Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magvas rozskenyér dagasztás nélkül

Magvas rozskenyér dagasztás nélkül
Magvas rozskenyér dagasztás nélkül
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept eredeti változatát a Szabad Föld hetilapban olvastam, abból jött létre ez a változat. Bárki könnyen el tudja készíteni, egyedül a hosszú kelesztési idő igényel egy kis türelmet, a három fázisban sütés pedig egy kis odafigyelést.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat kelesztőtálban összekeverjük.
  2. Kb. fél deci langyos vízben feloldjuk a mézet, a keverékhez adjuk a többi vízzel együtt, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Fakanállal elkeverjük, hogy egyenletes masszát kapjunk, a kelesztőtálra rátesszük a tetejét, vagy ráhúzunk egy zacskót, és 12-24 ÓRÁT ÁLLNI HAGYJUK.
  4. Másnap lisztezett deszkán átgyúrjuk (ne ijedjünk meg, ha ragad), hosszúkás rúddá formázzuk, az egészen hosszában csavarunk egyet, majd sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük.
  5. Letakarva, meleg helyen kb. másfél-kétszeresére kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 240-250 °C-ra.
  6. A kenyeret kb. 10 percig sütjük, utána a hőmérsékletet 200 °C-ra csökkentjük, így sütjük tovább, majd fél óra elteltével kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a papírt, és így sütjük készre (még kb. 10-15 perc, amíg a kenyeret megkopogtatva kongó hangot hallunk), a biztonság kedvéért tűpróbát is tehetünk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: kb. 30X11X10 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 799
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pöttyöspanna

Mióta szakács: 2016.05.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

sokmagvas kenyér, vekni

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

521
teljes kiőrlésű liszt 200 g
finomliszt 100 g
sikér 25 g
búzakorpa 25 g
szezámmag 40 g
tökmag 40 g
napraforgómag 80 g
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
1 teáskanál
méz 1 teáskanál
friss élesztő 1 dkg
víz 3.5 dl