udv. Veronika

liliom04
liliom04 Thu, 2012-10-25 11:21

Nagyon finom lett!Köszönöm a receptet!Máskor is elfogom készíteni.

m.sylvya
m.sylvya Mon, 2012-10-22 22:27

Nagyon finom lehet a süti,és nagyon guszta is a képen,el szeretném menteni a receptkönyvemben,de sajnos betelt.Tudna valaki segíteni,hogy kell törölni onnan receptet?Nagyon megköszönném!

sütimorzsa
sütimorzsa Mon, 2012-10-22 22:49

Szia ! A receptkönyvednél rákattintasz arra, hogy "receptkönyvem szerkesztése".Ezután minden képnél lesz egy X. Azokra kattints- amelyik persze már nem kell. Végezetül a lap alján a "beküldés" gombra.Így működnie kell. Szerintem is nagyon guszta, meg fogom sütni! Üdv

m.sylvya
m.sylvya Tue, 2012-10-23 08:16

Sikerült!Már el is mentettem a sütit,köszi a segítséget.További szép napot és jósütögetést mára!

412
tojássárgája 4 db
vaj 15 dkg
cukor 15 dkg
mák 15 dkg
finomliszt 15 dkg
szódabikarbóna 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
tej 2 dl
tojásfehérje 4 db
porcukor 10 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
meggylekvár 5 ek