Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem teljeskiőrlésű kenyér

Majdnem teljeskiőrlésű kenyér
Majdnem teljeskiőrlésű kenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért csak majdnem teljeskiőrlésű, mert ebbe is került fehérliszt az öregtészta miatt, de már egészen jók az arányok. Már nagyon sokféle teljeskiőrlésű kenyeret kipróbáltam több-kevesebb sikerrel. Ha nincs benne, csak TK liszt akkor elég "tégla" lesz belőle. Ha fehérliszttel készítem, akkor ugye már csak félbarna a kenyér.
Egy mezőgazdász ismerősöm mondta, hogy nagyon jó lett az idén a búzája, nagyon magas a sikértartalma. Gondoltam, kérek belőle, és megpróbálom lisztté őrölni.  Azt hittem, ez olyan egyszerű lesz:D. Azt mondta, annyit tud segíteni, hogy kicsit megdarálja nekem. Megkaptam a búzadarámat, és ne nevessetek, de kávédarálóval lisztet csináltam. Hát mit mondjak. Nem kevés idő..... Darálás, szitálás (műanyag szűrő), darálás, szitálás a végtelenségig. Azért csak lett lisztem. Nem tudom, hogy azért, mert frissen lett őrölve, vagy mert nagyon jó a búza minősége, de egészen más kenyér lett belőle, mint a boltban vásárolt TK lisztből készült kenyérnek. Más a színe, az állaga. Azt gondoltam, nem a legnagyobb méretű zacskót használom hozzá, mert úgyse lesz nagy kenyér. Majdnem ráfáztam, mert már szinte el se fért a kisebb méretű zacskóban. Majdnem úgy felkelt, mint a fehér kenyereim.
Mivel most van TK. lisztem bőven, ezért kísérletezni fogok. Megpróbálok öregtésztát készíteni TK lisztből, és azzal kenyeret. Ha nem sikerül, nem fogom annyira sajnálni, mintha a drága boltban vásárolt lisztből csinálnék rosszat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Megjegyzés:
A sütőzacskónál figyeljetek oda, hogy hány fokon lehet benne sütni, mert vannak egész rossz minőségűek is. Ezt saját tapasztalatból mondom.
Az én sütőmben kb. 40 perc alatt sül meg. Amikor már látom, hogy szép a színe, akkor kinyitom a sütőzacskó száját, és még egy pár percig úgy sütöm. Rácson hagyom hűlni.
Ha 140 g-os joghurtod van, akkor egy kicsivel kevesebb vizet kell használni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat megdagasztjuk. (Én kenyérsütőben szoktam, de akinek nincs, az kézzel is dagaszthat.)
  2. Hagyjuk a duplájára kelni, majd megformázzuk, és újra kelni hagyjuk, amíg megint a duplája nem lesz. A  formázás után már a sütőzacskóba tesszük.
  3. Bevagdossuk, bekötjük a zacskót, és mehet az előmelegített sütőbe.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 007
elküldve: 1
receptkönyvben: 106
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Sz Éva

Mióta szakács: 2010.06.10.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

teljeskiőrlésű kenyér, barna kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

malna58
malna58 Wed, 2013-06-19 20:49

Miért teszitek sütőzacskóba?

és miért tesz bele mindenki joghurtot?
ez most divat?
és miért megy bele olaj?
Öreganyám se tette egyiket se és jó volt :) egyszerűen kovász és liszt jó liszt és víz...
Tudtok ilyen hagyományos, vagy pontosabban igazi kenyeret is sütni? Ez minden kenyérsütőnek szóló kérdés nem csak neked....mivel nem találtam ilyen kenyeret ezen az oldalon..
Ezt nem azért mondom mert ez nem jó-dehogynem jó!
Csak néha zavar h. agyon bonyolítunk mindent és a végén nem az aminek indult... egyszerüen kenyér a maga fenséges egyszerűségében...
További sikereket a kenyér sütésben!
Zsuzsa

Corra
Corra Fri, 2014-08-29 22:17

Zsuzsa,

szerintem ez ízlés dolga ugyan, de teljes kiőrlésű kenyereknél nem árt, ha van a tésztában egy kis tejtermék is, én is jobban szeretem úgy, persze ez nem jelenti azt, hogy kizárólag liszt, só, élesztő (kovász) és víz összetétellel ne lehetne kiváló tk. kenyeret is sütni.

fehér kenyeret több, mint tíz éve így sütök:

30 dkg sima lisztben elmorzsolok egy csipet élesztőt (szigorúan csak ennyit!), 3 dl hideg vízzel kikeverem, egy éjszakát hagyom kovászolódni, másnap 70 dkg lisztet, egy csapott ek. sót, és újabb 3 dl vizet adok hozzá. Dagasztom, kétszer kelesztem, formázom, újra kelesztem, és sütöm. Ha nem kapok elég jó minőségű lisztet, akkor egy ek. sikért is teszek hozzá. Nekem is ennyi a fehér kenyér, a tejjel, zsiradékkal dúsított már nem a gyerekkoromból ismert magyaros kenyér, de persze nagyon finomak azok is:)

malna58
malna58 Sun, 2014-08-31 12:09

Kedves Corra!
Köszönöm h. írtál, te jól fogtad fel az írásom lényegét! Nem leszólok, hanem hiányolok valami eltűnőbe lévőt!
Más nem válaszolt!
Kipróbálom a receptedet köszönöm! Én mindenképp hagyomásos kenyeret szeretnék sütni, nem kalácsot, pogácsatészta kenyeret.... Keresem a ropogós, illatos, de könnyű kenyér titkát:)
Üdv és Szép vasárnapot!
Zsuzsa

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Mon, 2013-06-03 20:39

Nagyon szimpatikus recept. Ki szeretném próbálni. A tk búza lisztet helyett használhatok graham lisztet?

szeva65
Sz Éva / szeva65 Tue, 2013-06-04 08:11

Igen, csak akkor lehet hogy egy kicsivel kevesebb folyadék kell. Ne add hozzá az egészet tarts vissza egy kicsit. A folyadék mennyisége annyira liszt függő

picurka81
GHelga / picurka81 Sun, 2012-11-11 20:26

Nagyon ügyes vagy én kipróbálom majd. tudom a liszt őrlésére ajánlani a malmot

bibka74
bibka74 Sat, 2010-08-28 17:30

Ez valami gyönyörű!Így legalább tudjuk,hogy mit eszünk.
Gratulálok!
Üdv.:bibka74

szeva65
Sz Éva / szeva65 Sun, 2010-08-29 10:11

Köszönöm szépen. Ebben garantáltan csak az van amit mi teszünk bele:)
Megsütötted?
Éva

590
öregtészta 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
víz 180 ml
joghurt 125 g
2 kk
cukor 0.5 ek
élesztő 1.2 dkg
napraforgó olaj 2 ek
ecet 1 ek